Η Λαμία και η θεσμική υποβάθμισή της


Η Λαμία και η θεσμική υποβάθμισή της
_____________________

Η Λαμία είναι μια πόλη υψηλών δυνατοτήτων. Η θέση, η ιστορία, ο ανεκμετάλλευτος πλούτος της και οι πολλοί άνθρωποι υψηλών ικανοτήτων που την κατοικούν, είναι δυνητικοί παράγοντες προόδου.
Η λέξη κλειδί όμως είναι το αριστοτελικό: "δυνητικοί".

Ουδεμία πρόοδος θα επέλθει σε αυτόν τον χαρισματικό τόπο αν δεν υπάρχουν υποδομές για να στηρίξουν την μεταμόρφωση. Ουδεμία εξέλιξη θα υπάρξει εάν δεν λειτουργήσουν συγκεκριμένοι καταλύτες ως πολλαπλασιαστές ισχύος.

Οι προτάσεις μας, οι δραστηριότητές μας, οι προσπάθειές μας θα πέφτουν στο κενό ή θα υποβαθμίζονται από έλλειψη στρατηγικών μετασχηματιστών ανάπτυξης.

Αυτοί οι παράγοντες που λυσσωδώς οφείλουμε να διεκδικούμε διαχρονικά και αδιάπτωτα είναι:

- Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, αυτοδιοικούμενο, σύγχρονο, διεπιστημονικό και προσαρμοσμένο στις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές.

- Η Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, όχι ως παλιομοδίτικη Στρατιωτική Μονάδα αλλά ως φορέας Γεωπολιτικής και Στρατηγικής εκπαίδευσης των Στελεχών του Στρατού. Αυτή η δομή συνάδει με την ιστορία και τη θέση της Λαμίας.

- Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ως φορέας εμπορικής και τεχνολογικής προώθησης της Λαμίας και πολλαπλασιαστής ισχύος του εμπορικού κόσμου.

- Η Υγειονομική Περιφέρεια Στερεάς, ως θεσμικό και Επιστημονικό όργανο προόδου του τόπου

- Οι Θερμοπύλες, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

- Ο Θερμαλισμός ως πηγή πλούτου, ευεξίας, υγείας και επιστημονικών δυνατοτήτων.

Χωρίς αξιοποίηση των παραπάνω 6 δομών δεν υπάρχει κανένας μαγικός τρόπος να αλλάξει τούτος ο τόπος. Όχι γιατί δεν υπάρχουν κι άλλες καλές ιδέες, αλλά διότι οι 6 αυτοί πυλώνες, ανήκουν στην βαθιά δομή αναγκών της Πόλης και συνομιλούν με τη φύση της. Και θα λειτουργήσουν ως φυτώριο και για άλλες ιδέες και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Κάθε φορά, λοιπόν, που μιλάμε για "ανάπτυξη" και "ιδέες" ανάπτυξης της Λαμίας, θα ήταν χρήσιμο να ξεκαθαρίζουμε ποια είναι η θέση μας έναντι των 6 πυλώνων.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη