Κομοτηνή: Ένα «ΟΧΙ» είκοσι χρόνων

Κομοτηνή: Ένα «ΟΧΙ» είκοσι χρόνων

Στην επαναδιατύπωση και επικαιροποίηση της ομόφωνης αντίθεσής του στην εξόρυξη χρυσού στις Σάπες και στο Πέραμα προχώρησε το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ χθες το βράδυ, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης » στην Κομοτηνή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έκλεισε με βρόντο την πόρτα του στο ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Στις τοποθετήσεις τους όσοι πήραν το λόγο ήταν ξεκάθαρα ενάντια στο ενδεχόμενο αυτής της επένδυσης για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς, όπως τονίζεται άλλωστε και στο κοινό ψήφισμα σημειώνοντας ότι «Ο Χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν» χωρίς όμως και αυτή τη φορά να αποφύγουν τους υψηλούς τόνους και τις αντεγκλήσεις. «Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία» αναφέρεται στο ψήφισμα τιμώντας έτσι και έναν αγώνα που δίνουν πολίτες της περιοχής επί μια εικοσαετία.
Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων σημειώνουμε τα εξής:

Ο περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος

Χρήστος Μέτιος: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Είμαι αντίθετος και αρνητικός στη συγκεκριμένη επένδυση. «Δεν μπορεί να προκύψει καμία επένδυση στην περιφέρεια μας που να βλάπτει το περιβάλλον. Το έχουμε πει ξεκάθαρα. Πολλές φορές και προεκλογικά τέθηκε δημόσια το θέμα και είπα ξεκάθαρα την άποψή μου. Δεν θέλω όμως να δημιουργούνται άλλου είδους εντυπώσεις. Λέτε ότι το θέμα το άνοιξε ο Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός, όμως, είπε σε μια φράση ότι συζητάμε με την εταιρεία, η εταιρεία αυτή είναι εδώ, είναι στις Σκουριές εδώ και πολλά χρόνια, ποια Κυβέρνηση δεν συζητά μαζί τους; Δεν επισκέπτονται τις Κυβερνήσεις και πιέζουν για μια επαφή και για κάποια πρόοδο στο δικό τους θέμα; Είπε το αυτονόητο κατά κάποιο τρόπο. Συζητάμε αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει το ενδεχόμενο αυτό αν δεν συναινέσει η Τοπική Κοινωνία. Σας λέω και πάλι , το έχω συζητήσει μαζί του, του έχω εκφράσει απόλυτα τη δική μου θέση. Προέκυψε αυτό το θέμα να συζητηθεί πώς όμως; Όχι με τη νόμιμη διαδικασία γι αυτό και απορρίφθηκε την προηγούμενη φορά.»

Ο κος Χριστόδουλος Τοψίδης

Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειακή Σύνθεση: «Εξ αιτίας αυτής της δράσης όλες οι άλλες περιβαλλοντικές και παραγωγικές υποχωρούν. Εξ αιτίας των δυσμενών επιπτώσεων και των αλλοιώσεων του τοπίου, της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα και του θαλάσσιου χώρου. Έτσι, υποχωρεί η γεωργία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός και μια σειρά από άλλα επαγγέλματα που έχουμε προτάξει ως Περιφέρεια σε θέματα ανάπτυξης. Αν αυτά λειτουργήσουν, η κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού θα ξεπεράσει το 1,5 εκ. κυβικά μέτρα, καθώς καταναλώνεται επτά μέρες την εβδομάδα και για όσο διαρκεί η εξόρυξη 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Θα καταλήγει στα κυανιούχα τέλματα και στην λεκάνη απορροής κι έτσι οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις , αλλά και ο ευρύτερος υδροφόρος ορίζοντας θα δεχτούν μια σειρά καταστροφικών επιπτώσεων.»

Ο κος Κώστας Κατσιμίγας

Κώστας Κατσιμίγας, «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»: « Είμαστε αντίθετη ως τοπική κοινωνία στο ενδεχόμενο εγκατάστασης εταιρειών για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας.»
«Δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, κι εμείς θα υπενθυμίσουμε στον Πρωθυπουργό όχι καινούργια πράγματα, αλλά αυτά τα οποία η κοινωνία και οι επιστήμονες της περιοχής μας ανέδειξαν προκειμένου να αποφευχθεί η επένδυση αυτή και να αποφευχθεί η εξόρυξη και η μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή μας. Μια περιοχή η οποία είναι κατοικημένη, είναι περιοχή η οποία ανά δύο χιλιόμετρα έχει οικισμούς, μια γεωργική παραγωγή, παραλίες. Διότι ό,τι και να συμβεί, όσο καλή και να είναι, από τη στιγμή που θα υπάρχουν τέλματα κυανίου με χώματα τα οποία θα έχουν μολυνθεί με το κυάνιο, αυτά βρίσκονται σε λεκάνες απορροής και αργά ή γρήγορα τα «ξεπλύματα» αυτών των λεκανών θα βρεθούν στους τελικούς αποδέκτες που δεν είναι άλλοι από τη θάλασσα με καταστροφικές συνέπειες , χώρια από αυτό που θα γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αλλά αυτά είναι θέματα που τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε ξανακούσει. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε. Είναι καταγεγραμμένα δεν έχει προκύψει τίποτα καινούργιο. Καλούμαστε να επαναλάβουμε αυτό που λέγαμε πριν από χρόνια ότι είμαστε αντίθετη ως τοπική κοινωνία στο ενδεχόμενο εγκατάστασης εταιρειών για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας.»

Ο κος Κωστής Σιμιτσής

Κωστής Σιμιτσής: «Στο παρελθόν αρκετοί συνάδελφοι – όσο παλιοί κι αν είναι- ψήφιζαν λευκό αφήνοντας αμφιβολίες. Για παράδειγμα η 305 του 2012 συνεδρίαση είχε πολλά λευκά διότι κάποιοι συνάδελφοι δεν είχαν πιστεί ότι το κυάνιο βλάπτει ή δεν βλάπτει το περιβάλλον, ήταν σύμφωνοι με τις επενδύσεις οι οποίες κάνουν καλό στο λαό, όπως έλεγαν. Αυτό έχει λήξει πια. Είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από την επιστημονική κοινότητα. Για να μην δώσουμε την εντύπωση ότι μαλώνουμε για πράγματα για τα οποία δεν διαφωνούμε είναι καλό η απάντησή μας να είναι όσο γίνεται πιο σύντομη και περιεκτική κι εδώ να τελειώσει το ζήτημα.»

Δημήτρης Παπατολίδης, Λαϊκή Συσπείρωση

Δημήτρης Παπατολίδης, «Λαϊκή Συσπείρωση»: « Σύμφωνα με την δήλωση του Πρωθυπουργού όντως ένα θέμα άνοιξε, ένα θέμα όμως που ήταν ανοιχτό. Δεν είχε κλείσει ποτέ και το είδαμε και στη σύσκεψη φορέων που είχε καλέσει η ΠΕΔ γιατί όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση κι έλεγε ότι θα καταργήσει την επένδυση στην Χαλκιδική, κράτησε τον μεταλλευτικό κώδικα, τον απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας, κομμένο και ραμμένο , για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους χρυσοθήρες μεταλλευτικό κώδικα που δυστυχώς ισχύει και σήμερα, τον κράτησε εν ενεργεία πετώντας το μπαλάκι το γνωστό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή Κυβέρνηση το ανοίγει το θέμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «στα Δικαστήρια παιδιά», δεν είχε την τόλμη να συγκρουστεί για να μην παίζουμε κρυφτούλι. Και την ίδια περίοδο που ήταν ανοιχτό το θέμα, γινόταν προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, και διεξαγωγής δημοσκοπήσεων και άλλων τέτοιων ζητημάτων. Δούλευαν κανονικά οι χρυσοθήρες στην περιοχή και το ξέρουμε όλοι μας, μην παίζουμε κρυφτούλι εδώ πέρα. Προσπαθούσε να καλλιεργηθεί το κλίμα για να ξαναέρθει σήμερα.»

Θεόδωρος Περεντίδης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Θεόδωρος Περεντίδης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την άποψη της τοπικής κοινωνίας που απορρίπτει συνολικά το έργο της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.Να μην επιτρέψουμε καν να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία σε όποια εκδοχή της: αδειoδότηση, συζήτηση με την εταιρεία, μελέτη, δημοσκοπήσεις κ.α. Οι λόγοι προφανείς. Η αντίσταση των ανθρώπων τεράστια. Δεν την διαπραγματευόμαστε. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το συμπέρασμα της τοπικής κοινωνίας. Η περιοχή μας θα καταστραφεί. Το ίδιο οι παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη υπόσταση.»

Ανδρέας Καραγιώργης:«Ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι δημοσίως, ευθαρσώς και κατηγορηματικώς δηλώσαμε ενάντιοι όχι επειδή δεν θέλουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας, όχι επειδή δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά διότι πιστεύουμε ότι δεν είναι θέμα ανάπτυξης ή επενδύσεων είναι θέμα υγείας. Μην ξεχνάτε ότι όλο αυτό το κυάνιο, περνάει μέσα στη διατροφική αλυσίδα, άρα είναι θέμα υγείας των ανθρώπων.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2AY9RiN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη