Παρουσίαση στη Λαμία του βιβλίου του Γιάννη Καραγιαννόπουλου «Το πάθος του βουνού, Ο Γιάννος Παπαρρόδου και η εποχή του» την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου


           Ο Δήμος Λαμιέων και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Λαμίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο Λαμιώτης δικηγόρος Γιάννης Καραγιαννόπουλος με τίτλο «Το πάθος του βουνού, Ο Γιάννος Παπαρρόδου και η εποχή του».

           Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος», στην οδό Αινιάνων 6.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

          "Στο πάρκο στην άκρη της πόλης είχα προσπεράσει, την πρώτη φορά αδιάφορα, μια προτομή. Άλλη μία, σκέφτηκα, από τις πολλές που συναντάς. Ποιος ξέρει για ποιον να έχει στηθεί. Την δεύτερη φορά στάθηκα από περιέργεια. Το μπούστο άγνωστο εντελώς, και κάπως ασύμμετρο. Ένα κεφάλι με λεπτά χαρακτηριστικά, πάνω σε δυο δυσανάλογα μεγάλους ώμους, με στολή, στολή αξιωματικού. Από κάτω διάβασα την επιγραφή. Είναι ο Ιωάννης Παπαρρόδου, ταγματάρχης του πυροβολικού, προπολεμικός πρωταθλητής του σκι, που έπεσε στο μέτωπο το 1941. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, αυτό το μικρό μνημείο κάτω από τα κυπαρίσσια, φαίνεται ταιριαστό με τον χώρο στον οποίο έχει στηθεί, αφού εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο: ο πρωταθλητής με το ηρωικό τέλος, θα είναι ένα παράδειγμα στις νεότερες γενιές που γυμνάζονται λίγο πιο κάτω". [απόσπασμα βιβλίου]

            Το βιβλίο αποτελεί πολυετή έρευνα  των διαθέσιμων αρχείων, συνεντεύξεων αλλά και επιτόπια έρευνα. Συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, δεδομένου ότι ο Παπαρρόδου ήταν συστηματικός φωτογράφος. Με ιστορική ακρίβεια, παρουσιάζεται η ζωή του Παπαρρόδου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δεκαετιών του είκοσι και του τριάντα και στις κρίσιμες στιγμές του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής επίθεσης.

Βιογραφικό Γιάννου Παπαρρόδου:

          Γεννήθηκε το 1904 στην Υπάτη. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1923 στις 29 Σεπτεμβρίου εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Το 1930 μετατέθηκε στο μόνιμο Επιστημονικό προσωπικό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, στην αρχή ως διοικητής του τάγματος της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς. Αργότερα έγινε Διοικητής της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού.

          Κατά την σύμπτυξη από το αλβανικό μέτωπο λόγω της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, ως Διοικητής της παραπάνω μοίρας, διατάχθηκε και κατέλαβε αρχικά στρατηγικές θέσεις στα υψώματα νοτιοανατολικά της κωμόπολης Μανιάκοι Καστοριάς, κοντά στο Δισπηλιό. Έπειτα πολέμησε εναντίον γερμανικών μηχανοκίνητων στρατιωτικών τμημάτων στην Μάχη της στενωπού της Κλεισούρας. Σκοτώθηκε την 13η Απριλίου 1941 μαχόμενος και πληγωμένος θανάσιμα από ριπή πολυβόλου. Ήταν αθλητής χειμερινών αγώνων και είχε διακριθεί στη χιονοδρομία στους Πανελλήνιους Αγώνες του 1935 ενώ ήταν αυτός που ξεκίνησε την ίδρυση του πρώτου Τάγματος Χιονοδρόμων. [Πηγή: Wikipedia]

          Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη