Διάβημα διαμαρτυρίας των Ιαπώνων στο Πεκίνο: Bαλλιστικοί πύραυλοι «χτύπησαν» την δική τους ΑΟΖ

Διάβημα διαμαρτυρίας των Ιαπώνων στο Πεκίνο: Bαλλιστικοί πύραυλοι «χτύπησαν» την δική τους ΑΟΖ

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών για το πρωτοφανές περιστατικό.

Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Άμυνας, Νομπούο Κίσι.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως πογράμμισε πως αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ξεκίνησε - πρωτοφανούς μεγέθους - στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νωρίτερα πολλαπλές βολές συμβατικών πυραύλων στα ύδατα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων σε έξι διαφορετικές ζώνες, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε πως έντεκα κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Dongfeng είχαν εκτοξευθεί σε ύδατα γύρω από το νησί, ενώ αξιωματούχοι καταδίκασαν τις ασκήσεις, σημειώνοντας πως παραβιάζουν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, εισβάλλοντας στον εδαφικό της χώρο και αποτελώνετας άμεση πρόκληση για την ελεύθερη εναέρια και θαλάσσια ναυσιπλοΐα.

Πριν από την επίσημη έναρξη των ασκήσεων της Πέμπτης, κινεζικά πλοία του πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν αρκετές φορές το πρωί, δήλωσε στο Reuters πηγή από την Ταϊβάν.

Μέχρι το μεσημέρι, πολεμικά πλοία και από τις δύο πλευρές παρέμεναν στην περιοχή και σε κοντινή απόσταση, ενώ η Ταϊβάν «σήκωσε» αεροσκάφη και ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα για να εντοπίσει πολλαπλά κινεζικά αεροσκάφη που διέσχισαν τη γραμμή.

 

#ΤΑΙΒΑΝ #ΙΑΠΩΝΙΑ #ΚΙΝΑ #ΗΠΑ #ΠΕΛΟΖΙ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ_ΑΣΚΗΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Z8UpjCF
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη