«Αρμονία Κατ’ Αριθμόν Γίγνεται» αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου στη Λαμία


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Π.Ε. Φθιώτιδας, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΤ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΓΙΓΝΕΤΑΙ» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17η Απριλίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. στο κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θα το αναπτύξουν στις ομιλίες-διαλέξεις τους, τόσο ο προσκεκλημένος κ. Ιωάννης Αντωνίου, καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης και Στατιστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και ο εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Δημήτριος Σπαθάρας, τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Την εκδήλωση θα πλαι-
σιώσει το σύνολο κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής κ. Ορέστη Μπακαστάθη.

Πρώτος ο Πυθαγόρας στα τέλη του 6ου αιώνα π.χ. έβαλε την τέχνη της μουσικής στο τραπέζι της επιστήμης. Εργάστηκε πειραματικά και τα ευρήματά του είναι εξίσου σημαντικά με το ομώνυμο θεώρημά του στα ορθογώνια τρίγωνα, για το οποίο είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Η μουσική είναι, ίσως, το πρώτο ποιοτικό φαινόμενο το οποίο «μαθηματικοποίησε» ο άνθρωπος. Έκτοτε πολλοί μαθηματικοί ασχολήθηκαν με το θέμα της αρμονίας και της δυσαρμονίας. Η μουσική θα έπρεπε να εκφραστεί με μετρήσιμα μεγέθη και αυτό γίνεται σταδιακά και συναρτάται μόνιμα με το είδος και το επίπεδο της μαθηματικής γνώσης κάθε εποχής. Η πλήρης εξήγηση του φαινομένου δόθηκε πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αρχικά η επιστημονική κοινότητα δέχτηκε με σκεπτικισμό τις απόψεις του Fourier και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις αυτών των απόψεων πάνω στο φαινόμενο της μουσικής.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα ομοίωμα του μονόχορδου του Πυθαγόρα, ώστε να αντιληφτεί το κοινό πως ακριβώς εργάστηκε ο αρχαίος πρόγονός μας, καθώς και ο δίσκος του Νεύτωνα ώστε να γίνει αντιληπτή η διαφορά λειτουργίας της ανθρώπινης όρασης από την ακοή.


mousikolamias.gr
Από το Blogger.