Νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών


Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, στη θέση του μακαριστού κυρού, Νικολάου, τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης Βολιώτης), με 62 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, έναντι οκτώ του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου και εννέα λευκών.

Ο νέος Μητροπολίτης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται (από πατέρα) από τα Ασπρόγεια Φλώρινας κι (από μητέρας) από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς». Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».

Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.

Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς τη διπλωματική εργασία του στο εκκλησιαστικό δίκαιο στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Το 2002 έγινε δεκτός από το Τμήμα Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.

Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Κατέχει, τέλος, Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

Ανετράφη πνευματικά από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς, κυρό Γρηγόριο τον Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη μοναχός από τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Σεραφείμ.

Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.

Το 2011 εντάχθηκε στον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Μητροπολίτη Καστοριάς και πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε πνευματικός με εντολή του αρχιεπισκόπου, από τον Μητροπολίτη Καστοριάς.

Μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Το 2011 διορίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος και υπεύθυνος του ιδιαιτέρου γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.

Επίσης, διορίστηκε ως εφημέριος και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

Το 2014 διορίστηκε πρωτοσύγκελλος και γενικός διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του αρχιεπισκόπου, προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του νεοσύστατου Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων.

Επίσης, αναπληρώνει τον αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα, όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη».

Ο κ. Συμεών διετέλεσε μέλος του δ.σ. του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», ενώ είναι μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Είναι πρόεδρος του ιερού αρχιεπισκοπικού παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Από το 2011 υπηρετεί και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται εκεί ιδιαιτέρως με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.
Είναι υπεύθυνος και επόπτης των ιερών Μονών και των ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των ιερών παρεκκλησίων της.

Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».

Συμμετέχει ως εισηγητής - ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.

Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη με 65 ψήφους από την Ιερά Σύνοδο ως Επίσκοπος Θεσπιών και συνέχισε να διακονεί στη θέση του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ως βοηθός Επισκόπου.

www.naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη