Διπλωματικό ανάχωμα από Αθήνα-Λευκωσία στις τουρκικές προκλήσεις

Διπλωματικό ανάχωμα από Αθήνα-Λευκωσία στις τουρκικές προκλήσεις

Με διεθνοποίηση του θέματος και συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών Αθήνα και Λευκωσία απαντούν στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, καθώς το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» έχει φτάσει στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός των επόμενων 24ώρων. Το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του, αλλά και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα συζητηθεί την Τρίτη στο πλαίσιο της 7ης τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ θα τεθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία στη Σύνοδο των Βρυξελλών την επόμενη εβδομάδα.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης» καθώς «είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» είπε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται» είπε υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής».

Δένδιας:«Ταραξίας περιχαρακωμένος στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών» η Τουρκία

Ο κ. Δένδιας είπε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και ανέφερε το «ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα» που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή» τονίζοντας ότι «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή».

Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας «τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις».

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα» συμπλήρωσε αποσαφηνίζοντας ότι «η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου».

Αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα το οποίο συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ν. Δένδιας είπε ότι είναι μία «προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο».

Επ' αυτού μάλιστα διαμήνυσε ότι «η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί» επαναλαμβάνοντας την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο».

Συντονισμός κινήσεων

Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση, σε επίπεδο ΕΕ, των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπογραμμίζει η Λευκωσία.

Κατόπιν ενεργειών της Κύπρου το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου της ΕΕ για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση.

Kατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, θα συζητηθεί το θέμα από τους ηγέτες και θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εκδοθούν με την ολοκλήρωσή του, υπενθυμίζοντας πως θα προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμά του σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Κυπριο πρόεδρο και εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο. «Το μόνο που κάνουν οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι να υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», σημειώνει.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Κάιρο όπου αναμένεται να συζητήσει και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Κάιρο, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού δίνει το στίγμα της συνεργασίας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

 

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Mobhs6
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη