Συμπαραστέκονται στο ΚΕΘΕΑ

Συμπαραστέκονται στο ΚΕΘΕΑ

O Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε.Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ » εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων για τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά του σε εξαρτημένους και στις οικογένειές τους.

Ο χαρακτήρας των θεραπευτικών κοινοτήτων προσδιορίζεται από τις αρχές του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας, στην υπηρεσία της δωρεάν και δημόσιας θεραπείας της εξάρτησης.

ΖΗΤΑΜΕ
• -την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
• -τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
• -την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για στήριξη στο ΚΕΘΕΑ .

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΑ.Σ
Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
«Ενάντια στην ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή του στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρεμβαίνει ωμά στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, αποφασίζοντας ότι το Δ.Σ του οργανισμού, δεν θα εκλέγεται αλλά θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό υγείας, ο οποίος θα καθορίζει και τις λειτουργίες του.
Θεωρεί ότι είναι μια απαράδεκτη ενέργεια της σημερινής κυβέρνησης, σε συνέχεια του λεγόμενου «στρατηγικού σχεδιασμού» που προωθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, μετατρέποντας τον από αυτόνομο οργανισμό, σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ, προωθώντας την δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική της Ε.Ε., που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγει το δρόμο στον απόλυτο συμβιβασμό με την τοξικοεξάρτηση, νομιμοποιώντας την πώληση, τη χρήση και την καλλιέργεια της κάνναβης.
Τα ΚΕΘΕΑ, μεταξύ των οποίων το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο, στις τέσσερις δεκαετίες δράσης τους στη χώρα μας έχουν δώσει «δείγματα θετικής γραφής». Με τα προγράμματά τους έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ.
Στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.
Ζητά να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση παρέμβασης της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ. Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΘΕΑ»

Με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων (ΚΕΘΕΑ), η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει τη συγκεντρωτική και αυταρχική πρακτική που από την αρχή εγκαινίασε.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και παρότι υπάρχει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ήδη κατατεθειμένο σε ανοιχτή διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Το ΚΕΘΕΑ από το 1983 έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη θεραπεία και κοινωνική ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και στη στήριξη των οικογενειών τους. Έχει αξιολογηθεί θετικά από φορείς διεθνούς επιστημονικού κύρους και κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Όλα αυτά επετεύχθησαν με αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του φορέα.
Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η κυβέρνηση επιβάλει, με το έτσι θέλω, την «κανονικότητα» στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς της που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.
Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας συμπαραστέκεται στον αγώνα των υπευθύνων των θεραπευτικών προγραμμάτων και των εργαζομένων στα ΚΕΘΕΑ όλης της χώρας και καλεί τους πολίτες να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που με το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρνει αλλαγές στη λειτουργία και το σκοπό που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ. Η μεθόδευση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που με τη συμβολή και της προηγούμενης κυβέρνησης έχει αμβλυνθεί το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.
Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας και καταργόντας το χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει την άσκηση της ίδιας «αντιναρκωτικής πολιτικής» που συμβιβάζεται με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων και τη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών
Απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πρόληψη και θεραπεία, συντηρώντας και διογκόνωντας το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης προς ώφελος του συστήματος.
Το ΕΚΝΛ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ και παλεύει για τα συγκροτημένα εργασιακά τους δικαιώματα.
Καλεί τον λαό να αντιδράσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, να ορθώσει τοίχο απέναντι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στην υποβάθμιση της πρόληψης και της θεραπείας και να παλέψει ώστε :
• Να ασκηθεί αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης.
• Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
• Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2IATrBc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη