Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μουμτζή τον Λαμιώτη αθλητή των Μεικτών Πολεμικών Τεχνών


Ο Βαγγέλης Μουμτζής είναι ένας πολύ καταξιωμένος αθλητής και προπονητής του Brazilian Jiu Jitsu(BJJ) και ΜΜΑ. Έχει ταξιδέψει για να αγωνιστεί στο BJJ σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Αμερική, η Βραζιλία , Πορτογαλία κλπ. Είναι κάτοχος της μαύρης ζώνης στο BJJ. Στην πόλη του την Λαμία έχει ανοίξει την δική του σχολή, την BlackBelt Academy. O λόγος στον Βαγγέλη!

-Καλησπέρα Βαγγέλη μεγάλη μας η τιμή και η χαρά που βρίσκεσαι στην Μαχητική Στήλη!

-Βαγγέλης: Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση που μου κάνατε! Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, διότι η Μαχητική Στήλη, αποτελεί μια στήλη για τις πολεμικές τέχνες, η οποία είναι ανεξάρτητη, χωρίς να έχει επιρροές από οτιδήποτε.  Είναι κάτι ”ρομαντικό” και αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ!

– Θα ήθελα να μας πεις κάποια πράγματα για σένα, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

-Βαγγέλης: Ξεκίνησα πολεμικές τέχνες περίπου το 2004, στην πρώτη λυκείου με Taekwondo και Kickboxing, με γοήτευσαν αρκετά το lifestyle τους. Κάποια στιγμή έκανα ένα σεμηνάριο Brazillian Jiu Jitsu και κάπου εκεί άρχισε το μονοπάτι. Σήμερα κατέχω την μαύρη ζώνη, κάτω από την Gracie Barra Greece και έχω την σχολή μου στην Λαμία, την Black Belt Academy, όπου προπονούμαστε εγώ και οι μαθητές μου σε BJJ, Kickboxing και ΜΜΑ.

-Πρόσφατα ταξίδεψες μέχρι την Καλιφόρνια για να αγωνιστείς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα BJJ κάτω από την IBJJF. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

-Βαγγέλης: Είναι η δεύτερη φορά που πηγαίνω στην Καλιφόρνια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της IBJJF, η πρώτη ήταν με GI, η δεύτερη No-GI. Η εμπειρία είναι πραγματικά φοβερή, διότι είσαι δίπλα με τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, στο BJJ. Είναι κάτι συναρπαστικό, που μακάρι να μπορούσαν όλοι να το ζήσουν. Εγώ είμαι πιο τυχερός, γιατί έκανα προπόνηση με τον Romulo Barral, έκανα στην Checkmat, μαζί με τους superstars, μαζί με τον Jacob Harman, έναν από τους καλύτερους προπονητές στην ελευθέρα πάλη, που έχει κάνει εισαγωγή στο Jiu Jitsu και στο MMA. Είναι κάτι φανταστικό! Αν δεν τον ζήσεις δεν μπορείς να το περιγράψεις! Όλα αυτά που βλέπεις, νιώθεις όλα αυτά τα Vibes. το Lifestyle, είναι κάτι μοναδικό.

-Όλοι θυμόμαστε εκείνο τον αγώνα που έδωσες με τον Amiran Severni στο MCP. Σε εκείνο το παιχνίδι έδειξες μεγάλα αποθέματα ψυχής και κυριολεκτικά “ματωσες” την φανέλα της Black Belt Academy. Πώς βίωσες εκείνο το παιχνίδι;;

-Βαγγέλης: Αυτός ο αγώνας στο MCP ήταν πολύ σκληρός με τον Amiran. To πλάνο παιχνιδιού δεν πήγε καθόλου καλά, όπως το είχαμε σχεδιάσει στις προπονήσεις. Ήθελα να πάω στο έδαφος τον αντίπαλο μου, δυστυχώς κάποια λάθη δεν με άφησαν να το καταφέρω. Πραγματικά δέχτηκα πάρα πολλά χτυπήματα και με αυτόν τον αγώνα συνειδητοποίησα ότι μου έκανε περισσότερο καλό, παρά κακό, γιατί είδα τις αντοχές μου στο να δέχομαι χτυπήματα και τα κενά μου στο Βjj. Ίσως κάποια στιγμή να επαναλάβουμε τον αγώνα με τον Amiran στο MCP ή σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση και εύχομαι να κάνω το 3-1 στο MMA, με το σκορ μου τώρα να είναι στο 2-1.

– Τι σημαίνει για σένα το Bjj;

-Βαγγέλης:  Τo Bjj, όσο και να ακούγεται κοινό, είναι τρόπος ζωής, είναι Lifestyle, είναι κάτι μοναδικό, το οποίο σε διδάσκει πάρα πολλά πράγματα για την ζωή, όπως να μην είσαι εγωιστής,  να εξελίσσεσαι,  να είσαι κοινωνικός, να ακούς τον άλλον είναι κάτι μαγικό το Jiu Jitsu πραγματικά. Σαν πολεμική τέχνη, όλες αυτές οι επιστήμες που συνδυάζει, η ψυχολογία, η ανατομία, η μηχανική, η φυσική είναι κάτι που το κάνουν μοναδικό σε σχέσει με τις άλλες πολεμικές τέχνες ή τα μαχητικά αθλήματα. Νομίζω είναι ότι πιο ολοκληρωμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή.

-Παρατηρούμε συνεχώς ότι σαν προπονητής έχεις προφέρει σπουδαίο έργο στην Λαμία. Έχεις βγάλει πολύ καταξιωμένους αθλητές στον χώρο του BJJ, όπως ο Ηλίας ο Δικέλης, η Χριστίνα η Τσαντίλα, ο αδερφός σου ο Αλέξανδρος Μουμτζής ,όπου κάνει καριέρα και στο ΜΜΑ και άλλοι. Πώς νιώθεις σαν προπονητής αρχικά όταν αγωνίζονται τα παιδιά σου και δεύτερον πως νιώθεις με τόσες επιτυχίες;

-Βαγγέλης: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ραφαήλ! Στην Λαμία έχουμε βγάλλει αρκετούς καλούς αθλητές, πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι τυχαία η δουλειά που κάνουμε, χωρίς να περιαυτολογώ. Ένας, δύο θα λέγαμε είναι ταλέντα, αλλά έχουμε μια μεγάλη πληθώρα αθλητών στο Jiu Jitsu, όπως είναι η Τσαντίλα, ο Δικέλης, Ντελής, ο Μαραθιάς, ο Φράγκος, ο αδερφός μου ο Αλέξανδρος, η Τσίγκα. Πραγματικά είναι πάρα πολλά παιδιά, δεν θέλω να αδικήσω κάποιον! Και στο MMA αντίστοιχα, πάλι ο Ντελής, ο Μαραθιάς, ο αδερφός μου, ο Μπάμπης ο Χιλάι, ο Αντώνης ο Χιλάι. Όταν αγωνίζονται τα παιδιά νιώθω πάρα πολύ αγχωμένος, περισσότερο από  όταν αγωνίζομαι εγώ. Ο στόχος μου, όταν επέστρεψα στην Λαμία από τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν να κάνουμε κάτι στα πρότυπα του εξωτερικού, όχι μόνο την σχολή, αλλά και τους αθλητές. Θέλαμε οι αθλητές μας να είναι ανταγωνιστικοί και το έχουμε καταφέρει. Αυτό δείχνει μεγάλη αγάπη για την πόλη μου την Λαμία, που όταν αγαπάς κάτι πολύ, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πετυχημένο! Έχουμε κάνει στην Λαμία δύο φορές το Cage Survivor, φέτος θα το κάνουμε τρίτη. Στη σχολή μας έρχονται συνέχεια καταξιωμένοι αθλητές και προπονητές από το εξωτερικό για σεμινάρια, όπως η Michel Nikolini, ο Maragoni, o Tony Christodoulou και άλλοι πολλοί. Οπότε επαναλβάνω ότι στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι στα πρότυπα του εξωτερικού.

-Συνδυάζεις τον ρόλο του αθλητή και του προπονητή άψογα! Πόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις αυτό;

-Βαγγέλης :Τελευταία δεν είναι και τόσο άψογος (γέλια) ο συνδιασμός προπονητή και αθλητή. Μέχρι το 2017 είχαμε νίκες και στο ΜΜΑ και πανελλήνια πρωταθλήματα στο BJJ με διακρίσεις στο εξωτερικό. Την χρονιά που διανύουμε δεν έχει πάει πάρα πολύ καλά όσο αναφορά το δικό μου αθλητικό κομμάτι, διότι έχω αφοσιωθεί στα παιδιά. Ωστόσο έχουν πετύχει και πάρα πολλές διακρίσεις , όπως τα παιδιά μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις μέσα από το Jiu-Jitsu, αλλά πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν θέλεις να κρατήσεις τον εαυτό σου σε ένα καλό αθλητικό επίπεδο, αλλά να ασχολείσαι και με την ομάδα σου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο!

-Θα ήθελα να σε ρωτήσω την άποψη σου για ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί πολλούς προπονητές. Είναι καλό ένας προπονητής να κάνει προπόνηση μαζί με τους μαθητές του;

-Βαγγέλης :Είναι πολύ σχετικό αν είναι καλό ένας προπονητής να κάνει προπόνηση με τους μαθητές του, διότι κάνοντας προπόνηση με αυτούς δεν μπορεί να δει πολλά κενά τους από όλη την ομάδα, ενώ όταν θα επιβλέπει θα μπορεί να διορθώσει. Αν παλεύει μαζί τους θα αφήσει σίγουρα κενά. Έχει να κάνει με το μέγεθος της ομάδας, την ώρα του μαθήματος, αν είναι προχωρημένοι ή αρχάριοι. Εγώ είμαι υπέρ να κάνει sparring o δάσκαλος με την ομάδα, γιατί το Tatami ”λέει” πάντα την αλήθεια. Κλείνοντας , το θέμα δεν είναι τι κάνει ο δάσκαλος για τον εαυτό του, αλλά τι κάνει για τους μαθητές του!

-Φτάνοντας κάπου εδώ στο τέλος της όμορφης αυτής συζήτησης, θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;

-Βαγγέλης: Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι εμείς οι ασκούμενοι των πολεμικών τεχνών και ειδικότερα του BJJ, είμαστε η κινητή διαφήμιση του αθλήματος μας και αν θέλουμε πραγματικά να εξελιχθεί, θα πρέπει να φέρουμε και άλλους ανθρώπους μέσα. Δεν πρέπει να είμαστε μια κλειστή κλίκα. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλους, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας οι ομάδες, αν θέλουμε το BJJ να πάει μπροστά και να μην κάνουμε τα λάθη που έκαναν άλλα αθλήματα. Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα μονοπάτι που βελτιώνει τον άνθρωπο γενικότερα, τον κοινωνικοποιεί. του δίνει αυτοπεποίθηση, του ανοίγει νέους ορίζοντες. Είναι ένα μονοπάτι που θα πρέπει να δοκιμάσουν όλοι και εμείς οι προπονητές και οι προχωρημένοι αθλητές, να τους στηρίξουμε. Επίσης θα ήθελα να πω, ότι πρέπει να βρεθούν χορηγοί να στηρίξουν τους αθλητές, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα!

-Βαγγέλη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την τιμή που μας έκανες και θα ήθελα να σου ευχηθώ μια αγωνιστική χρονιά γεμάτη επιτυχίες!

-Βαγγέλης: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου. Εύχομαι η Μαχητική Στήλη να ανέβει κι άλλο και να φτάσει εκεί που της αξίζει. OSS!

maxitikistili.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη