Λαμία: Tα λεφτά τα δώσαμε στα πανηγύρια

Σωματείο Μουσικών Λαμίας

«Το Σωματείο Μουσικών Λαμίας «Αθανάσιος Διάκος» βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι το προγραμματισμένο για το τριήμερο 16-18/9 4ο Lamia Music Fest, ματαιώνεται. Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ήρθαμε σε επαφή με τη Δημοτική αρχή, στη συνέχεια με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με το προεδρείο της Π.Ε.Λ.

Ο Δήμος Λαμίας στα τρία προηγούμενα φεστιβάλ διέθετε κάθε χρόνο το ποσό των 12.000€ με το οποίο καλύπτονταν διάφορα έξοδα του φεστιβάλ - κυρίως οι αμοιβές, τα οδοιπορικά και οι διαμονές των μουσικών (τα σχετικά κονδύλια είναι αναρτημένα στο diavgeia.gov.gr). Πέρυσι η Περιφέρεια Στερεάς διέθεσε το ποσό των 3.000€ με το οποίο πληρώθηκαν τα έξοδα της ηχητικής κάλυψης (υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ είναι τριήμερο). Αφού συμφωνήθηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διεξαχθεί φέτος το φεστιβάλ εντός του χώρου της Π.Ε.Λ., ζητήσαμε από το Δήμο και την Περιφέρεια να αυξήσουν το ύψος των διαθέσιμων πιστώσεων, αφού προέκυπταν αυτομάτως επιπλέον κόστη (π.χ. στο θερινό δημοτικό θέατρο υπάρχει προ-εγκατεστημένα set ηχητικής εγκατάστασης και φωτισμού, στην Π.Ε.Λ. χρειάζεται 24ωρη φύλαξη, στήσιμο εξέδρας κλπ).

Οι υπεύθυνοι του Δήμου ήταν θετικοί στο αίτημά μας αλλά μας είπαν ότι οι διαθέσιμοι πόροι για το φετινό φεστιβάλ είναι μόλις 5.000€! Τα χρήματα αυτά θα ήταν διαθέσιμα για να καλυφθούν διάφορα έξοδα του φεστιβάλ όπως στήσιμο σκηνής, ενοικίαση καθισμάτων, μίσθωση security κλπ. Όταν όμως δεν μπορείς να βρεις ούτε έναν (1) υπεύθυνο ο οποίος θα συντονίσει την προσπάθεια ή θα σε φέρει σε επαφή με κάποιον προμηθευτή π.χ., τότε το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Από την Περιφέρεια ζητήσαμε επίσης να αυξήσουν το ποσό επιδότησης στα 5.580€, με το οποίο θα καλύπτονταν τα έξοδα ήχου και φωτισμού της εκδήλωσης. Καταθέσαμε όπως μας υπέδειξαν το σχετικό αίτημα στις 29/7/2022 και περιμέναμε θετική απάντηση, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Αντ' αυτού, φτάσαμε στο σημείο να μάθουμε εντελώς τυχαία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς γι' αυτό!

Πληροφορηθήκαμε τα δυσάρεστα νέα λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ και όταν εξηγήσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη τον κίνδυνο μη διεξαγωγής του φεστιβάλ λόγω αθέτησης της συμφωνίας εκ μέρους του, η απάντησή του ήταν «αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος, τι να κάνω...τα λεφτά τα δώσαμε στα πανηγύρια».

(Είμαστε οι τελευταίοι που θα κατακρίνουμε τη χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων. Πολλοί συνάδελφοί μουσικοί κερδίζουν τα προς το ζην από τα πανηγύρια. Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε στα πανηγύρια. Όχι να είμαστε «για τα πανηγύρια»...)

Με ευθύνη των υπεύθυνων του Δήμου και της Περιφέρειας, φτάσαμε 10 μέρες πριν την διεξαγωγή του φεστιβάλ να μην έχουμε επαρκείς πόρους για τα έξοδά του, με φυσικό επακόλουθο τη ματαίωσή του. Οι αμοιβές των μουσικών θα καλύπτονταν από χορηγίες διαφόρων επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ για τη στήριξη και τους οποίους οφείλουμε – αν μη τι άλλο – να ονομάσουμε στο παρόν Δελτίο Τύπου σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης. Τα χρήματά τους θα τους επιστραφούν άμεσα στο ακέραιο.

Το 4ο Lamia Music Fest θα είχε ενσωματωμένο φεστιβάλ μπύρας με ελληνικές ετικέτες, θα είχε την παρουσία του ΣΚΕΤΚΕ και διάφορων θεατρικών ομάδων της πόλης και θα είχε τρεις θεματικές ενότητες που θα καλύπτονταν από τους (κατά γενική ομολογία ικανότατους) Λαμιώτες μουσικούς: παραδοσιακά και ρεμπέτικα την 1η μέρα, rock & metal τη 2η και έντεχνα / λαϊκά την 3η και τελευταία μέρα.

Προφανώς η παρουσία και η δυναμική όλου αυτού του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης, κρίθηκε ανάξια στήριξης από τους προαναφερθέντες υπεύθυνους, παρόλο που πληρώνουμε όλοι ανεξαιρέτως τα δημοτικά τέλη που μας αντιστοιχούν. Αντιθέτως γινόμαστε μάρτυρες χρηματοδότησης άλλων μουσικών, οι οποίοι έρχονται μέσω συλλόγων που δημιουργούνται γι' αυτό ακριβώς το σκοπό και για να πουλάει μπύρες και αναψυκτικά κατά αποκλειστικότητα ο πρόεδρός τους στην εκδήλωση... (ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όπως αναφέρεται στο καταστατικό του συλλόγου «η Βάρβιτος», υφίσταται προσωρινό και όχι εκλεγμένο προεδρείο). Είμαστε καλλιτέχνες και θεωρούμε ότι στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων, πρέπει να εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι καλλιτέχνες. Το να χρηματοδοτούμε όμως οποιονδήποτε άλλο και να λέμε ότι για τους Λαμιώτες μουσικούς «δεν υπάρχουν λεφτά», είναι κάτι που θεωρούμε θλιβερό αλλά και παράλογο.

Κύριοι της Αυτοδιοίκησης, το προγραμματισμένο 4ο Lamia Music Fest ματαιώνεται με δική σας υπαιτιότητα. Ας αναλάβει ο καθένας σας την πολιτικής ευθύνη που του αναλογεί.

Υ.Γ.: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ το προεδρείο της Π.Ε.Λ. για την αμέριστη συμπαράστασή του έως την τελευταία στιγμή και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό της, κ. Λεωνίδα Κωστόπουλο!

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη