Πέθανε «Ο Άνθρωπος της Τρύπας» - Ήταν ο τελευταίος της φυλής ιθαγενών της Βραζιλίας

Πέθανε «Ο Άνθρωπος της Τρύπας» - Ήταν ο τελευταίος της φυλής ιθαγενών της Βραζιλίας

Θρήνος για τους αυτόχθονες της Βραζιλίας για τον θάνατο του τελευταίου μέλους μιας φυλής ιθαγενών που ζούσε πλήρως αποκομμένος από τον πολιτισμό και απέφευγε την επαφή με άλλους ανθρώπους.

 

Ο άνδρας εκτιμάται πως ήταν περίπου 60 ετών ενώ το όνομα του δεν έγινε ποτέ γνωστό. Ζούσε δε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία τουλάχιστον 26 χρόνια.

Ήταν γνωστός ως "Ο άνθρωπος της τρύπας" ("Man of the Hole") επειδή είχε παρατηρηθεί πως έσκαβε βαθιές τρύπες τις οποίες άλλοτε χρησιμοποιούσε για να παγιδεύσει ζώα και άλλοτε κρυβόταν μέσα σε αυτές όταν τον πλησιάζαν ξένοι.

Η σορός του, σύμφωνα με το BBC, βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Καθώς δεν εντοπίστηκαν ίχνη εισβολής στον χώρο ή σημάδια που να παραπέμπουν σε κάποια βίαιη πράξη. Έτσι, η αρχική εκτίμηση είναι πως απεβίωσε από φυσικά αίτια. Ωστόσο θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο άλλο ενδεχόμενο.

Ο "Άνδρας της Τρύπας" ήταν ο τελευταίος μιας φυλής ιθαγενών της οποίας τα υπόλοιπα τελευταία έξι μέλη σκοτώθηκαν το 1995 ενώ τα περισσότερα είχαν δολοφονηθεί από κτηνοτρόφους που ήθελαν να τους κλέψουν τα εδάφη τους, ήδη από την δεκαετία του 1970, όπως αναφέρουν οι New York Times. Όλοι ζούσαν στην περιοχή των αυτοχθόνων Τανάρου, στην πολιτεία Ροντόνια που συνορεύει με την Βολιβία.

Το 2018, δόθηκε στην δημοσιότητα ένα σπάνιο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο "Άνθρωπος της Τρύπας". Όπως ανέφερε το Associated Press το βίντεο της Υπηρεσίας Υποθέσεων Ιθαγενών της Βραζιλίας (Funai), είχε τραβηχτεί πολύ νωρίτερα, το 2011, από μια ομάδα ερευνητών που ακολουθούσαν τα ίχνη του. Παρά τις αλλεπάλληλες όμως προσπάθειες τους να τον προσεγγίσουν εκείνος είχε καταστήσει σαφές πως δεν το επιθυμούσε.

Πριν από το βίντεο-στο οποίο φαίνεται να κόβει με το τσεκούρι του ένα δέντρο- υπήρχε μόνο μια φωτογραφία του, που είχε τραβήξει ένα σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ την δεκαετία του 1990. Σε αυτή φαινόταν μερικώς το πρόσωπό του άνδρα να ξεπροβάλλει μέσα από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας.

{https://www.youtube.com/watch?v=bsXj15ECoCU}

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στον πατρογονική τους γη τους, επομένως όσοι θέλουν να την περάσουν στην κατοχή τους, θα πρέπει να τους σκοτώσουν. Κάτι που δεν είναι καθόλου σπάνιο.

Έτσι ο "Ανθρωπος της Τρύπας" είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για την δική του ασφάλεια από στελέχη της Υπηρεσίας Ιθαγενών Υποθέσεων της Βραζιλίας (Funai) από το 1996. Μετά το βίντεο που τραβήχτηκε το 2011 οι άνθρωποι της Funai δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ξανά αλλά έβρισκαν κατά διαστήματα τις καλύβες του που τις έφτιαχνε πάντα από άχυρο, τις τρύπες που έσκαβε και άλλα ίχνη που δήλωναν την παρουσία του.

Επίσης, από τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στις καλύβες του φαίνεται πως καλλιεργούσε καλαμπόκι, μανιόκα και φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες.

Συνολικά στην Βραζιλία υπάρχουν περίπου 240 φυλές ιθαγενών με πολλές εξ αυτών να απειλούνται με αφανισμό καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, όπως προειδοποιεί το Survival International, οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

 

#ΒΡΑΖΙΛΙΑ #ΝΕΚΡΟΣ #ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Q84wNKT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη