Μητσοτάκης με Ρουμάνο πρωθυπουργό: «Ευχαριστώ» για τη συμβολή των πυροσβεστών στις περσινές φωτιές (βίντεο)

eurokinissi

Για τη συμβολή των Ρουμάνων πυροσβεστών στις περσινές φωτιές αλλά και για την κοινή στάση Ελλάδας και Ρουμανία στα διεθνή φόρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νικολάι Τσιούκα.

Τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Νικολάι Τσιούκα υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη σπουδαία συμβολή των Ρουμάνων πυροσβεστών στις περσινές φωτιές. Ακόμα αναφέρθηκε στην κοινή στάση των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα στα διεθνή φόρα, ενώ ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Όπως και τότε και τώρα, επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την πίστη μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ελλάδα και Ρουμανία εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάτι που αναδείχτηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

{https://www.youtube.com/watch?v=E7Vmdx7tsJY}

Οι λαοί μας όμως στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης. Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση βοήθησαν την Ελλάδα στις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές. Σήμερα έγινε οργανωμένη συνεργασία. Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βρίσκεται φέτος στο πλευρόο μας. Η Πολιτική Προστασία ενδείκνυται για τέτοιες γόνιμες δράσεις.

Στην περίπτωση που μπορεί να χρειαστούμε και άλλες ενισχύσεις αυτές θα βρεθούν γρήγορα στη διάθεσή μας. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας και στην ενέργεια. Δεν πρόκειται μόνο για εμπορική επιλογή αλλά για πράξη ευθύνης. Θα υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας.

Εγκαινιάζουμε τον αγωγό IGB, αποδίδεται μεγάλη σημασία στο έργο αυτό που είναι πολύ σημαντικό και για τη Ρουμανία και για τη Βουλγαρία, παίζει ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που εργαλειοποιεί τις πηγές της. Συζητήσαμε τις εξελίξεις με τη Ρωσία αναζητώντας τρόπους να στηρίξουμε την Ουκρανία και τις δυνατότητες για εξαγωγή της αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας.

Χαίρομαι γιατί διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια επιδιώξεων. Συντονίζουμε τις δράσεις μας και σε όλα τα διεθνή φόρα. Ειδικά για την ΕΕ η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Ρουμανίας και Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν. Και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, τις κινήσεις που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και κυριαρχικά δικαιώματα. Η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα χωρίς καμία έκπτωση, αλλά θα υποδεχτεί και έναν καλόπιστο διάλογο στα πλαίσια της καλής γειτονίας».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΡΟΥΜΑΝΙΑ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/XcMqt81
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη