Συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία


Ποιο το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών και που πιστεύετε ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα;

Οι πολίτες θα κληθούν με την ψήφο τους να επιλέξουν μεταξύ προόδου ή οπισθοδρόμησης, ειλικρίνειας ή ψέματος, αποτελεσματικότητας ή ανικανότητας, μετριοπάθειας ή έπαρσης, σοβαρότητας ή αλαζονείας, ευθύνης ή τυχοδιωκτισμού, αξιοπιστίας ή κυνισμού, ασφάλειας ή ανασφάλειας, ολοκληρωμένου σχεδίου επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης ή σκόρπιων επιλογών διαρκούς ανακύκλωσης της μιζέριας και της φτώχειας.

Επί αυτών οι πολίτες απάντησαν ήδη μία φορά, με ξεκάθαρο τρόπο, στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές και θα το κάνουν πάλι, με πιο εμφατικό τρόπο, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ήδη μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για να γίνει οριστική πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το κόμμα σας για σκληρή «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και προβλέπει σειρά «αντικοινωνικών» μέτρων από ενδεχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Πως το σχολιάζετε;

Πάει πολύ «να κουνάει το δάχτυλο» ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 17 μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, μεταξύ των οποίων η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων, και επέβαλε 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.

Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμενος σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινούμενος στα όρια της πολιτικής απελπισίας, επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα με τα οποία έχασε τις ευρωεκλογές. Βεβαίως, ως συνήθως, η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική της, στοχεύει να μεγαλώσει τον πλούτο της χώρας και να τον διανείμει πιο δίκαια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η δέσμευση για μεγαλύτερη – μεσοσταθμικά – μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των εργαζομένων, η συνολική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των πολιτών, η ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, η επαναφορά των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, η υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας, η υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους και η συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτυχία των επιχειρήσεων.

Ποιες αλλαγές στη ζωή τους να περιμένουν να δουν άμεσα οι πολίτες, εφόσον αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας;

Στον τομέα της οικονομίας, οι πολίτες θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους σταδιακά να αυξάνεται, μέσα από την μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων απασχόλησης.

Όμως σημαντικές αλλαγές θα δουν άμεσα και σε άλλα πεδία της δημόσιας σφαίρας, όπως θα είναι η βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, ένα άλλο ύφος και ήθος διακυβέρνησης της χώρας.

Βασικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης. Που θα βρείτε τα χρήματα για να το πράξετε;

Καταρχήν, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα βελτιώσουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, όπως απεδείχθη με τις μειώσεις φόρων του 2014.

Παράλληλα, θα επεκτείνουμε την αξιολόγηση δαπανών – που και σήμερα γίνεται – στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να κάνουμε φυσικά περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Δεν θα διογκώσουμε το δημόσιο, δεν θα κάνουμε απολύσεις, θα κάνουμε όσες προσλήψεις χρειάζονται, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Θα ενισχύσουμε τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και θα προωθήσουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Τέλος, οι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη, θα αποφέρουν περισσότερα δημόσια έσοδα, άρα θα δημιουργήσουν, μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης διαδικασίας και όχι μέσω μέτρων λιτότητας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, και με τη σταδιακή – μεσο-μακροπρόθεσμα – μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πόσο θεωρείτε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσουν ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης αν δεν έχει προκύψει αυτοδυναμία;

Καταρχάς, με βάση και τα νέα δεδομένα, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να προκύψει μια ισχυρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία, θα αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση των αρχών, των αξιών και των προγραμματικών θέσεων του Κόμματος.

Σχετικά με την ερώτησή σας, προσωπικά αλλά και ως Νέα Δημοκρατία, κατά πάγια πρακτική δεν σχολιάζουμε ούτε ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά άλλων πολιτικών σχηματισμών.

Πως οραματίζεστε το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίου για τη χώρα;

Ως την πρώτη ημέρα ενός νέου, πιο αισιόδοξου κύκλου για τη χώρα, με την πατριωτική, φιλελεύθερη και κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνησή της.

Έναν κύκλο υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας, τόνωσης της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών.

Έναν κύκλο αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας, αξιοπιστίας, μετριοπάθειας και εθνικής αυτοπεποίθησης.

cstaikouras.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη