Υπόθεση Novartis: Κατατίθεται η πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Υπόθεση Novartis: Κατατίθεται η πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, τα προτεινόμενα προς διερεύνηση αδικήματα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Έρευνα για παρεμβάσεις του και σε άλλες υποθέσεις πλην της Novartis θα ζητά η πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι 30 βουλευτές που την υπογράφουν, θα διευρύνουν το πλαίσιο, προτείνοντας τη διερεύνηση παρεμβάσεων του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις πλην της Novartis, βασιζόμενοι στις καταγγελίες που έχει κάνει η κ. Ράικου ότι ο ίδιος υποδείκνυε τον τρόπο διεκπεραίωσής τους εκμεταλλευόμενος την ισχύ του αξιώματός του.
 
«Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος "νταβατζή", υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε "άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν". Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών», φέρεται να έχει καταθέσει χαρακτηριστικά η Ελένη Ράικου.
 
Μετά την κατάθεση της πρότασης και την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια, πιθανότατα το πρωί της Παρασκευής κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα και εντός 22 ημερών θα προγραμματιστεί η  συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
 
Αν και σε πρώτη φάση η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της, τα τελευταία στοιχεία από τις καταθέσεις «κόλαφο» της κ. Ράικου φαίνεται να απομακρύνουν τελικά αυτό το σενάριο, προκρίνοντας εκείνο της σε βάθος και για όσο χρειαστεί διερεύνησης από την ίδια την Επιτροπή με κλήση μαρτύρων.
 
Ενδεικτική άλλωστε αυτού του κλίματος είναι η νομική βαρύτητα  του «κατηγορητηρίου» στο οποίο εμφανίζεται να έχει καταλήξει η ΝΔ περί «κατάχρησης εξουσίας» και «παράβασης καθήκοντος» έναντι της ηθικής αυτουργίας στην τέλεσή τους, που κατά πληροφορίες προσανατολιζόταν η πλειοψηφία πριν τη διαβίβαση των καταθέσεων της Ελένης Ράικου στη Βουλή. Άλλωστε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως κάτι τέτοιο καθίσταται πια «μονόδρομος».via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2npsCrW
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.