Κοινοβουλευτικό αδιέξοδο πριν από το Brexit- «Ρητορική διχασμού» από Τζόνσον (video)

Κοινοβουλευτικό αδιέξοδο πριν από το Brexit- «Ρητορική διχασμού» από Τζόνσον (video)

Επικρίσεις για «προεκλογική απόπειρα διχασμού» δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον καλεί να τιμήσει «την θεμελιώδη Αρχή του αλληλοσεβασμού», στον απόηχο της «τοξικότητας» που σημάδεψε την  εκ νέου σύγκληση του Κοινοβουλίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει την αναστολή λειτουργίας που επέβαλε ο Μόρις Τζόνσον.

Σε αδιέξοδο φέρεται ωστόσο να βρίσκεται η Βουλή των Κοινοτήτων με τον πρωθυπουργό να «προκαλεί» με τελεσίγραφο για «άτακτο Brexit ή  πρόωρες εκλογές» την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, μιλώντας για την χειρότερη κοινοβουλευτική συνεδρίαση των τελευταίων δεκαετιών.

«Αυτό το κοινοβούλιο πρέπει είτε να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε αυτήν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το Brexit ή να καταθέσει πρόταση μομφής και τελικά να έρθει αντιμέτωπο με την ημέρα που θα γίνει το ξεκαθάρισμα με τους ψηφοφόρους» είπε ο Τζόνσον, προκαλώντας αποδοκιμασίες βουλευτών.

«Θέλουν αλλαγή της κυβέρνησης, αφήστε τους να κάνουν εκλογές» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω εκκλήσεων να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι η Βρετανία δεν έχει ακόμα παρουσιάσει «νόμιμες και λειτουργικές» προτάσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν το αδιέξοδο του Brexit.

Το Λονδίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει στη συμφωνία διαζυγίου το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, ωστόσο η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι ιδέες του Λονδίνου μέχρι στιγμής –για τους ελέγχους σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα μεταποίησης, για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους και για την εποπτεία της αγοράς –δεν επαρκούν και δεν είναι αποδεκτές ως εναλλακτικές.

Η λύση του backstop, όπως ονομάζεται το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αποτελεί ανάθεμα για πολλούς στη Βρετανία καθώς μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα στους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ για χρόνια προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα και παράλληλα να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι έλεγχοι μεταξύ του μπλοκ και της Βρετανίας μετά το διαζύγιο.

 

ΕΡΤ1-Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετική είδηση: Βρετανία: Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Βουλής – Παραίτηση Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση (video)

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2nvz1C5
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.