
Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τη Δευτέρα τα χαρτία του για τους δασμούς που προτίθεται να επιβάλλει στις εισαγωγές από Μεξικό, Καναδά και οι ΗΠΑ. Παραμένει η αβεβαιότητα για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες Δευτέρα πως εννοεί να αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς σε «όλα» τα προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα του από το Μεξικό και τον Καναδά, με σκοπό να πιέσει προκειμένου να εκμηδενιστούν οι ροές μεταναστών και η διακίνηση ναρκωτικών.
«Την 20ή Ιανουαρίου, ως ένα από τα πρώτα μου (εκτελεστικά προεδρικά) διατάγματα, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβληθούν στο Μεξικό και στον Καναδά τελωνειακοί δασμοί 25% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ», ανέφερε, πληκτρολογώντας τη λέξη «όλα» με κεφαλαία γράμματα.
Οι δασμοί «θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου τα ναρκωτικά, ιδίως η φαιντανύλη, και όλοι οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν αυτή την εισβολή στη χώρα μας!», συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.
Την ίδια ώρα άφησε να εννοηθεί πως θα εφαρμόσει την προεκλογική υπόσχεσή του για αύξηση κατά 10% των δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από την Κίνα, πέραν όλων των υπολοίπων σε ισχύ ή υπό εξέταση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε μέσω Truth Social την απόφαση αυτή επικαλούμενος την μαζική διακίνηση ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, «ιδίως φαιντανύλης», πολύ ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται κατά μεγάλο μέρος για την συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα του, καθώς και τις «αθετηθείσες» υποσχέσεις του Πεκίνου για το ζήτημα, όπως ότι θα επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές της ουσίας αυτής ή πρόδρομων συστατικών.

from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/FvOoqBx
via IFTTT