-->

Παρακολουθήσεις: Kλήσεις προς τρεις για ακρόαση από την ΑΔΑΕ, έρευνα και για πλαστογραφία εγγράφου

intime

Να καλέσει σε ακρόαση τον παραιτηθέντα διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδιάζει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η διαδικασία αφορά το απόρρητο έγγραφο, το μόνο που διασώζεται από τον υπηρεσιακό φάκελο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, το οποίο εστάλη από την ΕΥΠ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μία ημέρα μετά την κοινοποίηση από την ΕΥΠ στη Wind και την ΑΔΑΕ της διάταξης άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για λόγους εθνικής ασφαλείας, τα στελέχη της υπηρεσίας απέστειλαν νέο, συμπληρωματικό έγγραφο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Με αυτό ζητούσαν από τους υπευθύνους της να επιβεβαιώσουν ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που αναγραφόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Η σχετική αλληλογραφία έχει διακινηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και πραγματοποιήθηκε η άρση στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Στα τέλη του Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης, ελεγκτές της ΑΔΑΕ πήγαν στα γραφεία της Wind και σε συνεννόηση με τα στελέχη της εταιρείας διαπίστωσαν ότι πράγματι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει στην άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη.

Εκτός από τη διάταξη που έφερε την υπογραφή της εποπτεύουσας την ΕΥΠ εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, κατά τον έλεγχο βρέθηκε και το δεύτερο συμπληρωματικό έγγραφο το οποίο έφερε τις υπογραφές του τέως διοικητή της ΕΥΠ, της εισαγγελέως κ. Βλάχου και της αποσπασμένης στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αστυνομικού, που εν μέσω των αποκαλύψεων μετακινήθηκε από τη θέση επικαλούμενη λόγους υγείας και επέστρεψε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Η εν λόγω αξιωματικός υπηρετούσε ως β΄ υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση της ΕΥΠ που ασχολείται με θέματα οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, καθώς και αντικατασκοπείας (πλην Τουρκίας και όμορων χωρών).

Την περασμένη εβδομάδα, η ολομέλεια της ΑΔΑΕ ξεκίνησε έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ζητήθηκε από τα στελέχη της υπηρεσίας και την αρμόδια εισαγγελέα να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δήλωσαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή του.

Το έγγραφο φέρει την υπογραφή της κ. Βλάχου, κι έτσι δημιουργήθηκαν υπόνοιες ακόμη και για πλαστογραφία του συγκεκριμένου εγγράφου. Λόγω της σοβαρότητας που λαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα πιθανό, πλην της κλήσης σε ακρόαση των τριών υπογραφόντων, να ενημερωθεί από τα στελέχη της Αρχής και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή τις παραπάνω αποκαλύψεις, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν στην «Καθημερινή» σχετικά με το ότι κατόπιν συνεννόησης αξιωματούχων της ΕΥΠ με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας είχε αποφασιστεί τα συμπληρωματικά αιτήματα – έγγραφα της υπηρεσίας όπως αυτό που εστάλη στην Wind, για λόγους απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, να μην αποστέλλονται προς έλεγχο στην εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέα κυρία Βλάχου.

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως διευκρινίζεται, που η εισαγγελέας Βλάχου δήλωσε άγνοια στους ελεγκτές της ΑΔΑΕ για την ύπαρξη του έγγραφου.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο ότι η μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε για το εσωτερικό αίτημα στην Wind παλαιότερη φόρμα , που προϋπήρχε της συνεννόησης με τους παρόχους και η οποία  έφερε εκ των προτέρων τις υπογραφές των κυρίων Κοντολέοντα και Βλάχου. Επιμένουν πως πρόκειται για -απολύτως σύννομη ενέργεια.

Την Τετάρτη, η ΑΔΑΕ συνέχισε τους έκτακτους ελέγχους στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. και στην Αντιτρομοκρατική, δυνάμει σχετικής απόφασης που είχε λάβει προ δεκαπενθημέρου η ολομέλεια της Αρχής.

Στις δύο υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων είχε πραγματοποιηθεί τακτικός έλεγχος και το φθινόπωρο του 2021, δίχως να προκύψουν ευρήματα.

#ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΑΔΑΕ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΕΥΠ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/DGtR4BI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->