ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ (170-)


ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Φλάβιος Φιλόστρατος γεννήθηκε γύρω στο 170 μ.Χ., πιθανώς στη Λήμνο. Σπούδασε στην Αθήνα, όπου είχε ως δάσκαλο τον Πρόκλο από τη Ναύκρατι και στην Έφεσο κοντά στον Δαμιανό και τον Αντίπατρο από την Ιεράπολη. Από το γάμο του με την Αυρηλία Μελιτίνη απέκτησε τρία παιδιά, τον Φλάβιο Καπιτωλίνο, μια κόρη κι άλλον ένα γιο, που έγινε συγκλητικός. Έζησε στη Ρώμη, όπου αναφέρεται ανάμεσα στους ακολούθους της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου του Σεπτιμίου Σεβήρου. Κατ’ εντολή της αυτοκράτειρας έγραψε τη βιογραφία του Απολλώνιου του Τυανέως («Τα εις τον Τυανέα Απολλώνων»), σε 8 βιβλία. Στο έργο του για τον Απολλώνιο, ο Φιλόστρατος παρουσιάζει τον Πυθαγόρειο φιλόσοφο ως θεόμορφο υπεράνθρωπο, που επιδίωξε την «ολοκλήρωσή» του κάνοντας παρέα με Ινδούς Βραχμάνους και Αιθίοπες γυμνοσοφιστές, καθώς και με αυστηρή σωματική και πνευματική πειθαρχία. Το βιβλίο προσπαθεί ν’ αντικρούσει την αντίληψη που επικρατούσε τότε ότι ο Απολλώνιος ήταν ένας απλός «τσαρλατάνος». Ο Φιλόστρατος αναφέρει πολλά θαύματα και άλλες υπερφυσικές ενέργειες του Απολλώνιου (ακόμη και ανάσταση νεκρού). Το έργο αυτό έχει πολύ μικρή ιστορική αξία. Ο Φιλόστρατος έγραψε και «Βίους Σοφιστών» σε δύο βιβλία, που είναι αφιερωμένα στον ανθύπατο Γορδιανό. Το έργο αυτό γράφτηκε γύρω στο 238 μ.Χ. και διακρίνει τις σχολές των σοφιστών στην «παλαιά», που στρεφόταν γύρω από τον Γοργία, και τη νεότερη, που είχε ως επίκεντρο τον Αισχίνη. Οι βιογραφίες έχουν χρονολογική σειρά που φτάνει ως την εποχή του.
Περιέχουν πολλά ανέκδοτα και κρίσεις, ενώ το αυστηρά βιογραφικό στοιχείο είναι περιορισμένο. Άλλο έργο του Φιλόστρατου είναι οι «Εικόνες», μια περιγραφή των ζωγραφικών πινάκων που είχε δει σε μια κιονοστοιχία κοντά στη Νεάπολη. Η πατρότητα των έργων του «Περί Γυμναστικής» και «Ηρωικός» αμφισβητείται. Το πρώτο περιέχει στοιχεία για τα διάφορα αθλήματα, τα διαιτολόγια των αθλητών και τις προπονήσεις τους. Το δεύτερο πραγματεύεται το θέμα αν οι ήρωες εξακολουθούν να ζουν μετά θάνατον. Μερικοί αποδίδουν στον Φλάβιο Φιλόστρατο το έργο «Νέρων», που άλλοι πιστεύουν ότι γράφτηκε από τον πατέρα του. Στο έργο αυτό γίνεται λόγος για τις τυραννικές αυθαιρεσίες του Νέρωνα.Ο Φιλόστρατος έγραψε και 73 επιστολές με ερωτικό περιεχόμενο. Μια απ’ αυτές απευθύνεται στην Ιουλία Δόμνα...

« ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ
ΑΘΗΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
1995


from ανεμουριον https://ift.tt/32ewviY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη