Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χαρίτση-Σαρακιώτη-Μαμουλάκη για αδικαιολόγητους αποκλεισμούς μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

Κοινοβουλευτική ερώτηση για αδικαιολόγητους αποκλεισμούς από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Χάρης Μαμουλάκης.


Όπως αναφέρεται εντός της ερώτησης, την οποία προσυπέγραψαν ακόμη 59 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, η χώρα μας κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για το 2022, θέση που κατείχε και πέρυσι. Επιπλέον, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της Ε.Ε. όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικό της παραπάνω τάσης είναι ότι μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. και έναντι του στόχου πάνω από το 90% των ΜμΕ να έχει επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030».


Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι προσφάτως προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση του ΕΠΑνΕΚ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» με τρεις υποδράσεις ύψους 300 εκ. ευρώ, αλλά «περιλαμβάνονται δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες υποτίθεται ότι είναι και ο βασικός δικαιούχος του προγράμματος. Συγκεκριμένα για την Δράση 1 “Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ” απαιτούνται τουλάχιστον πέντε (5) ετήσιες μονάδες εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ) πλήρους ή μερικής απασχόλησης ενώ για τις άλλες δύο δράσεις απαιτούνται εννέα (9) ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας. Με δεδομένο ότι σχεδόν εννέα στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από πέντε άτομα προσωπικό, καθίσταται εμφανές ότι ο όρος αυτός αποτελεί δυσανάλογο εμπόδιο για την συμμετοχή των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».


Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης, με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης: «Η λογική της μονομερούς ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρομεσαίων διαπερνά πλέον όλα τα επίπεδα κυβερνητικής πολιτικής. Όπως ομολόγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, αναφορικά με την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 13 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εισπράξουν δάνεια περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, η Κυβέρνηση επιλέγει τεχνηέντως να κατευθύνει 300 εκ. ευρώ, μέσω της πρόσκλησης του ΕΠΑνΕΚ σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ενώ εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας και αδιαφορίας, οι ΜμΕ βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, δηλώνοντας παντελή αδυναμία να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους».

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη