-->

Αποκάλυψη από το Bloomberg: Η Μόσχα χρηματοδοτεί την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Αποκάλυψη από το Bloomberg: Η Μόσχα χρηματοδοτεί την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Με τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να απειλούν την Ευρώπη, με πολύ... βαρύ χειμώνα, αποκαλύπτεται ότι με εμβάσματα ρωσικής κρατικής εταιρείας χρηματοδοτείται η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η ρωσική κρατική εταιρεία στέλνει εμβάσματα σε μια θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ προγραμματίζονται άλλα δύο παρόμοια εμβάσματα για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που αναφέρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο του Άκουγιου τα επόμενα δύο χρόνια, είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τα εμβάσματα ως χειρονομία καλής θέλησης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου.

#ΡΩΣΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΟ_ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ #BLOOMBERG #ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ_ΣΤΑΘΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/HDLzFNI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->