2.5 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός δημόσιου σχολείου στη Λέσβο

2.5 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός δημόσιου σχολείου στη Λέσβο

Το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση και το ελληνικό κράτος υποχρεούται να δημιουργήσει τις συνθήκες πρόσβασης των παιδιών αυτών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Στο ΚΥΤ της Μόριας σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ΚΥΤ στα νησιά δε λειτουργεί νηπιαγωγείο, ενώ και οι συνθήκες επιβίωσης λόγω του υπερπληθυσμού είναι απαγορευτικές για τις οικογένειες να σκεφτούν καν να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό.

Σήμερα το 33% του πληθυσμού του ΚΥΤ Λέσβου είναι παιδιά . Δηλαδή από τους 14.684 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι ο πληθυσμός του κέντρου σήμερα , τα 4.900 είναι παιδιά. Υπολογίζεται ότι τα μισά είναι σχολικής ηλικίας . Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 2,5 χιλιάδες παιδιά σχολικής ηλικίας βρίσκονται εκτός σχολείου. Τα 1.080 από αυτά είναι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Από το ΚΥΤ της Μόριας μόλις 9 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε λύκειο της πόλης της Μυτιλήνης.

Πολλές φορές από τους εκπαιδευτικούς τέθηκε τα τελευταία χρόνια το θέμα στο Υπουργείο παιδείας,  αλλά διάφοροι παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός, η μη σταθερή διαμονή των προσφύγων αλλά και οι συχνές ταραχές αποτέλεσαν τροχοπέδη στη δημιουργία δομής μέσα στο ΚΥΤ.

Ωστόσο στη Λέσβο σήμερα βρέθηκε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος που επισκέφθηκε το ΚΥΤ και διαπίστωσε ότι άτυπες δομές εκπαίδευσης λειτουργούν τα τελευταία χρόνια μέσα στο ΚΥΤ από ΜΚΟ και μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θανάσης Κικίνης αναρωτήθηκε γιατί μπορούν και λειτουργούν αυτές οι δομές και δεν μπορεί το δημόσιο;; Το θέμα αυτό θα θέσει η ομοσπονδία στο Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον απαιτείται η δημιουργία και νέων ΔΥΕΠ και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να μπορέσουν να απορροφήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά στο δημόσιο σύστημα παιδείας. Βέβαια  όταν μέσα στα ΚΥΤ επικρατούν αυτές οι συνθήκες που πολλές φορές έχουν περιγράφει λόγω του υπερπληθυσμού, και όταν  οι οικογένειές  αγωνίζονται για βασικά στοιχεία επιβίωσης, πως μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια σύστημα εκπαίδευσης;  Και σε αυτό ο νόμος είναι σαφής, το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για να έχει το κάθε παιδί πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.

Όσον αφορά ποιο παιδί;;, σ αυτό απαντά το νομικό πλαίσιο:

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Όλα τα αλλοδαπά παιδιά που κατοικούν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην 10χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ακριβώς και οι συνομήλικοί τους γηγενείς σύμφωνα με τον Ν. 2910/2001 (άρθρο 40(1)), και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 40(3) του εν λόγω νόμου έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο δημόσιο σχολείο ακόμη και αν διαθέτουν ελλιπή δικαιολογητικά στις περιπτώσεις που είναι τέκνα:

α. όσων προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως πρόσφυγες και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών,

β. όσων προέρχονται από περιοχές στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση,

γ. όσων έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου,

δ. αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα ακόμα και αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη παραμονή τους σε αυτήν.

Ακούστε τί είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικίνης:

The post 2.5 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός δημόσιου σχολείου στη Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2JC8BXs
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη