Μικροπλαστικά στο Νερό και στον Αέρα– Τι Είναι και πως θα τ’ Απομακρύνετε


Τα μικροπλαστικά είναι η μάστιγα των καιρών που ζούμε. Βρίσκονται παντού από τον αέρα που αναπνέουμε ως και το νερό που πίνουμε. Όμως στον αγώνα για την απομάκρυνσή τους έχουμε συμμάχους τα φίλτρα άερα και νερού. Ας δούμε ακολούθως μερικές πληροφορίες για τους επικίνδυνους αυτούς μικροοργανισμούς, τις επιπτώσεις τους, αλλά και πως μπορούμε να τους απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας. 

Το πλαστικό είναι ένα απ’ τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά, τόσο για την κατασκευή προϊόντων όσο και για τη συσκευασία τους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα υλικό που δε διασπάται. Σαν αποτέλεσμα τα πλαστικά απορρίμματα μένουν για δεκαετίες στις χωματερές. 

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει αναδειχθεί η επικινδυνότητα αυτού του υλικού καθώς πλέον εντοπίζεται και στον υδροφόρο ορίζοντα. Πλέον, τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί τόσο στο νερό όσο και στον αέρα κι έτσι περνούν ανεμπόδιστα στα ζώα και στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και τα μικροσωματίδια αυτά συνιστούν μια αόρατη απειλή, που κάθε άνθρωπος καλείτε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. 

Τι Είναι τα Μικροπλαστικά;

Ως μικροπλαστικά ορίζονται όλα τα κομμάτια από πλαστικό υλικό, τα οποία έχουν μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίνες και τα θραύσματα από μικροπλαστικά είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, πράγμα που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Τέτοιου είδους πλαστικά έχουν βρεθεί σε μεγάλη περιεκτικότητα στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουν τα ψάρια. Επιπλέον, βρίσκονται και στο πόσιμο νερό και το εμφιαλωμένο νερό κι έτσι περνούν και στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση τους στα περισσότερα προϊόντα. 

Τα Φίλτρα Νερού εμποδίζουν την εισχώρησή τους στο Νερό της Βρύσης

Δεδομένης της έκτασης του προβλήματος τα φίλτρα νερού καθίστανται αναγκαία λύση για το αποτελεσματικό φιλτράρισμα του νερού. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μικροπλαστικά εμφανίζονται ακόμα και στο νερό της βρύσης. Αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού απελευθερώνονται στον υδροφόρο ορίζονται με διάφορους τρόπους. 

Αρχικά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαφόρων προϊόντων, όπως είναι οι οδοντόκρεμες, οι ίνες από συνθετικά υφάσματα και τα εμφιαλωμένα νερά, τ’ απορρυπαντικά και διάφορα καλλυντικά. Επίσης ενδέχεται να περνούν στη φύση μέσω της διάσπασης μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως σακούλες και μπουκάλια. 

Όταν τα μικροπλαστικά περάσουν στο νερό, απορροφούνται από το έδαφος και περνούν στα υπόγεια και επίγεια ύδατα. Από εκεί, φτάνουν στις δεξαμενές και στο νερό της βρύσης μιας και οι διαδικασίες απολύμανσης του νερού, δεν μπορούν να τα αφαιρέσουν.

Πώς Περνούν στο Εμφιαλωμένο Νερό

Το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο στην περίπτωση του εμφιαλωμένου νερού. Εφόσον το νερό παραμένει για καιρό μέσα στο πλαστικό μπουκάλι, απελευθερώνεται μια μεγάλη ποσότητα μικροπλαστικών μέσα του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στο εμφιαλωμένο νερό η ποσότητά τους είναι η πολλαπλάσια από το νερό της βρύσης. 

Φίλτρα και Ψύκτες Νερού για αποτελεσματική αφαίρεση

Είτε επιλέξει κανείς τα φίλτρα είτε τους ψύκτες νερού με ενσωματωμένο φίλτρο μπορεί να αισθάνεται βέβαιος, ότι στο ποτήρι του φτάνει καθαρό νερό. Οι συσκευές αυτές αφαιρούν με αποτελεσματικότητα τα επικίνδυνα για τον άνθρωπο μικροσωματίδια δίνοντας πραγματικά καθαρό νερό. Με μια σύντομη αναζήτηση θα διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν πολλοί τύποι φίλτρων στην αγορά. Άνω πάγκου, κάτω πάγκου, βρύσης, μπάνιου. Όλα δουλεύουν εξαιρετικά. Η μόνη διαφορά τους είναι κατά βάση ως προς τον χώρο που καταλαμβάνουν ή το είδος της εγκατάστασης που χρειάζεται, αλλά και ως προς το κόστος. Μια οικονομική λύση, που μεταφέρεται εύκολα και δε δεσμεύει πολύ χώρο είναι οι ψύκτες νερού.

Τι γίνεται με τα μικροπαλστικά στον αέρα; 

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή τα μικροπλαστικά δε διασπώνται, με αποτέλεσμα να περνούν εκτός από το νερό και στον αέρα που εισπνέουμε. Προφανώς το να κλείσει κανείς πόρτες και παράθυρα δε συνιστά λύση. Από την άλλη θέλοντας και μη, πολλά από τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι μας είναι από πλαστικό. Τέλος συσκευές όπως το κλιματιστικό και αφυγραντήρας λένε, ότι διαθέτουν ιονιστή, χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα αέρα για την εκτέλεση της λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα να λειτουργούν σα διασπορείς των μολυντών. Παίρνουν πλαστικό και το αφήνουν ξανά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Υπάρχει λύση;

Ιονιστής: Η λύση στην απομάκρυνση μικροπλαστικών από τον αέρα

Σαφώς και υπάρχει τρόπος απομάκρυνσης των μικροπλαστικών από τον αέρα. Το όνομα αυτού; Ιονιστής. Ο ιονιστής περνά από τα ακόλουθα 8 στάδια φιλτραρίσματος τον αέρα:

1o στάδιο: Ειδικά φίλτρα.

2o στάδιο: Ο αέρας φίλτραρετε με νερό.

3o στάδιο: Ειδικά φίλτρα.

4o στάδιο: Αποστειρωτής όζοντος.

5o στάδιο: Αντιβακτηριακό φίλτρο.

6o στάδιο: Ο αέρας περνάει από φίλτρο HEPA.

7o στάδιο: Ο αέρας περνάει από φίλτρο ενεργού άνθρακα τελευταίας τεχνολογίας.

8o στάδιο: Εμπλουτισμός αρνητικών ιόντων με τον πιο εξελιγμένο αυτόματο ιονιστή αέρα.

Έτσι μπορείτε να είστε βέβαοι, ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι πραγματικά καθαρός.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη