«Αναστήθηκε» μπύρα 400 ετών στον Ισημερινό

unsplash

Ένα δείγμα ζύμης ηλικίας 400 ετών βοήθησε στην εκ νέου παρασκευή της παλαιότερης μπύρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Χαβιέρ Καρβαχάλ που ειδικεύεται στη Βιολογική Μηχανική βρήκε τον μύκητα της τύχης μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι  και ανέκτησε τη φόρμουλα για ένα ποτό που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στο Κίτο το 1566 από τον μοναχό Jodoco Ricke. Ήταν ένας Φραγκισκανός φλαμανδικής καταγωγής που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι εισήγαγε το σιτάρι και το κριθάρι στην περιοχή όπου τώρα βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ισημερινού.

«Όχι μόνο ανακτήσαμε έναν βιολογικό θησαυρό, αλλά και το 400 ετών έργο της σιωπηλής εξημέρωσης μιας μαγιάς που πιθανότατα προέρχεται από Chicha (μια μορφή μπύρας καλαμποκιού) και που είχε βρεθεί στο τοπικό περιβάλλον», σχολίασε ο Καρβαχάλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Chicha είναι ένα ποτό καλαμποκιού που έχει υποστεί ζύμωση, το οποίο παρασκευαζόταν από τους ιθαγενείς της Αμερικής πριν από τον ισπανικό αποικισμό. Ο Carvajal, ο οποίος είχε ήδη εμπειρία στην ανάκτηση άλλων ζυμών, έμαθε για την αρχαία φραγκισκανική ζυθοποιία στο Κίτο διαβάζοντας εξειδικευμένα περιοδικά μπύρας και κατάφερε τελικά να βρει ένα βαρέλι από το παλιό ζυθοποιείο το 2008, στο μοναστήρι του Κίτο στο Σαν Φρανσίσκο, που είναι ένα επιβλητικό συγκρότημα τριών εκταρίων που χτίστηκε μεταξύ 1537 και 1680, και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Αφού απομόνωσε ένα ξύλινο θραύσμα από το βαρέλι, ο Carvajal χρησιμοποίησε ένα μικροσκόπιο για να βρει ένα μικροσκοπικό δείγμα μαγιάς, το οποίο μετά από μια μακρά περίοδο καλλιέργειας μπόρεσε να αναστήσει στο εργαστήριό του, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ισημερινού.

Ο Carvajal, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια ζυθοποιών, βρήκε ένα άρθρο σε ένα περιοδικό βιομηχανίας που περιέγραφε αόριστα τη φόρμουλα παρασκευής του ποτού των Φραγκισκανών του 16ου αιώνα και σιγά-σιγά, συνδύασε πληροφορίες για να αναζωογονήσει το ρόφημα με γεύσεις κανέλας, σύκου, γαρύφαλλου και ζαχαροκάλαμου.

Μετά από μια δεκαετία έρευνας και δοκιμών, το 2018 ο Carvajal άρχισε να παρασκευάζει τη μπύρα στο σπίτι του αλλά η πανδημία ματαίωσε τις προσπάθειές του να την εμπορευματοποιήσει και μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ημερομηνία κυκλοφορίας για το προϊόν του, ούτε και στη τιμή.

Ο ιστορικός Javier Gomezjurado, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τα ποτά στο Κίτο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ζυθοποιία στη Μονή του Σαν Φρανσίσκο ήταν η πρώτη ζυθοποιία στην ισπανόφωνη Αμερική, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1566 μόνο με 8 μοναχούς και με ελάχιστη παραγωγή. Με την εισαγωγή μηχανημάτων στη βιομηχανία ζυθοποιίας, οι αρχαίες φόρμουλες άρχισαν να εξαφανίζονται και μοιραία το ζυθοποιείο έκλεισε το 1970.

#ΜΠΥΡΑ #ΙΣΗΜΕΡινοσ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UE7KXg2
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη