Από τη Μίλαν στη Λαμία! Ο σύντομος επαγγελματικός βίος του Χασίμ Μαστούρ


Αφιέρωμα του Sportime.gr στο επικείμενο μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου της Φθιώτιδας


Ένα μεταγραφικό «μπαμ» ολοκλήρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (4/9) η Λαμία.

Η ομάδα της Φθιώτιδας ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Χασίμ Μαστούρ, προϊόν των ακαδημιών της Μίλαν!

Το Sportime.gr, το οποίο αποκάλυψε την είδηση, παραθέτει πληροφορίες από τον σύντομο επαγγελματικό βίο του Μαροκινού (γεννηθείς στην Ιταλία) μεσοεπιθετικού.

Η… απαγωγή του από τη Μίλαν προτού μεταπηδήσει επισήμως στην Ίντερ, το διαφημιστικό με τον Νεϊμάρ, η ντρίμπλα αλα-Ζιντάν και η «απειλή» του Τζενάρο Γκατούζο.

Οι 500.000 του Γκαλιάνι, τα εγκώμια του Ιντζάγκι

Μετά τους Ρουμάνους και τους Αλβανούς, οι Μαροκινοί αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη μειονότητα στην Ιταλία με περίπου 420.000… εκπροσώπους.

Οι γονείς του Χασίμ Μαστούρ, οι οποίοι στις 15 Ιουνίου 1998 τον κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Γεννηθείς στη Ρέτζιο Εμίλια του ιταλικού Βορρά, άρχισε το ποδόσφαιρο πριν να κλείσει τα 10 στην τοπική Ρέτζιο Κάλτσιο και λίγο αργότερα μεταπήδησε στη Ρετζιάνα.

Στις αρχές του 2012 έλαβε μέρος σε διάφορα τουρνουά με την Ίντερ, παρά τους κανονισμούς που δεν του επέτρεπαν να αφήσει τη Ρετζιάνα μέχρι τα 14α γενέθλιά του.

Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς είχε βάλει πέντε γκολ στο τουρνουά Ielasi Memorial, ένα εκ των οποίων εναντίον της Ρόμα στον τελικό.

Όλα έδειχναν ότι θα καταλήξει στην Ίντερ, όμως ο Αντριάνο Γκαλιάνι της Μίλαν προσέφερε το ποσό των 500.000 ευρώ στην οικογένειά του και τα δεδομένα άλλαξαν.

Τον είχε προτείνει και ο εμβληματικός Αρίγκο Σάκι, σε μία περίοδο που Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι τον είχαν ή, τουλάχιστον, φέρονταν να έχουν προσεγγίσει τον Μαστούρ.

«Είναι ένας ταλαντούχος παίκτης και τα πάει περίφημα. Διαθέτει τη σωστή συμπεριφορά στον αγωνιστικό χώρο, παίζει καλά, σκοράρει αρκετά και ανταποκρίνεται στις οδηγίες που λαμβάνει από τον πάγκο. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό για μένα», δήλωνε για τον πιτσιρικά ο Φιλίπο Ιντζάγκι.

Κόλπα με… πορτοκάλι, «βενιαμίν» του Μαρόκου

Ο Χασίμ υπέγραψε στη Μίλαν στις 2 Ιουλίου 2012 και έκανε προετοιμασία με την ομάδα Νέων, αλλά πριν από τα 15 του δεν επιτρεπόταν η επίσημη συμμετοχή του σε αυτή.

«Τα βασικά μου προσόντα; Το κοντρόλ και η ντρίμπλα. Κάνω πράγματα που δεν κάνουν άλλα παιδιά της ηλικίας μου», τόνιζε τότε με περηφάνια στο «Sky Italia».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης, ο Μαστούρ φανέρωνε δείγμα των ικανοτήτων του, με ένα πορτοκάλι ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.



Στις 18 Αυγούστου 2013, ο Μαστούρ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ιταλίας Κ16, αγωνιζόμενος στο α’ ημίχρονο της φιλικής αναμέτρησης με το Κατάρ στο Τρεντίνο.

Συνολικά κατέγραψε 7 συμμετοχές, ενώ το μοναδικό γκολ του σημειώθηκε στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Κροατίας (11/3/2014).

Στις 19 Μαΐου 2015, όμως, ο νεαρός μεσοεπιθετικός ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα καταγωγής του και όχι τη γενέτειρα, διότι αισθανόταν περισσότερο Μαροκινός παρά Ιταλός.

Το συζήτησε αρκετά με τους γονείς του και τον ατζέντη Ντάριο Παολίλο, το σκέφτηκε καλά και στις 12 Ιουνίου 2015 φόρεσε τη φανέλα του Μαρόκου, σε αγώνα για την προκριματική φάση του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών 2017 με αντίπαλο τη Λιβύη.

Σε ηλικία 16 ετών και 363 ημερών, ο Μαστούρ αντικατέστησε τον Νορντίν Αμραμπάτ στο 88ο λεπτό και έγινε ο νεότερος διεθνής της βορειοαφρικανικής χώρας.

«Μαροκινός Μέσι», ντρίμπλα αλα-Ζιντάν

Ο μόλις 63 κιλών (το 2012) μεσοεπιθετικός ξεχώριζε για την ικανότητά στο 1v1, την άνεσή του με την μπάλα όταν έκανε σπριντ και, γενικώς, για την τεχνική του κατάρτιση, ενώ σούταρε καλά με τα δύο πόδια και έπαιρνε υψηλό βαθμό στην απότομη εναλλαγή ρυθμού.

Από νεαρή ηλικία του άρεσε να εφαρμόζει την περίφημη ντρίμπλα που συνήθιζε ο Ζινεντίν Ζιντάν, έλαβε το παρατσούκλι «Μαροκινός Μέσι» και θαύμαζε τους Κριστιάνο Ρονάλντο-Νεϊμάρ, αν και στο Μιλάνο τον παρομοίαζαν με τον Γουέσλι Σνάιντερ λόγω θέσης.

«Είναι 14 ετών, είναι το μέλλον. Εντούτοις, είναι λίγο μεγαλύτερος από ένα παιδί. Φαίνεται να έχει σπουδαίες αναλογίες, όχι όμως και το ένστικτο της ευθύνης», υπογράμμιζε το 2012 ο Αντριάνο Γκαλιάνι.

Ο Φιλίπο Γκάλι, επικεφαλής των ακαδημιών της Μίλαν, προσέθετε δύο χρόνια αργότερα: «Κανένας στο Μιλάνο δεν αμφιβάλλει για την ικανότητά του. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, αλλά έχει τη δυνατότητα να αφήσει το στίγμα του στην πρώτη ομάδα.


Η στιγμή των υπογραφών στη Μίλαν

Στις 29 Οκτωβρίου 2014, ο Μαστούρ σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Primavera της Μίλαν, σε αναμέτρηση κόντρα στη Σασουόλο και, μάλιστα, ήταν πανέμορφο.

Έγινε αποδέκτης της μπάλας στο κέντρο, εφάρμοσε την προαναφερθείσα ντρίμπλα «roulette» αλα-Ζιντάν και παραβίασε την αντίπαλη εστία.

Ένα πρωί του Μαΐου του 2014 ο Μαστούρ απόλαυσε το πρωινό του με τους Αντριάνο Γκαλιάνι και Κλάρενς Σέεντορφ, προτού μετακινηθεί προς τα αποδυτήρια.

Χειροκροτήθηκε από όλους τους παίκτες της πρώτης ομάδας μπροστά στις κάμερες του διαδικτυακού καναλιού της Μίλαν, προπονήθηκε και, μάλιστα, σημείωσε ένα γκολ.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του σε ένα διαφημιστικό video της Red Bull, όπου «αντιμετώπισε» τον Νεϊμάρ σε freestyle κόλπα με την μπάλα.



Έξι επίσημες συμμετοχές…

O Κλάρενς Σέεντορφ, τότε προπονητής της Μίλαν, τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το ματς της 18ης Μαΐου 2015 κόντρα στη Σασουόλο.

Σε περίπτωση συμμετοχής θα γινόταν ο πέμπτος νεότερος συμμετέχων σε ματς της Serie A μετά τους Αμεντέο Αμαντέι, Τζοβάνι Ριβέρα, Αριστίντε Ρόσι και Τζουζέπε Καμπιόνε.

Τελικά, ο 16χρονος (τα έκλεισε 28 ημέρες αργότερα) παρακολούθησε από τον πάγκο την ομάδα του να επικρατεί 2-1 της Σασουόλο στο «Σαν Σίρο».

Στις 31 Αυγούστου 2015, ο Μαροκινός παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάλαγα για δύο χρόνια, χωρίς να προλάβει να καταγράψει επίσημη συμμετοχή με τους «ροσονέρι».

Η μετακόμισή του στην Ανδαλουσία αποτέλεσε προσωπική επιλογή του σεΐχη Αμπντουλάχ Αλ-Τανί και, μάλιστα, αυτό ενόχλησε τόσο το τμήμα διαχείρισης όσο και το τεχνικό επιτελείο.



Βέβαια, το γεγονός ότι ήταν ανήλικος τον υποχρέωνε να υποβάλλει αίτηση για να λάβει άδεια από τη FIFA, προκειμένου να δώσει επίσημο ματς με ομάδα του εξωτερικού.

Ο Μαστούρ έκανε προπονήσεις από τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Νοεμβρίου η παγκόσμια ομοσπονδία άναψε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του.

Τελικά, έπειτα από μία μόλις εμφάνιση με τη Μάλαγα (στο 0-1 από την Μπέτις στις 7 Νοεμβρίου), ο Μαροκινός επέστρεψε στο Μιλάνο και μία εβδομάδα αργότερα παραχωρήθηκε δανεικός στην Τσβόλε.

Ούτε επί ολλανδικού εδάφους, όμως, έμελλε να ξεχωρίσει, καθώς μετά από 5 συμμετοχές γύρισε στα γνώριμα λημέρια για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τους «ροσονέρι».

«Θα του σπάσω τα δόντια»

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Χασίμ Μαστούρ έχει καταγράψει μόλις 6 επαγγελματικές συμμετοχές, καμία εξ αυτών με τη φανέλα της Μίλαν.

«Του μίλησα πολύ. Τον προειδοποίησα επειδή είναι πιο διάσημος για τα βιντεάκια του στα social media, παρά για το αγωνιστικό σκέλος. Αν δεν το κάνει τώρα, του είπα ότι θα του σπάσω τα δόντια».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Τζενάρο Γκατούζο, τον νυν τεχνικό της Μίλαν, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τη μοίρα του 20χρονου.

«Το ιταλικό ποδόσφαιρο ειδικεύεται στο να εμφανίζει ταλέντα και εν συνεχεία να τα ξεχνά στα αποδυτήρια κάποιας επαρχιακής ομάδας», είχε γράψει ο Αντρέα Σκιάνκι στην «Gazzetta dello Sport».

Προφανώς, ο Ιταλός δημοσιογράφος δεν είχε στο μυαλό του την προτελευταία ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, τη Λαμία, ωστόσο η εν λόγω φράση δεν είναι λάθος.

Ο Χασίμ Μαστούρ καλείται να αποδείξει ότι δεν θα έχει την τύχη ταλέντων, όπως ο Φρέντι Αντού, ο Μάικλ Τζόνσον, ο Μπόγιαν Κρκιτς ή ο Τσέρνο Σάμπα.

Αν το καταφέρει αυτό στη Λαμία, τότε οι κερδισμένοι της ιστορίας θα είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο…



www.sportime.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη