ΤΣΙΦΤΗΣ Milvus migrans

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ | Μολονότι είναι ένα από τα πιο κοινά αρπακτικά σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και στην Ασία, στη χώρα μας ο Τσίφτης απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Ο ελληνικός πληθυσμός φθίνει διαρκώς εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέμβασης του ανθρώπου στους χώρους φωλιάσματος αλλά και των λαθροκυνηγών που εξακολουθούν να τουφεκίζουν Τσίφτες παρά το γεγονός ότι το αρπακτικό αυτό έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προστατευόμενο είδος. Σήμερα ο αναπαραγωγικός πληθυσμός στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ξεπερνάει τα 70 ζευγάρια, με ανησυχητικές πτωτικές τάσεις. Παλαιότερα το μεταναστευτικό αυτό πουλί φώλιαζε στη Στερεά Ελλάδα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, θέσεις από τις οποίες έχει τώρα εξαφανιστεί. Στις μέρες μας αναπαράγεται μόνο στα Μετέωρα, στον Έβρο και τη λίμνη Κερκίνη ενώ κατά τη μετανάστευση μπορούμε να συναντήσουμε Τσίφτη και στη Νότια Ελλάδα ή στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου. Ελάχιστοι ξεχειμωνιάζουν στους μεγάλους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας και στο Μεσολόγγι ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού μεταναστεύει νότια της Σαχάρας. Μήκους 56 εκατοστών, ο Τσίφτης έχει σκούρο καφετί φτέρωμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το λευκόγκριζο κεφάλι του.
Τα νεαρά έχουν πιο ανοιχτό φτέρωμα ενώ το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματός τους καλύπτεται από κιτρινωπές πιτσιλιές. Τα πόδια του Τσίφτη είναι κίτρινα σε όλες τις ηλικίες. Το πέταγμά του είναι ανάλαφρο και ανεμοπορεί κρατώντας τα φτερά προς τα πίσω, στους αγκώνες ενώ η ουρά είναι ελαφρά ψαλιδωτή. Λαλίστατος την περίοδο του ζευγαρώματος, αφήνει μια τριλιστή κραυγή σαν του γλάρου που συνοδεύεται από ένα κακάρισμα. Δεν έχει ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις. Τρώει απ’ όλα, φρέσκα και νεκρά ψάρια, υδρόβια και άλλα μικρά πουλιά, θηλαστικά, βατράχια, έντομα αλλά και ψοφίμια. Συχνά ψάχνει για την τροφή του σε σκουπιδότοπους. Πουλί της πεδιάδας, φωλιάζει στις παρυφές υγροτόπων και φτιάχνει τη φωλιά του πάνω στα δέντρα με υλικό μικρά κλαδιά ή κάνει... κατάληψη σε παλιές κουρουνοφωλιές. Γεννάει τον Απρίλιο έως Ιούνιο 2-3 ρυπαρόλευκα αβγά τα οποία κλωσσάει το θηλυκό επί 34-38 μέρες. Οι νεοσσοί κάνουν τα πρώτα πετάγματα από τη φωλιά μετά από 42 έως 50 μέρες.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1996


from ανεμουριον https://ift.tt/2LWYoFt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.