Έρχονται POS... παντού: Τέλος στο «υποχρεωτικά μετρητά» σε ταξί, περίπτερο και γυμναστήριο

Έρχονται POS... παντού: Τέλος στο «υποχρεωτικά μετρητά» σε ταξί, περίπτερο και γυμναστήριο

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομίας, καθώς - φέτος μόνο - οι ηλεκτρονικές συναλλαγές φέρνουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμέια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναδεικνύεαι σε βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής και κατ' επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα, ενισχύει σημαντικά και το σενάριο επέκτασης των POS, αλλά και των ταμειακών μηχανών, στο σύνολο της οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε σύγκριση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 62,5%.

Ειδικότερα:

  • Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ.
  • Το 2020, που εμφανίστηκε η πανδημική κρίση, στα 44,7 δισ. ευρώ.
  • Το 2021, με 5 μήνες κλειστή την οικονομία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν στα 53 δισ. ευρώ.
  • Το 2022 υπολογίζεται να αυξηθούν 25%-30% και να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 125 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι μισές συναλλαγές, δηλαδή 50%, γίνονται με κάρτες. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 80%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σήμερα δεν υπάρχει υποχρέωση να διαθέτουν POS πλήθος επαγγελματικοί χώροι όπως τα γυμναστήρια ή τα πάρκινγκ, τα οποία μάλιστα δεν έχουν υποχρέωση και τήρησης ταμειακής μηχανής.

Δηλαδή, χρησιμοποιούν το χειρόγραφο σύστημα και μάλιστα όσοι το επιθυμούν.

Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση για POS, μεταξύ άλλων, στα περίπτερα, στα ταξί, στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν επαγγέλματα που δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές στις υπηρεσίες που προσφέρουν, για παράδειγμα, οι ράφτες.

Αν και πριν από την πανδημία το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομίας, αυτό ατόνησε και, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «έφθασε η ώρα να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας»!

#POS #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ_ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ_ΠΛΗΡΩΜΕΣ #ΤΑΞΙ #ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ #ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ #ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ_ΜΗΧΑΝΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/1nEyAkF
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη