Στάσσης: Νέα ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ, τα μέτρα για ενεργειακή επάρκεια

Eurokinissi

Σε επανασχεδιασμό της τιμολογιακής της πολιτικής από την αρχή προχωρά η ΔΕΗ, ενόψει της εφαρμογής από 1ης Ιουλίου του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την καθιέρωση μίας, ενιαίας τιμής ανά κιλοβατώρα.

«Καλούμαστε να ορίσουμε μία τιμή, θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα ανακοινώνουμε τις ταρίφες μας πριν την εφαρμογή τους», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων και πρόσθεσε ότι με το σκεπτικό αυτό δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων όπως αυτές που εφαρμόζονταν ως τώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ως τις 10 Ιουλίου να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επεσήμανε ότι το νέο σύστημα επιτρέπει στη ΔΕΗ να έχει κανονική κερδοφορία στην παραγωγή και βοηθά επίσης στην εμπορία, με τη διαφορά ότι η ΔΕΗ θα συνδράμει πλέον όλους τους καταναλωτές (αφού το οικονομικό πλεόνασμα της παραγωγής θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) και όχι μόνο τους πελάτες της (τώρα το πλεόνασμα της παραγωγής επιδοτεί τις εκπτώσεις προς τους πελάτες της επιχείρησης).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι τα αυξημένα κέρδη από την δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής το 2021 χρηματοδότησαν τη μείωση των τιμολογίων λιανικής με τις εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν (οι συνολικές επιδοτήσεις προς τους πελάτες έφθασαν στα 800 εκατ. ευρώ). Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι θα έχει μεν επίπτωση στα τελικά αποτελέσματα (όχι στην λειτουργική κερδοφορία) αλλά γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η διαφορά από άλλες πηγές. Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρήματα από την έκτακτη εισφορά θα διατεθούν για επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές και με αυτήν την έννοια θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι η επιχείρηση έχει κάνει προετοιμασία εξασφαλίζοντας αποθέματα λιγνίτη και εναλλακτικά καύσιμα, και περιορίζοντας τη χρήση των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρχουν αποθέματα νερών. Τόνισε ωστόσο ότι σε περίπτωση διακοπής θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών και οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στη γενική συνέλευση ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ακόμη τα εξής:

-Αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει βήματα εξυγίανσης και δεν είχε αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση το 2019 που έθετε εν αμφιβάλω την επιβίωση της, δεν θα μπορούσε να αντέξει την κρίση, να στηρίξει τους πελάτες της και να υλοποιήσει τις επενδύσεις που κάνει. Η ΔΕΗ σήμερα είναι ισχυρή και σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.

-Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περυσινό. Περνάμε μια δύσκολη ενεργειακή κρίση, θα φτάσουμε στο τέλος με "γρατζουνιές" αλλά πιο ισχυροί.

-Η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία. Σε ορίζοντα ενός μήνα θα προτείνουμε στην γενική συνέλευση των μετόχων πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

-Μια αιτία για τις επιθέσεις που υφίσταται η επιχείρηση είναι το γεγονός ότι έχει πλέον ισχυρότερο αντίκτυπο στην αγορά.

-Η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία εφέτος, παρά την κρίση θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2021, δηλαδή 872 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, θέμα για το οποίο ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο η επιχείρηση έχει δεσμευτεί για διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 και μετά.

"Κλείνει ένας κύκλος αποκατάστασης της υγείας της επιχείρησης και ανοίγει νέος κύκλος ανάπτυξης με νέες προοπτικές. Συνεχίζουμε το αναπτυξιακό και επενδυτικό μας πλάνο που είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση", κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε σήμερα την επανεκλογή του κ. Στάσση ως διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για την επόμενη τριετία, ως τον Αύγουστο του 2022. Εγκρίθηκε επίσης η εκλογή των κ.κ. Αλ. Φωτακίδη (επικεφαλής της CVC Capital Partners στην Ελλάδα) και Γρ. Δημητριάδη (επικεφαλής του υπερταμείου) στο ΔΣ της επιχείρησης.

#ΓΙΩΡΓΟΣ_ΣΤΑΣΣΗΣ #ΔΕΗ #ΡΗΤΡΑ_ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/EwMz1kt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη