Μελέτη αποκάλυψε συναρπαστικά στοιχεία για τη διατροφή των ανθρώπων στη νεολιθική Βρετανία

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανακάλυψε νέες πληροφορίες για τη διατροφή των ανθρώπων που ζούσαν στη νεολιθική Βρετανία και βρήκε στοιχεία ότι τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, μαγειρεύονταν σε γάστρες.

Χρησιμοποιώντας χημική ανάλυση αρχαίας και απίστευτα καλοδιατηρημένης κεραμικής που βρέθηκε στα νερά γύρω από μικρά τεχνητά νησιά στη Σκωτία, η ομάδα μπόρεσε να διακρίνει ότι οι κόκκοι μαγειρεύονταν σε γάστρες και αναμειγνύονταν με γαλακτοκομικά προϊόντα και περιστασιακά με κρέας, πιθανώς για να δημιουργήσουν πρώιμες μορφές όπως χυλό η ένα είδος ..ραγκού (κρέας με λαχανικά). Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονταν αυτά τα νησιά χρησιμοποιούσαν μικρότερα σκεύη για να μαγειρέψουν δημητριακά με γάλα και μεγαλύτερα δοχεία για πιάτα με βάση το κρέας. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature Communications.

Η καλλιέργεια δημητριακών στη Βρετανία χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. και πιθανότατα εισήχθη από μετανάστες αγρότες από την ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται από ορισμένες, συχνά σπάνιες και σποραδικές, ανακτήσεις διατηρημένων κόκκων δημητριακών και άλλων υπολειμμάτων που βρέθηκαν σε νεολιθικές θέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κεραμική εισήχθη επίσης στη Βρετανία και υπάρχουν άφθονα στοιχεία για εγχώρια προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μοριακά αποτυπώματα λιπιδίων που εξάγονται από τη σύνθεση αυτών των αγγείων. Ωστόσο, με εξαίρεση το κεχρί, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να ανιχνευθούν μοριακά ίχνη άλλων συνοδευτικών κόκκων σε αυτές τις υπογραφές λιπιδίων, αν και συνέχισαν να είναι βασική τροφή επιβίωσης που σήμερα κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία.

Μια προηγουμένως δημοσιευμένη ανάλυση της ρωμαϊκής κεραμικής από το Vindolanda -το Τείχος του Αδριανού- έδειξε ότι οι ειδικοί για κόκκους λιπιδικοί δείκτες μπορούν να επιβιώσουν στην απορρόφηση σε αρχαιολογική κεραμική που διατηρούνται υπό συνθήκες εμποτισμού με νερό και μπορούν να ανιχνευθούν με μια προσέγγιση υψηλής ευαισθησίας, αλλά, σημαντικό, αυτή η ανάλυση ήταν «μόνο» 2.000 ετών και προέρχεται από περιβάλλοντα όπου είναι γνωστό ότι υπήρχαν σπόροι. Νέα ευρήματα που αναφέρθηκαν τώρα δείχνουν ότι οι βιοδείκτες των σιτηρών μπορούν να διατηρηθούν για χιλιάδες χρόνια υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Ένα άλλο συναρπαστικό στοιχείο αυτής της έρευνας ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα αγγεία που αναλύθηκαν ήταν άθικτα και διακοσμημένα, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να είχαν κάποιο τελετουργικό σκοπό. Δεδομένου ότι η πραγματική λειτουργία των ίδιων των νησιών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή (μερικά είναι πολύ μικρά για να είναι μόνιμα κατειλημμένα), η έρευνα προσφέρει νέες ιδέες για τους πιθανούς τρόπους χρήσης αυτών των κατασκευών. Οι δείκτες δημητριακών συσχετίστηκαν έντονα με τα υπολείμματα λιπιδίων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα πιάτα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν μαγειρευτεί μαζί ως χυλό από γάλα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Simon Hammann και η Lucy Cramp από το Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι οι βιοδείκτες δημητριακών από αγγεία μπορούν να επιβιώσουν υπό ευνοϊκές συνθήκες σε δείγματα από την περίοδο που εισήχθησαν τα δημητριακά (και η κεραμική) στη Βρετανία. Η μοριακή μας μέθοδος που βασίζεται σε λιπίδια μπορεί να συμπληρώσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της εισαγωγής και της εξάπλωσης της γεωργίας δημητριακών» τόνισε.

«Αυτή η έρευνα μας δίνει ένα παράθυρο στις γαστρονομικές παραδόσεις των πρώιμων αγροτών που ζούσαν στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης, των οποίων οι τρόποι ζωής είναι ελάχιστα γνωστοί. Μας δίνει μια πρώτη ματιά στους τύπους πρακτικών που συνδέονταν με αυτές τις αινιγματικές τοποθεσίες», πρόσθεσε ο Δρ Cramp.

Πηγή: Μ. Λαμπρινίδου, ErtNews



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/gT8f91W
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη