Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας: Ας επικρατήσει η Ανάλυση έναντι της Επικοινωνίας


Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας:
Ας επικρατήσει η Ανάλυση έναντι της Επικοινωνίας.
______________________

Για πολλοστή φορά ο Δήμος Λαμιέων προβαίνει σε επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. 

Παρά το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο "Master Plan" της Δημοτικής Αρχής απεδείχθη ανεπαρκές, μη βιώσιμο και με σοβαρά προβλήματα σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής επάρκειας.

Οι ανεπάρκειες του "Master Plan" του Δήμου ήταν τέτοιες που θα δημιουργούσαν μείζονα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πολιτείας , μέσω της Dimant A E , για να επανέλθει σε ρεαλιστικό επίπεδο ο προγραμματισμός για την ΠΕΛ.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανεπάρκειας, η ανύπαρκτη συγκοινωνιακή μελέτη για την οδό Φιλίας δίπλα στην ΠΕΛ καθώς και η εκτός τόπου και χρόνου δημιουργία "πεντάστερων" ξενοδοχείων και άλλων "υποδομών" με βάση όχι τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια αλλά τις αυθόρμητες προτάσεις ιδιωτών. 

Οι μακέτες χαρτοκοπτικής και η εικονική πραγματικότητα συνεχίζουν όμως να αποτελούν ακόμα και σήμερα την κύρια προτεραιότητα του Δήμου, αντί για την ρεαλιστική συνεργασία με την Πολιτεία στη βάση οικονομοτεχνικών μελετών. 

Αντί , λοιπόν, να αναλώνουμε την φαιά μας ουσία σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, οφείλουμε να επιλύσουμε μια σειρά ζητημάτων που θα έθετε κάθε ενήμερος τεχνοκράτης για την ΠΕΛ.

Αντιγράφουμε από τη σελίδα του κ.Σάκη Σκούρα 13 εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως:

1. Υπάρχει  η νόμιμη παραχώρηση του χώρου της ΠΕΛ από την πλευρά της Πολιτείας για την υλοποίηση της μελέτης ; Υπάρχει το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί η υλοποίηση του εγχειρήματος

2. Έχει αξιολογηθεί πλήρως η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του έργου ;

3. Εάν δεν εξευρεθούν οι πόροι στο σύνολό τους , ποια η τύχη του έργου ;

4. Ποιός Φορέας θα διαχειριστεί τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου;

5. Πότε θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων; Ποιά είναι τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου ;

6. Τι θα γίνει στην πορεία με τις αλλαγές στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό μιας και απαιτούνται αλλαγές για την υλοποίηση του έργου;

7. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η οικονομοτεχνική μελέτη;

8. Το ΝΠΔΔ ΠΕΛ υφίσταται;

9. Εαν υφίσταται, έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες ενέργειες για την εκκαθάρισή του ;

10. Τι θα συμβεί το 2023 , εάν αρχίσουν οι εργασίες, για την ανάληψη της διοργάνωσης από την Λαμία του Ράλλυ Ακρόπολις;

11. Εάν το σχέδιο της ανάπλασης δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την υπάρχουσα μελέτη , υπάρχει εναλλακτική πρόταση ;

12.  Έχει εξαντληθεί διεξοδικά η διερεύνηση πιο συμφερουσών , οικονομικά και λειτουργικά , σεναρίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ;

13. Στην σημερινή δύσκολη και αβέβαιη κατάσταση , αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα για τους δημότες η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος , όταν δεν συνδυάζεται με μια ολιστική προσέγγιση ανάπτυξης όλης της περιοχής ; 

Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα αυτά χρειάζονται σαφείς και τεχνοκρατικά ενήμερες απαντήσεις. Όχι από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά διότι η ΠΕΛ οφείλει να προχωρήσει χωρίς σκοτεινά σημεία πλέον.
 Διότι αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα του τόπου μας και δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλες αποτυχίες. 

Οι επιλογές μας πλέον κινούνται σε οριακό σημείο για την πόλη. Τα λάθη μας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή της πόλης. 

Η κρίσιμη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Λαμίας δεν επιτρέπει σε κανέναν να διαχειρίζεται τα προβλήματά της με όρους επικοινωνίας και μόνο. Προέχει αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνταταγμένη και τεχνοκρατικά ολοκληρωμένη ανάλυση Κόστους -Οφέλους, ώστε να μην χάνουμε χρόνο και χρήμα σε άλλα "πλάνα" χωρίς αντίκρυσμα.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη