Daily Sabah: «Ο Τσίπρας συμφωνεί με τον Ερντογάν, ζητά στον Μητσοτάκη να συνέλθει»

Daily Sabah: «Ο Τσίπρας συμφωνεί με τον Ερντογάν, ζητά στον Μητσοτάκη να συνέλθει»

Τούρκος αξιωματούχος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έναν «σύμμαχο» για τον Ερντογάν, σε ανάλυσή του στη Daily Sabah.

Με τις προειδοποίησεις που εξαπολύει συχνά το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά τη ανάλυσή του στην Daily Sabah ο Burhanettin Duran, καθηγητής και μέλος των συμβουλίων της Τουρκικής Προεδρίας για την Ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις. 

¨Όπως υπενθυμίζει, άλλωστε - μετά την προσευχή της περασμένης Παρασκευής - ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε τον τερματισμό των διπλωματικών προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο, με τη χαρακτηριστική ρήση «είναι νεκρός για μένα»:

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα πρέπει απλώς να φροντίσει τον εαυτό της», φέρεται να σημείωσε ο Ερντογάν αντιδρώντας με οργή στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να «παγώσει» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Κάνοντας λόγο για μια «δικαιολογημένη αντίδραση του προέδρου», το μέλος του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλέιας επισήμανε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 - πως οι δύο κυβερνήσεις δεν θα επέτρεπαν σε τρίτους να παρεμβαίνουν στις διμερείς τους σχέσεις.

«Ο Μητσοτάκης ακολουθεί αντιτουρκική ατζένα»

Ο Τούρκος καθηγητής συνεχίζει, όμως, αναφερόμενος στην ελληνική πολιτική σκηνή: 

O Μητσοτάκης ακολουθεί μια αντιτουρκική ατζέντα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ επιμένει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, οι Έλληνες πολιτικοί παρουσιάζουν την Τουρκία ως «επεκτατική» και «επιθετική» όλο και πιο συχνά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα, ενθαρρυμένη από τις στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, άρχισε να μιλά για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια (19 χιλιόμετρα).

«Ο Τσίπρας προσπαθεί τον συνεφέρει»

Όπως σημειώνει, ο Ερντογάν προέτρεψε την Ελλάδα να «συνέλθει», άποψη που φέρεται - σύμφωνα πάντα με τον Duran - να συμμερίζεται κι ο Αλέξης Τσίπρας:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μετατρέπει τη χώρα «από κέντρο σταθερότητας και εμπιστοσύνης σε ένα δύσκολο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Αναλυτικότερα, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα απροστάτευτο προκεχωρημένο φυλάκιο, διότι (και ελπίζω να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο) αν ποτέ χρειαστεί να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας - ας μην κοροϊδευόμαστε - θα είμαστε ολομόναχοι».

Ο Τούρκος καθηγητής συνεχίζει κάνοντας λόγο για «παγίδα» που έχει στήσει μόνη της στον εαυτό της η ελληνική κυβέρνηση: Από τη μία κάνει λόγο για τουρκική προκλητικότητα, κι από την άλλη συζητά για μονομερή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

#ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΙΓΑΙΟ #ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ObzpX4U
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη