Παναγιώτης Ιακωβής: Μη φοβάστε τον Ψυχίατρο


Μη φοβάστε τον Ψυχίατρο
____________________

Οι εποχές με το στίγμα της "ψυχικής νόσου" παρήλθαν ανεπιστρεπτί για την Ιατρική. Για τη σύγχρονη Ιατρική, λοιπόν, τα ψυχιατρικά νοσήματα είναι διαταραχές των χημικών ουσιών, των νευροϋποδοχέων και των ηλεκτρικών ερεθισμάτων του εγκεφάλου. Ούτε "ιερές" νόσοι, ούτε μεταφυσικές προσεγγίσεις, ούτε αόρατες ψυχές με ακαθόριστες ιδιότητες. Μόνο σεροτονίνες, νοραδρεναλίνες, GABA, νευρώνες και ηλεκτρικά ερεθίσματα. Σε ένα όργανο, τον εγκέφαλο, όπως όλα τα άλλα. Οι Ψυχίατροι απελευθερώθηκαν από την αρλούμπα της μεταφυσικής κι έτσι θα μας γλυτώσουν από τσαρλατάνους, ξεματιάστρες και δαιμονισμένους. Θα αντιμετωπίσουν την πάθησή σας όπως κάθε άλλος γιατρός: όπως ο Παθολόγος σας θα σας δώσει λίγο Σίδηρο επί αναιμίας, όπως ο Ενδοκρινολόγος σας θα σας δώσει λίγο Τ4 όταν πέσουν οι ορμόνες του Θυρεοειδή, έτσι κι ο Ψυχίατρος θα "αναπληρώσει" λίγη Σεροτονίνη επί Καταθλίψεως. Θα δώσει εξηγήσεις λογικές, θα συζητήσει κοινωνικές συμπεριφορές.Τίποτα παράξενο, τίποτα μεταφυσικό.

Καιρός είναι πια να πηγαίνουμε στον Ψυχίατρο όπως σε κάθε άλλο γιατρό. Καιρός είναι να θεωρούμε τις παθήσεις του εγκεφάλου, όπως τις παθήσεις κάθε άλλου οργάνου.

Καιρός να απελευθερώσουμε εκατομμύρια συνανθρώπους μας από το απάνθρωπο στίγμα της "ψυχικής νόσου".

Καιρός να φύγει η λέξη "ψυχή" από το λεξιλόγιό μας. Μόνο σύγχυση και κοινωνική απομόνωση προκάλεσε.

Όπως κάθε λέξη χωρίς συγκεκριμένη αναφορά.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη