ΠΕΤΡΟΣ ΑΦΘΟΝΙΑΤΗΣ

Δ. Π. ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ | Ο πεζογράφος Πέτρος Αφθονιάτης είναι φιλολογικό ψευδώνυμο του Ηρακλή Ιωαννίδη. Γεννήθηκε στο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. (Μαρμαράς, και θάλασσα του Μαρμαρά, πριν κι' αμέσως μετά τον Ελλήσποντο). Ο Πέτρος Αφθονιάτης τελείωσε τη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα και το Γυμνάσιο στην Ερμούπολη της Σύρου (πρωτεύουσα), όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του. Έζησε στο Παρίσι όπου και έβγαλε το περιοδικό Voyage en Grece. Πέθανε στα 1960. Στα Γράμματα εμφανίσθηκε στα 1929, με τη συλλογή διηγημάτων Πρόσφυγες, που τύπωσε στο Παρίσι. Στα 1930, έβγαλε και πάλι στο Παρίσι τους Μετανάστες, μυθιστόρημα, και στα 1933, το επίσης μυθιστόρημα Ληστές. Στα 1935, έβγαλε τους Γύρους, συλλογή λυρικών στοχασμών του.
Ο Πέτρος Αφθονιάτης είναι πεζογράφος με ικανότητες. Στα διηγήματα του Πρόσφυγες, παρουσιάζει με ρεαλισμό τις αναποδιές της ζωής, και ιδίως, μετά τις θλιβερές συνέπειες ενός καταστροφικού πολέμου. Τελικά οι ήρωες, που παρουσιάζει, είναι προικισμένοι με φοβερή θέληση . Οι ήρωες αυτοί δεν είναι περιληπτικοί, αλλά εξαιρετικοί και πρόθεση του συγγραφέα είναι η έξαρση της προσωπικής ευθύνης, σαν αποφασιστικού στοιχείου. «Η συνεννόηση των λαών δεν θα προέλθει από τα βιβλία της φιλοσοφίας, της θρησκείας, αλλά από τους ρυθμούς, της μουσικής, του χορού και της τέχνης».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ
ΑΘΗΝΑ
1976


from ανεμουριον https://ift.tt/2AJdb17
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη