H αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τις δόσεις των δάνειων: Οι απίστευτες επιβαρύνσεις και οι «τυχεροί» (παραδείγματα)

H αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τις δόσεις των δάνειων: Οι απίστευτες επιβαρύνσεις και οι «τυχεροί» (παραδείγματα)

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων

Στα 50 ευρώ το μήνα υπολογίζεται η μέση επιβάρυνση στην δόση που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά λόγω της ανόδου του επιτοκίου Euribor 3μήνου - με βάση το οποίο τιμολογείται η πλειοψηφία των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν συναφθεί την τελευταία πενταετία.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επιτόκιο - που συμπαρασύρει και τα εγχώρια δάνεια - από μηδενικά επίπεδα, από τα μέσα Ιουλίου και μετά αγγίζει πλέον το 0,816% ενώ έως τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται να περάσει έως και το 2%.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η αύξηση του επιτοκίου και ποιοι θα επιβαρυνθούν με αύξηση στη δόση έως και 200 ευρώ;

Όπως σημειώνεται και σε σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα δάνεια που επηρεάζονται άμεσα είναι εκείνα που έχουν συναφθεί την τελευταία πενταετία - καθώς σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης είναι τόκοι - με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο πχ. 100.000 ευρώ και με αρχικό επιτόκιο 3% αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει έως και 110 ευρώ σε σχέση με τη δόση που πλήρωναν τον Ιούνιο.

Για τις μικρές επιχειρήσεις η αύξηση του Euribor 3μηνου (από τον Ιούλιο και εξής) μεταφράζεται για ένα μέσο δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με αρχικό επιτόκιο 5,5% σε επιβάρυνση της τάξης των 80 ευρώ, που μπορεί ωστόσο να ξεπεράσει τα 200 ευρώ αν το Euribor «αγγίξει» το 2%.

Μεγάλοι «χαμένοι» όμως είναι και αυτοί, των οποίων τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί σε funds. H πλειοψηφία αυτών των δανείων είναι σε μεγάλη καθυστέρηση και έτσι οι όποιες ρυθμίσεις έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια αποπληρωμής έως και τα 30 ή 40 χρόνια - κάτι που σημαίνει πως οι δανειολήπτες έχουν χάσει το πλεονέκτημα να έχουν αφήσει πίσω τους την τοκοφόρο περίοδο.

Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

«Τυχεροί» μπορούν να θεωρηθούν όσοι έχουν πάρει δάνεια στο παρελθόν - π.χ. από το 2005-2008 - και ήταν όλα τα τελευταία χρόνια συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αποφεύγοντας τις ρυθμίσεις, αυτοί οι δανειολήπτες αποπληρώνουν πλέον κυρίως κεφάλαιο και όχι τόκους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην επηρεάζονται από την άνοδο των επιτοκίων.

#ΕΠΙΤΟΚΙΑ #ΑΥΞΗΣΗ #ΔΟΣΕΙΣ #ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/0PvTi3q
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη