Επιτροπή αγώνα πολιτών: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο Βόλος αποτεφρωτήρας απορριμμάτων

Επιτροπή αγώνα πολιτών: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο Βόλος αποτεφρωτήρας απορριμμάτων

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγών Πολιτών καταγγέλλει την Κυβέρνηση για την εμμονή της στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ και επισημαίνει ότι περιφερειάρχης και δήμαρχος Βόλου θα μείνουν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Επιπλέον καταγγέλλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ανέθεσε  την έρευνα των διοξινών στο ίδιο εργαστήριο που αναλαμβάνει δουλειές για τη Lafarge.«Δεν θέλουμε να υπονοήσουμε κάτι, αλλά θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα προκλητικό. Ο εκπρόσωπος μάλιστα αυτού του εργαστηρίου και μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας είχε εμφανιστεί ως ο πιο δεινός υπερασπιστής της ΑΓΕΤ-Lafarge και της καύσης σκουπιδιών. Αυτός τώρα θα κληθεί να εντοπίσει την πιθανή ρύπανση από τον εργοδότη του την ΑΓΕΤ-Lafarge. Φευ», επισημαίνει στην ανακοίνωσή η επιτροπή.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης κύριος Αγοραστός επέδειξε ιδιαίτερα αλαζονική συμπεριφορά, τόσο στο Περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής (27-10-2019), όπου αρνήθηκε αντιδημοκρατικά να δώσει το λόγο στους πολίτες (θυμίζει Δημοτική Αρχή Βόλου), όσο και στην Επιτροπή της Βουλής (30-10-2019), όπου επιτέθηκε σε βουλευτές ακόμη και του ίδιου κόμματος, όταν προσπαθούσαν να αρθρώσουν επιχειρήματα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ ή όταν  γινόταν λόγος για την αέρια ρύπανση στον Βόλο. Μέχρι και τον τίτλο της Επιτροπής ζήτησε από την πρόεδρο να αλλάξει και να βγει το ουσιαστικό «ρύπανση». Κατόπιν αναρωτιόταν ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα να εγκαταστήσει μετρητές αέριας ρύπανσης και να ελέγχει την ποιότητα του αέρα στην πόλη μας. Αν δεν το ξέρει ο Περιφερειάρχης, ποιος πρέπει να το ξέρει; Αυτή η συμπεριφορά μόνο τυχαία δεν είναι και βάζει σε περίεργες σκέψεις τους πολίτες του Βόλου, ψηφοφόρους του και μη.

Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του κύριου Περιφερειάρχη αμφισβητεί τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης, που έδειξαν υψηλά ποσοστά σε διάφορα είδη καρκίνου και ιδιαίτερα αυξημένα τα εγκεφαλικά, κάτι το οποίο μπορεί να συνδέεται με την αέρια ρύπανση. Από την άλλη αμφισβήτησε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, όταν δεν γίνονται κάτω από τη σκέπη της Περιφέρειας. Πολλάκις όμως ο κύριος Αγοραστός «αδειάστηκε» από πολλούς παρευρισκόμενους επιστήμονες ακόμη και από ανήκοντες στο ίδιο κόμμα με αυτόν. Και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη ενώ έσκιζε τα ιμάτιά της ότι ενδιαφέρεται για τη ρύπανση μιας και ζει στον Βόλο, αποδεικνύεται ότι συναγωνίζεται με τον κύριο Αγοραστό στην υποκριτική δεινότητα.

Ξεκάθαρα πλέον υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική υπέρ της καύσης σκουπιδιών, η οποία στηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία και εκφράζεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αραβώση και τον ίδιο τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη, αλλά τα επιστημονικά της στελέχη και κυρίως οι γιατροί, δεν τη συμμερίζονται, διότι γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια διαδικασία. Μάλιστα ο κ. Αραβώσης παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να μετρούνται οι διοξίνες συνεχώς, ενώ παλαιότερα είχε υποσχεθεί ότι θα το χρηματοδοτήσει. Οι πολίτες του Βόλου έχουν επανειλημμένως εκφρασθεί κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge και κυρίως με δύο πάνδημα συλλαλητήρια, αλλά το μπλοκ που προστατεύει την τσιμεντοβιομηχανία και έχει τους κλάδους της και μέσα σε πολλά κόμματα ακολουθεί την τακτική του «ξεφουσκώματος». Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες ότι δεν υφίσταται πρόβλημα αέριας ρύπανσης και γενικά ότι οι άνθρωποι δεν υποφέρουν ούτε πεθαίνουν. Ελπίζουν στο προοδευτικό «ξεφούσκωμα» Η Επιτροπή έχει καταφέρει πολλά, όμως πάντα μέσα από πίεση και πόλεμο που δέχεται από εγκάθετα ΜΜΕ, που ενώ παλαιότερα ασκούσαν έντονη κριτική κατά της ΑΓΕΤ, τώρα έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Με ποιο αντάλλαγμα άραγε;

Η Επιτροπή είχε εισηγηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει μέτρηση διοξινών σε αέρα, έδαφος και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και μέτρηση βαρέων μετάλλων και πιθανών ραδιενεργών. Θεωρούσε μάλιστα το Α.Π.Θ. ένα ιδανικό και αμερόληπτο ίδρυμα να εκπονήσει αυτή την έρευνα για τις διοξίνες. Διότι οι διοξίνες και τα φουράνια είναι οι πλέον επικίνδυνοι ρύποι, αλλά είναι άοσμοι. Ότι μυρίζουμε καμένο πλαστικό σημαίνει ότι παράγονται διοξίνες, είχε πει ο καθηγητής Χημείας P. Connett. Χωρίς να σημαίνει ότι όταν δεν θα μυρίζει πλαστικό, οι διοξίνες δεν θα παράγονται. Για αυτό και η Επιτροπή πίεσε για να γίνουν μετρήσεις διοξινών. Αντ΄αυτού, ο κύριος Αγοραστός ανέθεσε στο Α.Π.Θ. την αναζήτηση της οσμής και μόνο. Την έρευνα των διοξινών την ανέλαβε άλλος. Ποιος; Το ίδιο εργαστήριο που αναλαμβάνει δουλειές για τη Lafarge. Δεν θέλουμε να υπονοήσουμε κάτι, αλλά θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα προκλητικό. Ο εκπρόσωπος μάλιστα αυτού του εργαστηρίου και μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας είχε εμφανιστεί ως ο πιο δεινός υπερασπιστής της ΑΓΕΤ-Lafarge και της καύσης σκουπιδιών. Αυτός τώρα θα κληθεί να εντοπίσει την πιθανή ρύπανση από τον εργοδότη του την ΑΓΕΤ-Lafarge. Φευ!

Όλο αυτό το σύστημα πολεμά την Επιτροπή Πολιτών και γενικά τους πολίτες του Βόλου. Καταδυναστεύει την υγεία μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν θα αφήσουμε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο Βόλου να μετατρέψουν τον Βόλο μας σε αποτεφρωτήρα της Νότιας Ευρώπης.

Κύριε Αγοραστέ τελευταίος μεν, αλλά αποκαλυφθήκατε. Ίσως πιο αργά από τον Δήμαρχό μας που κάνει επίσης τα στραβά μάτια, αλλά και οι δύο θα μείνετε στη μαύρη ιστορία του Βόλου για τις ρήσεις: «Η ΑΓΕΤ δεν ρυπαίνει» και το μνημειώδες «Η ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει» αντίστοιχα.

Απέναντί σας έχετε τους χιλιάδες πολίτες που αντιλαμβάνονται τη ρύπανση. Και πλέον ανησυχούμε περισσότερο για αυτούς που ψηφίσαμε να μας διοικήσουν»

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2nzwCXh
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη