Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδας και η χειροθεσία δύο νέων Αναγνωστών


  Με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας  την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου η σεβασμία  μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, του και χρηματίσαντος Ιεροκήρυκος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

  Επίκεντρο των λαμπρών εορτασμών ήταν ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στην Νεάπολη Λαμίας στον οποίο κατά την διάρκεια των ακολουθιών ετέθη  προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο Ιερού και ευωδιάζοντως Λειψάνου του Αγίου, το οποίο η Ιερά Μητρόπολη μας κατέχει ως ανεκτίμητο θησαυρό.

  Το πρωί στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στην συνέχεια προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

  Τους ύμνους απέδωσαν Βυζαντινοί χοροί υπό την Διεύθυνση του καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας  κ. Ευθυμίου Τσούμα και του Λαμπαδαρίου και Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Παλιούρα.

   Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την ακουσθείσα Ευαγγελική περικοπή, απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου,  παρέθεσε με απλά λόγια  τα εφόδια που  χρειάζεται ο χριστιανός για να γίνει άγιος, σκιαγραφόντας συνάμα το περίγραμμα της αγιότητος, του μεγάλου και θαυματουργού αγίου Νεκταρίου.

  «Ο Θεός μακαρίζει τους ταπεινούς. Όσο και αν προσευχόμαστε, αν δεν βγάζουμε τα πάθη μας δεν μπορούμε να ενωθούμε με τον Κύριο. Μακαρίζει τους πράους, δηλαδή τους ήρεμους και γαλήνιους χριστιανούς. Ο Θεός μακαρίζει τους ελεήμονες και ειρηνοποιούς. Όσους διώκονται αδίκως, όπως ακριβώς και ο Αγιος Νεκτάριος, ο οποίος εκράτησε τον μεγάλο σταυρό του διωγμού του ονειδισμού και της συκοφαντείας».

   Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πέρασμα  του Αγίου Νεκταρίου από την Φθιώτιδα και εμακάρισε τη μνήμη  του αειμνήστου Υπουργού Αθανασίου Ευταξία, ο οποίος καταγόταν από το Δαδί, διότι με ενέργειες του, ο άγιος διορίστηκε Ιεροκήρυξ Φθιωτιοδοφωκίδος, αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα της αγιότητος του στην περιοχή μας.

   Απευθυνόμενος στους μαθητές του 5ου Λυκείου Λαμίας  που συμμετείχαν με ευλάβεια στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ετόνισε, ότι όλοι οι άγιοι από παιδιά μεγάλωσαν και έζησαν όπως όλοι οι άνθρωποι. Ήταν όμως χριστιανοί και  εφάρμοσαν στη ζωή τους, τη ζωή του Χριστού και  συμβούλεψε τα παιδιά να μην εντυπωσιάζονται από το κοσμικό πνεύμα αλλά να αναζητούν μέσα στην Εκκλησία, τους θησαυρούς που είναι οι άγιοί μας, όπως ο άγιος Νεκτάριος που έκανε και εξακολουθεί να κάνει συγκλονιστικά θαύματα και τα προέτρεψε να προσεύχονται στον άγιο.

   «Όταν έρχεται το κύμα της αθεΐας μην τα χάνετε παιδιά μου αλλά να μένετε στερεωμένοι στην πίστη και στις Ελληνορθόδοξες αρχές της πατρίδος μας. Η δύναμή μας είναι η πίστη μας, η οποία μπορεί να γκρεμίσει τείχη,»τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας και ευχήθηκε ο άγιος Νεκτάριος να είναι συμπαραστάτης  και χειραγωγός όλων μας.

   Προς το τέλος της λαμπρής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως μας  δυο νέους, πνευματικά βλαστάρια της Ενορίας,  τον κ. Νικόλαο Κλασίνα, στέλεχος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και τον κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, ευχόμενος να έχουν καλή διακονία με φόβο, ζήλο και αγάπη στον Θεό και την Εκκλησία.

   Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος εκ μέσης καρδίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την αγιαστική παρουσία του στην Εορτή , αλλά και για την συνεχή πατρική στήριξη που παρέχει στην Ενορία και στου νέους που την πλαισιώνουν,  ευχόμενος  έτη πολλά, γεμάτα υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό, δια πρεσβειών του αγίου Νεκταρίου.

   Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν του αγίου και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των Ιερών ακολουθιών, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, εψάλλησαν το απολυτίκιο και το μεγαλυνάριο του αγίου, ποιήματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

   Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης συνοδευόμενος από  Αντιδημάρχους, εκπρόσωποι του στρατού, μαθητές του 5ου λυκείου Λαμίας συνοδευόμενοι από καθηγητές και τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του παρακειμένου νηπιαγωγείου.

   Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού προς όλους κατά την διάρκεια του οποίου μικρά παιδιά από το κατηχητικό της Ενορίας προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο όμορφα λουλούδια, μία κάρτα γεμάτη ευχές και ένα χειροποίητο ημερολόγιο του 2019.

   Στις 12 το μεσημέρι οι Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Υπάτης, Λιανοκλαδίου, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας συγκεντρώθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του Διοικητικού – Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, όπου πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου,  η μηνιαία Σύναξη εν’ όψει της διεξαγωγής του Εράνου Αγάπης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 11 – 21 Νοεμβρίου.

   Ο Ποιμενάρχης μας έδωκε τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες στους Ιερείς για την σωστή διεξαγωγή του Εράνου και για αρκετή ώρα συζήτησαν διάφορα επίκαιρα θέματα.

   Οι Ιερείς εξέθεσαν την ανησυχία τους για τα όσα ελέγοντο τις τελευταίες ημέρες περί της προθέσεως της συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό και ο Σεβασμιώτατος μετά από συζήτηση προέτρεψε τους Ιερείς να επιδείξουν εμπιστοσύνη στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα συνέλθει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου για να αποφασίσει επί του θέματος.

































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη