Υψηλά ποσοστά θνητότητας στην ΜΕΘ της Λάρισας

Υψηλά ποσοστά θνητότητας στην ΜΕΘ της Λάρισας

Στο 25% κυμαίνεται το ποσοστό θνητότητας στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Λάρισας που υπολείπεται σε κλίνες αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο κ. Ε. Ζακυνθινός διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας».

Ειδικότερα όπως ανέφερε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Λάρισας λειτουργούν 12 κλίνες ενώ θα μπορούσαν να έχει 20 καθώς υπάρχει εξοπλισμός αλλά δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι πραγματικά κρίμα σε ένα νοσοκομείο που έχει 650 κλίνες να μην έχει 5%  ποσοστό σε κλίνες στη ΜΕΘ, δηλαδή 30 κρεβάτια εξήγησε ο κ. Ζακυνθινός.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη οι ηλικίες που καταλήγουν στη μονάδα είναι μεγαλύτερες από ό,τι παλιότερα λόγω του ότι έχει μεγαλώσει το προσδόκιμο επιβίωσης. «Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε περιστατικά που καταλήγουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, γιατί έχει όλες τις ειδικότητες και ασχολείται με όλα τα οξέα περιστατικά και θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα κρεβάτια. Οι προσπάθειές μας διαχρονικά είναι να λειτουργήσουν οι κλίνες και έχουμε αποστείλει έγγραφα προς τη διεύθυνση, την 5η ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας».

Επιπλέον ο κ. Ζακυνθινός επισήμανε ότι η έλλειψη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας δεν δίνει τη δυνατότητα στη ΜΕΘ να ξαλαφρώσει από περιστατικά που δεν είναι τόσο βαρειά.

Μεγάλο πρόβλημα οι λοιμώξεις

Όσο περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό τόσο λιγότερες λοιμώξεις θα έχεις επισημαίνει ο διευθυντής της ΜΕΘ. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι λοιμώξεις και μάλιστα με πολυανθεκτικά μικρόβια. Όταν φεύγει ένα περιστατικό από ένα Νοσοκομείο και πηγαίνει στο άλλο, μαζί του πηγαίνουν και τα μικρόβια. Επίσης χρειάζονται άνθρωποι με ειδικές γνώσεις.

Το ποσοστό θνητότητας δεν είναι το ίδιο κάθε χρόνο. «Τον τελευταίο χρόνο είχαμε 25% θνητότητα. Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν επιζήσαντες. Αν κάποιος το συγκρίνει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ή τα Αμερικανικά φαίνεται πολύ υψηλό. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη, αν και εμείς την κάνουμε, η αξιολόγηση των βαρέων περιστατικών».

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35GNfl4
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη