Φιστικιά: Μπήκε µέσα στην κρίση στη Στερεά Ελλάδα


Ενδιαφέρον στοιχείο που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι η άνοδος που παρουσιάζει η καλλιέργεια της φιστικιάς στη Στερεά Ελλάδα κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης. Συγκεκριµένα, για την περίοδο 2009 – 2013 οι εκτάσεις αυξάνονται από τα 12.376 στρέµµατα στα 14.451 στρέµµατα.

Αυξητική πορεία σηµειώνουν και οι εκµεταλλεύσεις από 802 σε 922. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΑΣ παραγωγών κελυφωτού φιστικιού «Μώλου – Θερµοπύλες», Γιάννης Χονδρόπουλος, «η αύξηση αυτή στην έκταση της καλλιέργειας της φιστικιάς (16%), τόσο πανελλαδικά όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οφείλεται ξεκάθαρα στην σταθερή και αλµατώδη αύξηση της τιµής του προϊόντος, την οποία απολαµβάνουν τα τελευταία έξι χρόνια οι παραγωγοί αυτής της καλλιέργειας».

Ο ίδιος συµπλήρωσε ότι «η τιµή του κελυφωτού φιστικιού παρουσίασε αύξηση 100% από τα 4 – 5 ευρώ/κιλό του 2010, στα 8 ευρώ/κιλό το 2016-2017. Παρόλο που η καλλιέργεια είναι δύσκολη και απαιτεί αρκετές επεµβάσεις µε ψεκασµούς, εντούτοις αυτό δεν πτοεί τους καλλιεργητές, ακριβώς λόγω έλλειψης εναλλακτικών, µε αποτέλεσµα η καλλιέργεια συνεχώς να αυξάνεται, κάτι που θα συνεχιστεί όσο η τιµή παραµένει σε υψηλά επίπεδα.

Στη µεγάλη αύξηση της τιµής συνετέλεσαν βέβαια σε µεγάλο βαθµό και οι συνεταιριστικές δοµές που υπάρχουν στη χώρα και ειδικά στη Φθιώτιδα και στην Αίγινα, οι οποίες κατάφεραν όχι µόνον να συγκρατήσουν την πτώση τιµών που υπήρχε µέχρι το 2011, αλλά να αρχίσει σταδιακά η ανοδική πορεία τους µε αποκορύφωµα τη φετινή χρονιά».

www.ypaithros.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη