Δήμος Λαμιέων: Ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας οι σχολικές υποδομές



                Ο Δήμος Λαμιέων, με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων-Μεξιατών και, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος εξέδωσε ήδη σχετικό δελτίο τύπου, για την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, διευκρινίζουμε επί πλέον ότι:

                Στην ανακοίνωση, εντύπωση κάνει ότι, αν και επικαλούνται «έντονες διαμαρτυρίες αλλά και καταγγελίες για την απερίγραπτη κατάσταση των κτηριακών υποδομών στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές σχολικές μονάδες εξ αιτίας κακοτεχνιών, αθέτησης εκτέλεσης προβλεπόμενων από συμβάσεις εργασιών με την ανοχή και επιδεικτική αδιαφορία του Δήμου Λαμιέων», αναφέρονται τελικά μόνο σε 2 σχολεία. Για το ένα εξ αυτών (Δημοτικό Κομποτάδων-Μεξιατών) έχουν δοθεί ήδη απαντήσεις μιας και το Σχολείο είναι ενταγμένο σε έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη. Σε ότι αφορά το κτίριο των Ειδικών Σχολείων του Δήμου, να τους υπενθυμίσουμε ότι μιλούν για τη Δημοτική Αρχή που έχει πάρει γενναίες αποφάσεις στο να λύσει δια παντός το πρόβλημα της στέγασής τους, κάνοντας μελέτες για έργα προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ. Παραλείπουν όμως, να αναφέρουν το μεγάλο αριθμό σχολείων του Δήμου, που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες παρόμοια προβλήματα με τη στεγανοποίησή τους, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα που αν και ήταν γνωστά στο Σύλλογο, παρέμεναν άλυτα, χωρίς να διαμαρτύρονται τότε οι συνδικαλιστές.

              Ο Δήμος μας, έγκαιρα και ύστερα από αυτοψία της Τεχνικής του Υπηρεσίας σε όλες τις σχολικές μονάδες, εκπόνησε μελέτη και ανέθεσε, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία, την επισκευή και συντήρηση των σχολείων εκείνων που δεν μπορούσε να επισκευάσει με δικά του συνεργεία, έργο προϋπολογισμού 150.000.00 € που θα εκτελεστεί σε 14 συνολικά σχολικές μονάδες, μέσω εργασιών που θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

              Παράλληλα, με προσωπικό του Δήμου, αλλά και με τους απασχολούμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, συγκροτήθηκαν συνεργεία που σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έκαναν καθημερινά συντηρήσεις και επισκευές που ήταν απαραίτητες σε όλες τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.

              Θεωρούμε απολύτως λογική την ανησυχία και το ενδιαφέρον του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις συνθήκες διδασκαλίας και για την ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων και ενδεδειγμένη την επισήμανση των προβλημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση.
Έκπληξη όμως και προβληματισμό, προκαλούν δύο σημεία του χθεσινού δελτίου τύπου που εξέδωσε:

Το πρώτο είναι εκείνο της τάχα «επιδεικτικής αδιαφορίας» του Δήμου για τις σχολικές υποδομές, όταν γνωρίζει ο Σύλλογος ότι από το 2014 μέχρι σήμερα, στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν έργα εκατομμυρίων ευρώ που έλυσαν προβλήματα τα οποία σέρνονταν για δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, στο Δημοτικό Σχολείο όπου είναι διευθυντής ο υπογράφων την ανακοίνωση Πρόεδρος του  Συλλόγου, κατασκευάζεται έργο προσθήκης αίθουσας εκδηλώσεων προϋπολογισμού 800.000,00 ευρώ!  

Το δεύτερο και πλέον περίεργο είναι το σημείο που αναφέρεται στη «στενότητα των οικονομικών του Δήμου», εκτίμηση που απέχει κατά πολύ από την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο Δήμος Λαμιέων επιδεικνύει οικονομική ευρωστία, έχοντας τακτοποιήσει παλιές οφειλές και κλείνοντας μαύρα κατάστιχα.

Αναφορικά με  την κριτική του Συλλόγου για τις προτεραιότητες του Δήμου σε σχέση με τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όντας εκπαιδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι, οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που δαπανούνται για κάθε τομέα, ακολουθούν διαδικασίες και έχουν περιορισμούς ως προς τα οικονομικά μεγέθη.

Επίσης, οφείλουν να γνωρίζουν τη σημασία και την αναγκαιότητα και των πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες και για τους νεαρούς μας δημότες. Τέλος, να υπενθυμίσουμε πολιτιστική εκδήλωση - που αν και πρόσφατη, φαίνεται να ξεχάστηκε βιαστικά - που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών, μέλος του οποίου απεύθυνε και θερμό χαιρετισμό εκθειάζοντας μάλιστα τις πρωτοβουλίες του Δήμου μας! Θα περίμενε κανείς από εκπαιδευτικούς που μεταλαμπαδεύουν γνώση και γαλουχούν τους αυριανούς πολίτες, να κάνουν ορθότερες και αντικειμενικές πολιτικές παρεμβάσεις και όχι ωμή μικροπολιτική εις βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης.

         Τέλος, επειδή ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να ερμηνεύσουμε ή να αναζητήσουμε τους λόγους αυτών των αναφορών, δεδομένης και της περιόδου που διανύουμε, μένουμε μόνο στην υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας.

          Οι σχολικές υποδομές του Δήμου Λαμιέων ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας.

www.lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη