Χιλιάδες προσλήψεις ανέργων του ΟΑΕΔ με μισθό 750 ευρώ

Χιλιάδες προσλήψεις ανέργων του ΟΑΕΔ με μισθό 750 ευρώ

Έξτρα 6.500 θέσεις εργασίας για ανέργους ΟΑΕΔ με μισθό έως 750 ευρώ, ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews. Ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι και ποια η διαδικασία.

Νέα υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 6.500 μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ ηλικίας από 55 ως 67 ετών σε δημόσιους φορείς για 12 μήνες ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα προβλέπει την τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος θα προκηρυχθούν από τη ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ 6.500 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ. ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια (12+ μήνες) ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των δώδεκα (12) μηνών.

Οι ωφελούμενοι οφείλουν:

  • α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
  • β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.
  • γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

δ) Κατά τη διαδικασία της πρόσληψης τους από την δικαιούχο επιχείρηση:

  • αα) να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
  • ββ) να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατ' άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 του ν. 4319/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.
  • γγ) να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.
  • δδ) να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις.
  • εε) να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του Δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.
  • στστ) Προκειμένου για ειδικότητες βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού, εξαιρούνται από το κώλυμα οι υποψήφιοι που έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί, έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρους.

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που:

  • αα) τυχόν τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του ν. 2643/1998.
  • ββ) θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
  • γγ) θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
  • δδ) θα απασχοληθούν με μίσθωση σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
  • εε) δεν θα απασχοληθούν με συμβάσεις μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.
  • στστ) που προσελήφθησαν από την επιχείρηση μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 η κάλυψη ήταν χαμηλή καθώς οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από 1.500. Τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ενισχύθηκε και βελτιώθηκε και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια καλύφθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις σε σύνολο 8.500 θέσεων. Με την αύξηση, το βελτιωμένο πρόγραμμα θα έχει προσφέρει συνολικά 15.000 θέσεις.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κλπ.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο σύνολο της επικράτειας.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 € μηνιαία.

Διαδικασία

  • Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής και εντολή κενής θέσης και προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης
  • Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις
  • Οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στον δικαιούχο υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών μακροχρόνιας ανεργίας
  • Ο δικαιούχος επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο
  • Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr/.

Στην ηλεκτρονική αίτηση εμπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, στην οποία οι Φορείς προσδιορίζουν την ειδικότητα των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν, στα πλαίσια του προγράμματος. Ο Ο.Α.Ε.Δ. προβαίνει στην αξιολόγηση της ηλεκτρονικής αίτησης, αναφορικά με την πληρότητα ή μη των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι του Ο.Α.Ε.Δ. υποδεικνύουν τους μακροχρόνια ανέργους σύμφωνα με την εντολή κενής θέσης εργασίας, τα απαιτούμενα προσόντα της αιτούμενης θέσης, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών μακροχρόνιας ανεργίας. Ο δικαιούχος επιλέγει τους ωφελούμενους και προβαίνει σε πρόσληψη του μακροχρόνια ανέργου.

Παράδειγμα:

Εγγεγραμμένος άνεργος με 24 μήνες ανεργίας έχει προτεραιότητα στην υπόδειξη και προηγείται εκείνου που έχει 14 μήνες ανεργίας, εφόσον και οι δύο διαθέτουν όμοια χαρακτηριστικά της αιτούμενης θέσης.

Ο εργασιακός σύμβουλος ανέργων ενημερώνει όλους τους ανέργους της λίστας, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφη πρόσκληση καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία.

Στη συνέχεια, μετά την ενημέρωσή τους, οι μακροχρόνια άνεργοι προσέρχονται στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, προκειμένου να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα.

Υπογραμμίζεται ότι, η έκδοση των συστατικών σημειωμάτων δύναται να υλοποιηθεί και ταυτοχρόνως, δηλαδή χωρίς να παρέλθει χρόνος μεταξύ αυτών.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η έκδοση των συστατικών δεν υλοποιηθεί ταυτοχρόνως, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης συστατικού με βάση τη σειρά προσέλευσης των υποψηφίων προς υπόδειξη στην Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε προσκαλούμενος μακροχρόνια άνεργος, μετά το πέρας της προθεσμίας των πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή του από το ΚΠΑ2, δεν προσέλθει για την υπόδειξή του, ο εργασιακός σύμβουλος προβαίνει στην πρόσκληση του επόμενου μακροχρόνια ανέργου της λίστας των προς υπόδειξη δυνητικών ωφελουμένων.

Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης/ προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12), ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει ο δικαιούχος εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του αρχικού 12μηνου απασχόλησης.

Για την οµαλή υλοποίηση του προγράµµατος, ο δικαιούχος µπορεί να υποβάλει την αίτηση επέκτασης και τριάντα (30) ηµερολογιακές ηµέρες, πριν από τη λήξη του αρχικού 12µηνου απασχόλησης.

#ΑΝΕΡΓΟΙ #ΟΑΕΔ #ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ_ΑΝΕΡΓΟΙ #ΘΕΣΕΙΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΜΙΣΘΟΣ #750_ΕΥΡΩ #ΔΥΠΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/NVYEfS5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη