ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Στην εκπληκτική διεθνή απήχηση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, σημαντική ήταν, αναμφισβήτητα, η συμβολή των εκτελεστών των έργων του.
Για να γνωρίσουμε αυτούς τους βασικούς συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη κατά τις περιοδείες του σ' όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σας παρουσιάζουμε σύντομα βιογραφικά πορτρέτα τους.
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
Η Μαρία Φαραντούρη, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο συνθέτης, είναι η ιδανική ερμηνεύτρια του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, τόσο στον καλλιτεχνικό τομέα όσο και τον τομέα τον πολιτιστικό από το 1963, την χρονιά που την ανακάλυψε και την προώθησε. Τότε η Μαρία ήταν μόλις 16 χρονών.
Από την εποχή εκείνη η Φαραντούρη παίζει ένα βασικό ρόλο στο κίνημα για την ανανέωση της ελληνικής μουσικής. Είναι πολύ δημοφιλής και θεωρείται σαν η πιο αυθεντική έκφραση της "τέχνης του τραγουδιού" με το βασικό πνεύμα του όρου κι όχι με τη σχηματοποιημένη έννοια των αλλοτριωμένων εκφράσεων, που η κοινωνία της κατανάλωσης συνήθως προσφέρει.
Το 1967, η Μαρία Φαραντούρη εγκαταλείπει την Ελλάδα και συνεχίζει την πολιτιστική μάχη στο εξωτερικό. Γνωρίζει στο ξένο κοινό τη μουσική της Ελλάδας και τραγουδά στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης.
Μόνο στο Λονδίνο, η Μαρία Φαραντούρη καταχειροκροτήθηκε στο Αλμπερτ Χολ, στο Ρόουγιαλ Φεστιβάλ Χολ και στο Ελισάβετ Χολ. Παντού οι κριτικές είναι διθυραμβικές.
Αξιολογικά αναφέρουμε τι έγραψε ο μουσικολόγος κριτικός της εφημερίδας "GUARDIAN" του Λονδίνου: "Η Μαρία Φαραντούρη είναι μοναδική. Η φωνή της, σπάνιας κοντράλτο, είναι δώρο των θεών του Ολύμπου".
Η Μαρία Φαραντούρη έχει επίσης τραγουδήσει σε βρετανικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια, βρίσκοντας πάντα τον τρόπο να επικοινωνήσει άμεσα με το ιδεολογικό και καλλιτεχνικό πνεύμα των χιλιάδων νεαρών φοιτητών, που τρέχουν να την ακούσουν.
Οι νέοι θέλγονται με τις ερμηνείες της στα έργα του Θεοδωράκη "Μαουτχάουζεν", "Κατάσταση Πολιορκίας", "Πνευματική Πορεία", "Μυθιστόρημα", και στη μουσική απόδοση των ποιημάτων του Λόρκα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
ARJA SAIJONMAA
Η ARJA SAIJONMAA γεννήθηκε στη Φινλανδία, στο Ελσίνκι.
Από πολύ μικρή ενδιαφερόταν για το θέατρο και έλαβε μέρος σε πολλές φοιτητικές παραστάσεις, που οργάνωσε μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Έλαβε μέρος επίσης σε πολλές φοιτητικές εκδηλώσεις και με την τέχνη της τραγούδησε τραγούδια, εμπνευσμένα απ' την ιδέα της παγκόσμιας Ειρήνης και των πανανθρώπινων αξιών. Αυτή την περίοδο γνώρισε τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η διαμαρτυρία των Φινλανδών φοιτητών ήταν η απαρχή της πρώτης της εμπειρίας με τη λαϊκή ελληνική μουσική και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Όταν ο Μίκης ταξίδεψε στη Φινλανδία το 1970, καλεσμένος των Φινλανδών φοιτητών, μια ομάδα από νέα παιδιά, μουσικοί και ηθοποιοί, αυτοσχεδίασαν μια συναυλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Εκείνο το βράδυ η ARJA τραγούδησε τα τραγούδια του Θεοδωράκη, που ήξερε, με καταπληκτική επιτυχία.Ο Θεοδωράκης συγκινημένος μπροστά στους Φινλανδούς φοιτητές, την προσκάλεσε να τον ακολουθήσει και να ερμηνεύσει τραγούδια του στην παγκόσμια τουρνέ, που ετοιμαζόταν να κάνει. Το "ντεμπούτο" της ARJA SAIJONMAA, σαν τραγουδίστρια του Θεοδωράκη και με τη διεύθυνσή του, έγινε τον Γενάρη του 1972 στη Ναντέρ, το γνωστό και ιστορικό προάστιο του Παρισιού.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ
Ο Π. Πανδής γεννήθηκε στ' Αλεύκι της Κέρκυρας. Είναι καθηγητής της Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας. Η πρώτη εμφάνιση στο ελληνικό κοινό γίνεται με τον Νότη Μαυρουδή. Τραγουδά σε δίσκους ("Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ", "ΦΕΡΤΕ ΓΑΥΚΟ ΚΡΑΣΙ") και στο "ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ" του Οδ. Ελύτη.
Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο 1971 και από τότε κάτω από την διεύθυνση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη τραγουδά στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δ. Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Λίβανο, Τυνησία, Αυστραλία, Περού, Αργεντινή, Μεξικό, Βενεζουέλα, Η.Π.Α. και Καναδά σε 400 (!) κοντσέρτα που δόθηκαν στις χώρες αυτές.Την άνοιξη του 1974 με τη Φαραντούρη σχηματίζουν ένα μικρό γκρουπ (δυο κιθάρες: Μανιάτης - Μωραϊτης) όπου δίνουν μια σειρά ρεσιτάλ στη Δ. Γερμανία με μεγάλη επιτυχία.
Ο Πέτρος εκτός από τα παλαιά έργα του Μίκη έχει τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση: CANTO GENERAL, ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ I, ΜΙΛΩ, ΝΥΧΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ κ.λ.π.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ
Το όνειρό της, που είχε από μαθήτρια του δημοτικού σχολείου έγινε πραγματικότητα τον Γενάρη του '73. Η Αφροδίτη Μάνου (Αγλαΐα Δημητριάδη) καθιερώθηκε σαν τραγουδίστρια του Θεοδωράκη.
Η γνωριμία της με το είδωλό της, "τον ψηλό", έγινε στο Βραχάτι το 1968 όταν ήταν 15 χρονών. Ο Μίκης εντυπωσιάσθηκε από τη φωνή της. Και αφού η Μάνου συνεργάσθηκε για μια τετραετία, με τον Σπανό και τον Ξαρχάκο, τον Γενάρη του '73 πραγματοποίησε εντυπωσιακό ντεμπούτο στο "Αλμπερτ Χολ" του Λονδίνου σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.Οι κριτικές ήταν αρκετά ευνοϊκές για τη νέα τραγουδίστρια του Θεοδωράκη. Στη συνέχεια, η Μάνου, ακολούθησε και τραγούδησε με το συγκρότημα Θεοδωράκη σε 27 ξένες χώρες. Έλαβε μέρος σε 1 32 συναυλίες. Η πρώτη αυθεντική και εκπληκτική ερμηνεία της στα 9 από τα " 1 8 λιανοτράγουδα" αποτελεί ένα δείγμα της αξίας και της προσωπικότητάς της.
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
Η Μαρία Δημητριάδου συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη τον Μάρτιο του 1968 στην Αθήνα.Ο Μίκης γοητεύτηκε απ' τη λιτότητα της φωνής της και τη δοκίμασε στις τελευταίες του συνθέσεις. Η Μαρία Δημητριάδου, μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου, και ενώ ο Θεοδωράκης βρισκόταν στη Ζάτουνα της Γορτυνίας, γράφει τον πρώτο της δίσκο ερμηνεύοντας ορισμένα τραγούδια νέων συνθετών με όλη τη Θέρμη και τη λαγαρότητα της νεανικής φωνής της. Τον Νοέμβριο του 1970, λίγους μήνες μετά τον ερχομό της στη Γαλλία, ο Μίκης Θεοδωράκης της πρότεινε να συνεργασθούν. Η Μαρία Δημητριάδου δέχθηκε και τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, και με την ορχήστρα του, για το αγγλικό και ιταλικό κοινό.
Η επιτυχία της στο Λονδίνο και σε πολλές ιταλικές πόλεις ήταν μοναδική. Έπειτα έγραψε δυο μεγάλους δίσκους ερμηνεύοντας τα "Λαϊκά" σε στίχους του ποιητή Μάνου Ελευθερίου και με μουσική πάντα του Θεοδωράκη, καθώς και τα Τραγούδια του Αγώνα. Οι δίσκοι αυτοί κυκλοφορούν με υψηλά πάντοτε επίπεδα πωλήσεως σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η φωνή της Μαρίας Δημητριάδου, γνήσια ελληνική, με απέραντη ευαισθησία, θεωρείται μια απ' τις καλύτερες στο χώρο της νεοελληνικής μουσικής.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας. Οι γείτονές του, εργάτες και μεροκαματιάρηδες όπως αυτός, πήγαιναν το βράδια να ξεκουραστούν σε μια ταβέρνα της γειτονιάς. Εκεί τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης ένα βράδυ που ο Αντώνης γλεντούσε με τους φίλους του.Ο συνθέτης γοητεύτηκε με την απέριττη λαϊκή φωνή του και του πρότεινε να συνεργασθεί με το συγκρότημά του. Έτσι ακολούθησε το συγκρότημα του Θεοδωράκη σε μια περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση.Έφυγε το 1967 με τη Μαρία Φαραντούρη για το εξωτερικό και μαζί της, σαν σολίστ, έκαναν το γύρο του κόσμου, μεταφέροντας ένα παγκόσμιο μουσικό μήνυμα λευτεριάς και ειρήνης και στις πέντε Ηπείρους.

Στη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας περιοδείας τραγούδησε σε περισσότερες από 488 συναυλίες, πάντοτε με τεράστια επιτυχία.Όταν ο Θεοδωράκης ήρθε στο Παρίσι ξανά, η συνεργασία του με το μεγάλο συνθέτη συνεχίσθηκε με επιτυχία. Τώρα ο Αντώνης Καλογιάννης βρίσκεται πάλι μαζί μας στην Ελλάδα, και η φωνή του, πάντα αληθινή και μεστή, βρίσκεται στην υπηρεσία του λαϊκού τραγουδιού. Η γοητεία της ερμηνείας του τον τοποθετεί στην πρώτη σειρά των νέων τραγουδιστών.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Ο Μανώλης Μητσιάς γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Από μικρός είχε δεχθεί έντονες επιδράσεις βυζαντινής μουσικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γίνεται μέλος της χορωδίας Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδας. Συγχρόνως αρχίζει να τραγουδά σε διάφορες μπουάτ της Θεσσαλονίκης.

Το 1968 κατεβαίνει στην Αθήνα και συναντά το Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι, ο οποίος σε μια ακρόαση ανακαλύπτει τις φωνητικές του ικανότητες. Ο συνθέτης του προτείνει μια σειρά συναυλιών ενάντια στη δικτατορία, αλλά ο Μανώλης Μητσιάς, που μόλις είχε αποφυλακιστεί από τη Χούντα, είναι αποκλεισμένος στην Ελλάδα. Συναντήθηκαν αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, το 1974, σε δυο μεγάλες συναυλίες στο στάδιο Καραϊσκάκη καθώς και στη μπουάτ "ZOOM", όπου παρουσίασε τις τότε καινούργιες εργασίες του Μίκη. Το 1969 η συνάντησή του με το Δήμο Μούτση είναι η απαρχή μιας πολυετούς και δημιουργικής συνεργασίας με την εταιρεία COLUMBIA. Από κείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα ο Μανώλης Μητσιάς, σ' αυτά τα 25 χρόνια, σφράγισε με το προσωπικό του ύφος και ήθος τη μεγάλη δισκογραφική του σταδιοδρομία. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές. Έχει ερμηνεύσει έργα των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Χρήστου Λεοντή, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Χατζηνάσιου, Ακη Πάνου, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστου Νικολόπουλου, Σταμάτη Σπανουδάκη, Νότη Μαυρουδή κ.ά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΣΣΑΣ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ


from ανεμουριον https://ift.tt/2Wu0GAK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη