Γίνετε και εσείς «νονός» ενός εξωπλανήτη

Γίνετε και εσείς «νονός» ενός εξωπλανήτη

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση διοργανώνει διαγωνισμό ονοματοδοσίας διαστημικών σωμάτων και προσκαλεί το κοινό είτε να προτείνει ένα όνομα, είτε να επιλέξει κάποιο από μια προτεινόμενη λίστα.

Οι πρώτοι εξωπλανήτες (πλανήτες, άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς, νεφελώματα κ.α.) ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από τρεις δεκαετίες και από τότε έχουν εντοπιστεί πάνω από 5000. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρονται μόνο με επιστημονικούς όρους, δεν έχουν καμία σχέση με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς μας και μέχρι το 2015 λάμβαναν την ονομασία τους αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.

Το 2015 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση διακρίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία σε διεθνές επίπεδο, διοργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό ονοματοδοσίας «NameExoWorlds 2015», προσφέροντας την ευκαιρία και στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν. Από εκείνο τον διαγωνισμό προέκυψαν 19 ονομασίες (14 για αστέρια και 31 για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους), με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους από 182 χώρες και περιοχές.

Το 2019, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ο διαγωνισμός "NameExoWorlds" επαναλήφθηκε, προσφέροντας σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ονομάσει ένα πλανητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν εξωπλανήτη και το άστρο υποδοχής του. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, 112 χώρες οργάνωσαν εθνικές εκστρατείες που περιελάμβαναν την άμεση συμμετοχή περισσότερων από 780.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Ανοιχτός διαγωνισμός «NameExoWorlds 2022»

Φέτος η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επαναλαμβάνει τον ανοικτό διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022» και τα συστήματα που θα ονομαστούν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορούν τους πρώτους εξωπλανήτες-στόχους του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST).

Το NameExoWorlds 2022 είναι μια συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Ονοματολογία Εξωπλανητικών Συστημάτων και του Γραφείου Αστρονομίας της IAU. Και φέτος, η IAU καλεί το κοινό να δημιουργήσει μεικτές ομάδες εργασίας αποτελούμενες η κάθε μια από επιστήμονες, ερασιτέχνες αστρονόμους και φίλους του Διαστήματος. Κάθε ομάδα θα πρέπει να οργανώσει μια εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τους εξωπλανήτες και παράλληλα να επιλέξει ένα όνομα για κάποιον από μια προτεινόμενη λίστα 20 εξωπλανητών.

Μια ομάδα μπορεί επίσης να δώσει ένα όνομα και στο μητρικό άστρο του εξωπλανήτη ονομάζοντας παράλληλα έτσι ολόκληρο το αστρικό σύστημα. Η τελική απόφαση για την ονοματοδοσία κάθε εξωπλανήτη μέσα από τις υποβληθείσες προτάσεις θα ληφθεί από μια επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον εν λόγω εξωπλανήτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την ομάδα τους και να υποβάλουν την πρότασή τους για το όνομα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022 εδώ.

Περισσότερα: https://www.nameexoworlds.iau.org/2022edition

#ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ #ΟΝΟΜΑΤΑ #ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ #ΝΟΝΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/apc9YOo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη