Οι Προεστοί, οι Δημογέροντες και οι Πρόεδροι της Φτέρης Φθιώτιδας


Προεστοί –Δημογέροντες –Πρόεδροι Φτέρης

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας η διοικητική λειτουργία των μικρών χωριών στηριζόταν στις καθοριζόμενες αρμοδιότητες της κεντρικής κάθε φορά διοίκησης. Έτσι στο καθένα από αυτά εκλεγόταν και ένας αντιπρόσωπος που λεγόταν Προεστός η Δημογέροντας.Στα επόμενα χρόνια το αξίωμα αυτό μετονομάστηκε σε κοινοτάρχης-πρόεδρος-δήμαρχος ανάλογα με τον πληθυσμό.

 Διασώθηκαν τα εξής ονόματα προεστών- προέδρων της Φτέρης:

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας:

Αναστάσιος Πετσάλας (περίπου 1818), ο οποίος δεν υπέγραφε υποταγή στον Αλή Πασά μετά το θάνατο του Κατσούδα ,και για αυτό βρήκε μαρτυρικό θάνατο.
Μετά το θάνατο του Πετσάλα τα ηνία ανέλαβε ο Νίκος Φτέρης.
Αυτόν διαδέχεται ο Αθ. Τζιορέκης ή Τσιρέκης στη διάρκεια της Επανάστασης.
Κατά την Επανάσταση τον διαδέχεται ο Δημητρέσσας.
Κατά την Επανάσταση (1829) Ο Νίκος Φτέρης εκλέγεται Δημογέρων πλέον της πρώτης συσταθείσας Ελληνικής Δημογεροντίας στη Δυτική Φθιώτιδα.
Μετά το θάνατό του στο τιμόνι της Φτέρης υπηρετεί ο γιός του Θανάσης περί το 1842-44.
Αυτόν τον διαδέχονται οι Δημητρησσαίοι περί το 1858 (προφανώς λόγω θανάτου του γιατί τότε έχουμε και την ανάληψη της κηδεμονίας της κόρης του Χαρίκλειας από τον μικρότερο αδελφό του Κώστα, σύμφωνα με το Αρχείο Συμβολαιογράφου Αλέξανδρου Χατσίσκου, Αρ. Συμβ.10716/1859.στα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Φθιώτιδας

 Ο Βαγγέλης Σακελλάρης χρημάτισε πρόεδρος κατά την πρώτη δεκαετία και εφεξής του 1900 και εν συνεχεία ο κατάλογος εξελίσσεται σύμφωνα με τα βιβλία Αν.Λάμπου και Βασ.Σταμοκώστα.

 Από το 1900 περίπου εως και το 1972 υπάρχουν καταγεγραμμένοι στο βιβλίο του Αν.Λαμπου Ιστορία Φτέρης Φθιώτιδος ,οι πιο κάτω Φτεριώτες

 1)Νικ.Μπίκας

 2)Ευαγ.Σακελλάρης

 3)Νικ.Παταριάς

 4)Αντ.Κολοκύθας

 5)Βασ.Νταλιάνης

 6)Ευαγ.Παταριάς

 7)Ιωαν.Μπακατσέλος

 8)Δημ.Κολοκύθας

 9)Αναστ.Κουμπουρλής

 10)Αναστ.Κύρκος

 11)Θεοφ.Κυρίτσης

 12)Ιωαν.Κυρίτσης

 13)Κων.Σπανός

 14)Κων.Τσατσαρής

 15)Ευαγ.Κύρκος

 16)Δημ.Καραγιώργος η Καραγιάννης

 17)Δημ.Γρ.Λαγός

 18)Λουκάς Ι.Σκαραφίγκας

 Από το βιβλίο του Βασ.Δημ.Σταμοκώστα Ελλάδα Πατρίδα μου-Φτέρη Χωριό μου αντιγράφουμε τα ονόματα των επόμενων πρόεδρων μέχρι τις μέρες μας.

 19)Κων.Δημ.Κολοκύθας

 20Λουκάς Ι.Σκαραφίγκας

 21)Γρηγ.Αθ.Κύρκος

 22)Γεωρ.Κων.Τσατσαρής

 23)Γεωρ.Ιωαν.Κυρίτσης (4 συνεχόμενες τετραετίες)

 24)Ηλίας Κακατές

 25)Ευαγγ.Κέστος

Εάν κάποιοι από τους απογόνους των διατελεσάντων στα αξιώματα αυτά έχουν φωτογραφίες τους και θέλουν να τις παραθέσουμε μπορούν να μας τις στείλουν με ένα μήνυμα.

Επιμέλεια κειμένου Βασ.Δημ.Σταμοκώστας και Σπ.Βασ.Παπακώστας

πηγή: https://www.fteri-fthiotidos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη