Ανοίγει σήμερα το Power Pass: Με κωδικούς TaxisNet οι αιτήσεις, πότε οι πληρωμές

Ανοίγει σήμερα το Power Pass: Με κωδικούς TaxisNet οι αιτήσεις, πότε οι πληρωμές

Σήμερα 17 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου για τις αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος με κωδικούς TaxisNet. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass, τις αιτήσεις δηλαδή για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση, με επιστροφές ποσών από 18 έως 600 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Η καταβολή των ποσών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Συνολικά, πάνω από 6,3 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται να εισπράξουν την έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου και συγκεκριμένα λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η διαδικασία της υποβολής αίτησης στο Power Pass

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Τι πρέπει να προσέξετε

Μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαϊου 2022.

Συνεπώς, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση θα πρέπει πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση συμπληρώνοντας σωστά όλα τα πεδία του Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 φορολογικής δήλωσης τα οποία αφορούν την κύρια κατοικία τους. Αναλυτικότερα τη διεύθυνση και τους οδούς που περικλείουν το τετράγωνο, αριθμός παροχής ρεύματος και τους κωδικούς 208, 204, 808, 203, 240, 211,212, 231, 213, 214 και 215.
Οι φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειας και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία πριν υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass θα πρέπει να έχουν υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχουν δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για την κατοικία παιδιού καθώς και το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του ιδιοκτήτη, τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό δήλωσης μίσθωσης και τον αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό.

platforma1

Αν πρόκειται για περισσότερα από ένα παιδιά ο γονέας η ο κηδεμόνας δηλώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για έως τρείς φοιτητικές κατοικίες στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021. Επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει τα σχετικά στοιχεία. Αν η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει ο δικαιούχος συμπληρώνει στην αίτηση τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.
Όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αλλά θα πρέπει όμως πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι. Αν τα αυτά που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

Όσοι άλλαξαν κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνουν στην αίτηση τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστική δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν.

Ποιοι «κόβονται» από το επίδομα ρεύματος πριν την αίτηση

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση Power Pass
Το ΑΦΜ σας
Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

platforma2

Ένα ΑΦΜ ανά λογαριασμό ρεύματος

Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

#POWER_PASS #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΑΝΟΙΓΕΙ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ #ΑΙΤΗΣΕΙΣ #TAXISNET


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/0I37Kj5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη