Φόβοι για αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια – Δεύτερες σκέψεις για «εταιρική σχέση» με Βόρεια Μακεδονία

Φόβοι για αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια – Δεύτερες σκέψεις για «εταιρική σχέση» με Βόρεια Μακεδονία

Το μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας που ήρθε έπειτα από βέτο της Γαλλίας προκάλεσε ήδη πολιτικές παρενέργειες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τώρα φέρεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις μετά την προκήρυξη εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και την ενδεχόμενη ήττα του Ζόραν Ζάεφ προς όφελος του ακροδεξιού VMRO.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να προτείνει αντί για πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ένα είδος εταιρικής σχέσης στην Ε.Ε.

Πρόταση, πάντως, που οι πληροφορίες φέρουν ότι αποκλείστηκε ως προοπτική κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια την περασμένη Κυριακή.

Ας σημειωθεί ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για ευρωπαϊκά θέματα Μπόγιαν Μάριτσικ δήλωσε στον Σκάι ότι «βάσει της συμφωνίας των Πρέπων δεν έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε την πρόβλεψη του erga omnes (έναντι όλων) στα εσωτερικά έγγραφα» εφόσον οι ενταξιακές διαδικασίες δεν συνεχίζονται.

«Σε περίπτωση που το VMRO καταλάβει την εξουσία το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει και πάλι» διεμήνυσε χθες από την πλευρά του ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του VMRO Μίτσκο Μιτσούνσκι.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε ότι θα υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση με έξοδο από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και τιμωρία.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/31JqAS0
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη