Έρχονται στη Λαμία μέσα στο 2019 Open Mall και λεωφορεία χωρίς οδηγό


Μια νέα εποχή για τη Λαμία έρχεται. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε από το Δήμο Λαμιέων το έργο ''Fabulos'' δηλαδή έξυπνα λειτουργικά συστήματα αυτοματοποιημένων λεωφορείων στον αστικό ιστό. Με την κίνηση αυτή η Λαμία μπαίνει στο χάρτη με τις καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης μέσα στην καρδιά της τεχνολογικής εξέλιξης. 

Παράλληλα o Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Φθιώτιδας πραγματοποίησε με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες μια ενημερωτική συνάντηση με θέμα τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Στόχος είναι η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής.

Δείτε αναλυτικά αυτές τις καινοτόμες ιδέες του Δήμου Λαμιέων που με αγωνία περιμένουμε την υλοποίησή τους:

Έρχονται τα λεωφορεία χωρίς οδηγό στη Λαμία!!!


 Ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2019 η πρώτη φάση PCP για τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία της κοινοπραξίας FABULOS

   Πέντε κοινοπραξίες έλαβαν συμβάσεις στην προμήθεια προεμπορικών δημόσιων συμβάσεων του FABULOS

         Η  κοινοπραξία FABULOS μετά την αξιολόγηση των προσφορών που έλαβε το προηγούμενο διάστημα, ανέθεσε συμβάσεις σε πέντε κοινοπραξίες. Στόχος αυτών των συμβάσεων είναι να δώσουν τη δυνατότητα για προμήθεια εργασίαςΕ&Α (Έρευνας & Ανάπτυξης) για την ανάπτυξη συστημάτων με ικανότητα λειτουργίας στόλων αυτοματοποιημένων μίνι λεωφορείων. Πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο, είναι η κάθε κοινοπραξία να διεξάγει μια μελέτη σκοπιμότητας των προτεινόμενων λύσεων και τεχνολογιών. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας  υποβολής προσφορών του FABULOS στις 31 Οκτωβρίου 2018, οι προσφορές που κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης.

         Εκτός από τη διαχείριση εμπορικής σκοπιμότητας και του έργου, υπάρχουν εννέα λειτουργικά κριτήρια και τρία μη λειτουργικά κριτήρια. Τα λειτουργικά κριτήρια εστιάζονται στη διαχείριση στόλου, τον τηλεχειρισμό και τις δυνατότητες οδήγησης των οχημάτων σε μικτή κυκλοφορία. Οι κοινωνικές και νομικές πτυχές αποτελούν μέρος των μη λειτουργικών κριτηρίων.

        Η οδήγηση του στόλου προβλέπεται να γίνεται σε μικτή κυκλοφορία, ταχύτητες αστικών κέντρων σχεδόν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και χωρίς επόπτη επί του οχήματος.  

      "Η Λαμία είναι ένα βήμα πιο κοντά στα αυτό-οδηγούμενα λεωφορεία! Η κοινοπραξία FABULOS εντατικοποιεί τις εργασίες της ώστε τον επόμενο χρόνο να μπορούμε να δοκιμάσουμε στην πράξη – πρώτα εργαστηριακά και ακολούθως σε κανονική κυκλοφορία - τα λεωφορεία του μέλλοντος", δηλώνει ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.

      "Έχουμε εκπλαγεί θετικά από την υψηλή ποιότητα των προσφορών που λάβαμε και βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψουμε τόσες πολλές εξαιρετικές απαντήσεις στην πρόκληση του FABULOS. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αυτές τις προτεινόμενες λύσεις να υλοποιούνται μέχρι το τέλος του έτους 2020”, συνοψίζει ο Τεχνικός Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Oscar Nissin, από το Πανεπιστήμιο Metropolia Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ελσίνκι, το οποίο είναι και ο τεχνικός εταίρος του FABULOS. 

16 εταιρείες από 6 Ευρωπαϊκές χώρες

      Πέντε Ευρωπαϊκές κοινοπραξίες εγκρίθηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού. Συνολικά, 16 εταιρείες από έξι Ευρωπαϊκές χώρες σχημάτισαν κοινοπραξίες ως εξής:

  • Κοινοπραξία FVF με τρεις Φιλανδούς εταίρους: Fortum Power and Heat Oy, Fleetonomy AI Oy και VTT Technological Research Centre.
  • Κοινοπραξία Kompai-Actia με δύο Γαλλικές εταιρείες: Kompaï Robotics και Actia Automobile.
  • Κοινοπραξία Mobile Civitatem με τέσσερις εταίρους από την Εσθονία: Modern Mobility Oü, Tallinn University of Technology, Silberauto Eesti AS και Ecofleet Eesti Oü. Το πέμπτο μέλος της κοινοπραξίας είναι η Δανέζικη Autonomous Mobility A/S.
  • Κοινοπραξία Saga με τέσσερις Νορβηγούς εταίρους: Halogen AS, Forus PRT AS, Spare Labs Incand και Ramboll Management Consulting AS.
  • Κοινοπραξία Sensible 4 – Shotl με δύο εταίρους: Sensible 4 από τη Φινλανδία και Shotl από την Ισπανία.

       Ο συνολικός προϋπολογισμός για την προμήθεια του έργου FABULOS είναι περίπου 5.500.000 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ο μέγιστος προϋπολογισμός για μεμονωμένους προμηθευτές που εμπλέκονται και στις τρεις φάσεις είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Επόμενο βήμα: η μελέτη σκοπιμότητας

      Την 1η Ιανουαρίου 2019, ξεκίνησε η πρώτη φάση της προμήθειας προεμπορικών δημόσιων συμβάσεων του FABULOS:  η μελέτη σκοπιμότητας των προτεινόμενων λύσεων και τεχνολογιών. Ο στόχος είναι να επαληθευτεί η τεχνική, η οικονομική και η οργανωτική σκοπιμότητα της προσφοράς κάθε κοινοπραξίας. Το παραδοτέο θα είναι η αναφορά η οποία θα περιγράφει τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας και των συμπερασμάτων για την αρχή της ανάπτυξης του πρωτότυπου μοντέλου.

      Οι πιο ελπιδοφόρες ιδέες θα αναπτυχθούν σε λεπτομερή πρωτότυπα μοντέλα και θα υποβληθούν σε εργαστηριακές δοκιμές πεδίου το φθινόπωρο του 2019, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της προμήθειας προεμπορικών δημόσιων συμβάσεων. Στόχος της επόμενης, 3ης, φάσης είναι να γίνει επικύρωση και σύγκριση των  τελικών προϊόντων σε πραγματικές συνθήκες. Τα τρία επιλεγμένα πρωτότυπα μοντέλα αναμένεται να υποβληθούν σε δοκιμές ως μικροί στόλοι αυτοματοποιημένων λεωφορείων στην Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία από τον Μάρτιο 2020 και μετά.

Περισσότερες πληροφορίες:

Συντονιστής έργου:
Renske Martijnse-Hartikka
Forum Virium Helsinki
renske.martijnse-hartikka(at)forumvirium.fi
Τηλ. +358 (0)40 683 7979
Website: fabulos.eu

Για το Δήμο Λαμιέων:
Ιφιγένεια Τζιβελέκα
Γραφείο Δημάρχου Λαμιέων
grdrh@lamia-city.gr
Tηλ.: +30 22313 51500

Website: www.fabulos.eu
Greek microsite: fabulos.lamia.gr
  
-------------------------
Το FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) «Έξυπνα λειτουργικά συστήματα αυτοματοποιημένων λεωφορείων στον αστικό ιστό» είναι ένα έργο έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας για την εδραίωση και την παροχή μιας συστημικής απόδειξης της ιδέας της αυτοματοποιημένης δημόσιας συγκοινωνίας ως μέρος του υφιστάμενου συστήματος μεταφορών των αστικών περιοχών με τη χρήση αυτο-οδηγούμενων μίνι λεωφορείων.Το FABULOS έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 και η διάρκεια εκτέλεσής του είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το έργο FABULOS έχει εταίρους από την Εσθονία, τη Φιλανδία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία.

Ανοίγει Open Mall στη Λαμία???


Ενισχύουμε Την Ελληνική Μικρή Και Μεσαία Επιχείρηση!
Η ελληνική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, παρόλο που διανύει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας, να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετεί τον καταναλωτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερα οι εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας για τους νέους ενώ το ελληνικό εμπόριο είναι ο κλάδος που σταθερά συνεισφέρει τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου του Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. Επιλέγοντας τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις για τις αγορές μας, ενισχύουμε την εθνική οικονομία και συμβάλλουμε ενεργά στην επάνοδο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Ενισχύουμε Την Ελληνική Μικρομεσαία Επιχείρηση!
Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρόλο που διανύει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας, να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετεί τον καταναλωτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιδιαίτερα οι εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας για τους νέους ενώ το ελληνικό εμπόριο είναι ο κλάδος που σταθερά συνεισφέρει τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου του Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε.

Επιλέγοντας τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις για τις αγορές μας, ενισχύουμε την εθνική οικονομία και συμβάλλουμε ενεργά στην επάνοδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Το Ταξίδι Των Αγορών Στο Κέντρο Της Πόλης Ξεκίνησε!
Το Open Mall, με έναν ιδιαίτερο θεματικό χαρακτήρα σου δίνει τις επιλογές που χρειάζεσαι!

Αμέτρητα καταστήματα και επιχειρήσεις, ποικιλία υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες.

Από καταστήματα ένδυσης, κομμωτήρια, φαρμακεία μέχρι και πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς χώρους, μπορείς να συνδυάσεις τις αγορές σου με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Η επίσκεψη στο Open Mall αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψεις εκ νέου και μη, ανεξερεύνητες πτυχές της πόλης σου και να συμμετάσχεις στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι.


        Ο Δήμος Λαμιέων και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας προσκάλεσαν επιχειρηματίες και καταστηματάρχες σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων στην οδό Αινιάνων 6.

        Στη συνάντηση παρουσιάστηκε αναλυτικά η δράση, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής.

Από το Blogger.