Γιώργος Κοτρωνιάς: Πρόταση για την εγκατάσταση προσφύγων εκτός του οικισμού Καραβομύλου


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Λαμία, 5 Σεπτεμβρίου 2019
Προς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπόψιν: Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη

Θέμα: Πρόταση για την εγκατάσταση προσφύγων εκτός του οικισμού Καραβομύλου

Κύριε Υπουργέ,

1. Είναι γεγονός ότι όπως εξελίσσονται οι μεταναστευτικές ροές κατά το τελευταίο διάστημα, με την Τουρκία να τις χρησιμοποιεί ως μοχλό πολιτικής πίεσης, η υποδοχή, η φιλοξενία, ο έλεγχος, η διαλογή ανά κατηγορία και η επαναπροώθηση των μεταναστών αποτελεί πράγματι ένα οξύ εθνικό θέμα.

2. Η περιοχή της Φθιώτιδας έχει συνεισφέρει στην φιλοξενία προσφύγων (450 περίπου ατόμων σήμερα) με την λειτουργούσα δομή των Θερμοπυλών.

3. Ασφαλώς ευελπιστούμε για τους δικαιούμενους ασύλου να προχωρήσουν τα προγράμματα ΄΄ήλιος΄΄ και ΄΄εστία΄΄ μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ και να αποσυμφορηθούν οι δομές προσωρινής φιλοξενίας.

4. Πιστεύουμε επίσης ότι η συμφωνία Ευρωπαΐκής Ένωσης - Τουρκίας θα ξεκινήσει πάλι να τηρείται ώστε να σταματήσουν οι αυξημένες προσφυγικές ροές που επιβαρύνουν μονομερώς την Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για την πατρίδα και για όλους τους Έλληνες.

5. Επιθυμία μας είναι να έχουμε δομές με κοινωνικό έλεγχο και όχι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των ΜΚΟ και ως παράδειγμα θα αναφέρω τις Θερμοπύλες, όπου με την ευθύνη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με επαρκείς υποστηρικτικές δομές δεν δημιουργήθηκε κοινωνική πίεση και προβλήματα μέχρι σήμερα στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία της περιοχής μας.

6. Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παρακολουθώ την ενέργεια αυτή η οποία προβλέπει ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ φιλοξενία προσφύγων στον Καραβόμυλο, στην οποία εργολάβος είναι ένας οργανισμός ο ΔΟΜ δηλαδή ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

7. Τι σκοπεύει λοιπόν να κάνει ο ΔΟΜ στον Καραβόμυλο; Πληροφορούμαι, ότι θέλει να κατασκευάσει μία πλατφόρμα από σκυρόδεμα (μπετόν), να ανεγείρει εκεί επάνω ένα υπόστεγο, κάτω από το οποίο θα τοποθετήσει σκηνές για να εξυπηρετήσει 500 έως 800 πρόσφυγες και όλο αυτό με ένα εκτιμώμενο κόστος από 300 έως 500.000 €.

8. Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από μια τέτοια διαχείριση είναι πολλά και προφανή α) Δεν προβλέπεται φύλαξη σε ένα στρατόπεδο που είναι μέσα στον οικιστικό ιστό και σε επαφή με τα σπίτια και τα καταστήματα του οικισμού, β) Διαλογή προσφύγων και μεταναστών δεν προβλέπεται, θα έρθουν όλοι μαζί με τις γνωστές συνέπειες, γ) Δεν προβλέπεται σε τι ποσοστό θα φιλοξενηθούν οικογένειες και σε τι ποσοστό μοναχικά άτομα τα οποία δημιουργούν συνήθως τα προβλήματα σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, δ) Δεν λαμβάνεται μέριμνα για το ποιος θα μεταφέρει τα άτομα που θα χρήζουν ιατρικής περίθαλψης με ποια στ’ αλήθεια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ; Που θα πρωτοπάνε στις Θερμοπύλες, στον Καραβόμυλο, ή στα έκτακτα περιστατικά του νομού Φθιώτιδας τα λιγοστά ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ; ε) Δεν θα υπάρχουν υποστηρικτικές δομές (δηλαδή γιατροί ψυχολόγοι παιδαγωγοί τεχνίτες), απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της δομής, στ´) Κατά την συνήθη τακτική των ΜΚΟ μόλις εγκατασταθούν οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να ζητούν χρήματα για φύλαξη, χρήματα για άλλες ΜΚΟ που θα διαχειρίζονται την καθημερινότητα των προσφύγων και θα ξαναδούμε το ίδιο έργο και το ίδιο ΄΄πάρτυ΄΄ της σπατάλης.

9. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, μιας και η ανάπτυξη δομής φιλοξενίας στο στρατόπεδο αυτό του Καραβομύλου είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ από κάθε άποψη. α) Μετά από συστηματικό έλεγχο στις υφιστάμενες δομές της χώρας μπορούν να εξασφαλιστούν συνολικά μέχρι 2000 θέσεις, β) Σήμερα στην δομή των Θερμοπυλών επειδή η ΔΟΜ δεν προμηθεύει στρώματα, ηλιακούς και πόρτες κρατούνται κλειστά 15 έως 17 δωμάτια στα ξενοδοχεία. Αν τακτοποιηθούν τα δωμάτια αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν 150 άτομα ακόμα, γ) Στις Θερμοπύλες λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός υπάρχει ύδρευση ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχουν ψυχοκινητικές υπηρεσίες, φύλαξη, υπάρχει σχολείο, υπάρχουν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 120 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας που μπορούν να εξυπηρετήσουν άρτια μία δομή φιλοξενίας προσφύγων, δ) Στην υπάρχουσα έκταση των Θερμοπυλών (και φυσικά εκτός του αρχαιολογικού χώρου) υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης 50 έως 60 επιπλέον κοντέινερς τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 480 επιπλέον άτομα, ε) Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ : Να γίνει η προμήθεια 50 κοντέινερς με κόστος 300.000 € και αφού τακτοποιηθούν και τα 17 δωμάτια που είναι σήμερα κλειστά, να φιλοξενηθούν αντί του Καραβομύλου στο ΄΄καμπ΄΄ των Θερμοπυλών 650 άτομα αφού εκεί υπάρχουν όλες οι υποστηρικτικές δομές τις οποίες προανέφερα.

10. Θα τονίσω ότι η δομή των Θερμοπυλών δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αφού λειτουργεί υπό τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης και θα αναφέρω τον μόνο πιθανό αντίλογο ότι δηλαδή η περιοχή των Θερμοπυλών θα πρέπει να αναπτυχθεί ιαματικά και τουριστικά και η συνέχιση της χρησιμοποίησής της για φιλοξενία προσφύγων καθόλου δεν βοηθά σε αυτή την αξιοποίηση.

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα αφού μέχρι σήμερα προκήρυξη για την αξιοποίηση δεν έχει γίνει και αν γίνει και όποτε γίνει, είναι γνωστό ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να ωριμάσει και ενάμιση χρόνο επιπλέον για να ξεκινήσουν εργασίες που σημαίνει ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξυπηρετηθεί η σημερινή ΄΄εθνική ανάγκη΄΄ τουλάχιστον για δυόμιση χρόνια οπότε και πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί το προσφυγικό στη χώρα μας.

Γιώργος Ν. Κοτρωνιάς
Θερμοπυλών 60 (4ος όρ.), 35100Λαμία/ τηλ. 2231066192, 2231067783
Βουλής 4, (γραφείο 702), 10671 Αθήνα/ τηλ.2103317615
E-mail:kotroniasg@gmail.com



Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη