ΣΕΞΤΟΣ Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ (150-210)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Έλληνας σκεπτικιστής φιλόσοφος και γιατρός Σέξτος που ονομάστηκε Εμπειρικός επειδή δεχόταν τον εμπειρισμό στην Ιατρική. Ο Σέξτος γεννήθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., κατά πάσαν πιθανότητα στη Μυτιλήνη. Έζησε όμως στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα. Έχουν σωθεί δύο απ’ τα έργα του, το «Πυρρώνειοι Υποτυπώσεις» και τα «Σκεπτικά». Το πρώτο αποτελείται από τρία βιβλία και εκθέτει, σε γενικές γραμμές, τη σκεπτικιστική φιλοσοφία του Πύρρωνα. Το δεύτερο αποτελείται από 11 βιβλία και περιέχει την πολεμική των σκεπτικιστών κατά της δογματικής φιλοσοφίας. Τα έργα του Σέξτου αποτελούν πηγή γνώσης για τη σκεπτικιστική φιλοσοφία. Γι’ αυτόν, η απόδειξη της αλήθειας είναι εντελώς αδύνατη, γιατί κάθε συλλογισμός αποτελεί κύκλο που η μείζων πρότασή του, από την οποία πηγάζει το συμπέρασμα, προϋποθέτει την αλήθεια του συμπεράσματος, ενώ για κάθε απόδειξη υπάρχει μια ανταπόδειξη...

Ο Σέξτος αρνείται τον νόμο της αιτιότητας, πιστεύοντας πως η έννοια του αιτίου δεν είναι αναφορική, αλλά η σχέση υπάρχει μόνο στη νοούσα διάνοια και άρα όχι στην πραγματικότητα. Συμπεραίνει λοιπόν ότι η σχέση αίτιου και αιτιατού δεν ανταποκρίνεται στην αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά είναι σχέση υποκειμενική του νοούντος εγώ. Αρνείται επίσης τις αποδείξεις της ύπαρξης του Θεού και της θείας πρόνοιας και πιστεύει πως η ύπαρξη του κακού στον κόσμο αποτελεί αντίφαση προς την ιδέα της ύπαρξης του Θεού.

« ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ
ΑΘΗΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
1995


from ανεμουριον https://ift.tt/2ON9m31
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη