ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Κωνσταντίνος, Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Πάτρα από το 1954 ώςτο 1974. Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας της ΕΡΕ στις εκλογές της 16.2.1964, της Νέας Λημοκρατίας στις εκλογές της 17.11.1974 και στις επακολουθήσασες εκλογές του 1977,1981 και 1985. Ο Κ. Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία επικεφαλής ομάδας βουλευτών τον Αύγουστο του 1985 και ίδρυσε τη Δημοκρατικέ Ανανέωση (ΔΗ.ΑΝΑ.) τον Σεπτέμβριο του 19&1: Διατέλεσε υφυπουργός Εμπορίου οτπν κυβέρνι ση Εθνικής Ενότητας το 1974, υπουργόςΕοω ρικών το 1974-76, Κοινωνικών Υπηρεσιών 1996-77 και Προεδρίας Κυβερνήσεως το 1977-80. Η ΔΗ.ΑΝΑ. ανέστειλε τη δράση της το 1994 και το 1995, έπειτα από συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Ιούνιος 1995) στη θέση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο Κ. Στεφανόπουλος είναι χήρος και έχει δύο γιους και μία κόρη. Στους πρώτους μήνες της Προεδρίας του, έκανε περιοδείες στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και σε πολλά σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Στα ταξίδια του δεν αρκείται σε συναντήσεις και συσκέψεις με νομάρχες και βουλευτές, αλλά κουβεντιάζει πολλή ώρα με απλούς πολίτες, ακούγοντας τα προβλήματα και τα παράπονά τους. Συχνά οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του και μια μέρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό (δεν μένει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή), τον πήρε είδηση ένας τροχονόμος, ο οποίος πρόλαβε να τον χαιρετήσει. Ενας ταξιτζής, που ήταν περαστικός, ξαφνιάστηκε τόσο πολύ από τη σκηνή που διαδραματίστηκε μπροστά του, ώστε «τρακάρισε» με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε πολύ για το άθελο θύμα του και από τότε ρωτούσε καθημερινά τι έγινε ο τραυματισμένος ταξιτζής και πώς «τα βγάζει πέρα» η οικογένειά του...

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οσο για το εξωτερικό, στην πρώτη χρονιά της Προεδρίας του ο Κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κλίντον, και παρακάθησε σ’ ένα γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νέιλ Ρούντεσταϊν. Οι 40 καθηγητές απ’ όλες τις σχολές αυτού του Πανεπιστημίου άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ρούντεσταϊν ύψωσε το ποτήρι του για μια πρόποση, λέγοντας «Ας πιούμε στην υγεία ενός έντιμου ανθρώπου!». Ο Στεφανόπουλος, στην ομιλία του, αποκάλυψε κάτι που οι περισσότεροι συνδαιτυμόνες του δεν ήξεραν, ότι δηλαδή η αμερικανική κυβέρνηση, πριν από 45 χρόνια, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ότι θα ήταν επικίνδυνο αν άλλοι διεκδίκησαν τέτοιο όνομα. Ενδιαφέρον προκάλεσε και ο λόγος του στο βήμα του ΟΗΕ. Ο Κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε επίσης το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μόσχα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ακολούθησαν τα ταξίδια στην Αλβανία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Σαλί Μπερίσα, στη Βουλγαρία και αλλού. Στις 30 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος της Πάτρας του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης, στην οποία πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1964.

ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΨΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ 1945-1995
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


from ανεμουριον https://ift.tt/2NbXEMW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη