Κομοτηνή: Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι καταστροφή για την περιοχή

Κομοτηνή: Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι  καταστροφή  για την περιοχή

Στο ερώτημα: Ποιο θα είναι το κέρδος της Θράκης από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο; κλήθηκαν να απαντήσουν τρεις πολύ καλοί γνώστες του θέματος, μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας χρυσού, η περιβαλλοντολόγος κα Σούλα Δραγουμάνη και οι κ.κ. Ανέστης Στρατιάδης και Γιώργος Λουτατίδης μιλώντας μόνο για κατεστραμμένη γη και μεταλλευτικά τέλματα ως αποτέλεσμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε περίπτωση που υλοποιούνταν η επένδυση.

Ανέστης Στρατιάδης

Ανέστης Στρατιάδης: «Θα είναι για μας η καταστροφή μας»
« Ο μεγάλος αγώνας που ξεκίνησε πριν είκοσι χρόνια είναι σε μια κρίσιμη καμπή γιατί τέθηκε ξανά το ζήτημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τα Δημοτικά Συμβούλια της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Μαρωνείας Σαπών ομόφωνα υπερψήφισαν το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Θα είναι για μας η καταστροφή μας. Ο αέρας μας, ο υδροφόρος ορίζοντας , τα ποτάμια , οι θάλασσές μας, αλλά και η ίδια μας η ύπαρξη απειλείται από τα χρυσωρυχεία» τόνισε ο κος Ανέστης Στρατιάδης για να σημειώσει ότι «Εμείς δεν έχουμε ως κοινωνία να κερδίσουμε τίποτα, παρά μόνο τέλματα αποβλήτων. Έναν υδροφόρο ορίζοντα μολυσμένο, έναν αέρα μολυσμένο, όξινη απορροή παντού για να φύγουν κάποτε τα χρυσωρυχεία και να αφήσουν πίσω την καταστροφή, αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε ποτέ και γι αυτό είμαστε επί των επάλξεων.»

Γιώργος Λουτατίδης

Γιώργος Λουτατίδης: «Πρέπει να πούμε ξανά ένα ηχηρό όχι»
«Πρέπει να πούμε ξανά ένα ηχηρό όχι. Δυστυχώς άλλη μια φορά, ενώ το είχαμε τελειωμένο και στο αρχείο το θέμα, βρισκόμαστε πάλι να το συζητάμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση με τεντωμένες τις αντένες και την προσοχή μας πολύ καλά στραμμένη στα γεγονότα όπου εμφιλοχωρούν διάφορες ενδεχομένως πονηρές καταστάσεις» δήλωσε ο κος Γιώργος Λουτατίδης. Ερωτηθείς για τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, καθώς, τόσο καιρό τώρα, δεν προχώρησε κάτι άλλο αναπτυξιακό στην περιοχή που θα έδινε θέσεις εργασίας σημείωσε ότι «Ευθύνη έχει όλη η πολιτεία όπως συγκροτημένα εκφράζεται μέσα από κυβερνητικές πολιτικές και τις οικονομικές ανάπτυξης.» Προσθέτοντας ότι: «Τουλάχιστον από την πλευρά τη δική μας είχαμε πει πολλές φορές για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Σίγουρα δεν περιλάμβανε , ούτε καν κατ΄ιδέα την περίπτωση της εξορυκτικής δραστηριότητας και μάλιστα τέτοιου βαρέως τύπου.»

Σούλα Δραγουμάνη

Σούλα Δραγουμάνη: « Η μεταλλουργία ακυρώνει το αναπτυκιαξό προφίλ του τόπου για όλα τα επόμενα χρόνια»
«Η χρυσοθηρία επηρεάζει όλους τους κλάδους που εμείς ως θρακιώτες έχουμε τόσα χρόνια και βιόποριζόμαστε: τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία στις θάλασσες και στα ποτάμια, τον αέρα. Ακυρώνει το αναπτυξιακό προφίλ του τόπου για όλα τα επόμενα χρόνια, μέσω των επιπτώσεων από την εκμετάλλευση αλλά και από την ίδια την εξόρυξη στα πετρώματα αυτά» σημείωσε η περιβαλλοντολόγος κα Σούλα Δραγουμάνη για να προσθέσει ότι ακυρώνει τη γεωργία και τον Πρωτογενή Τομέα. «Εμείς είμαστε μια περιοχή που δεν έχει επιδράσεις από την Βιομηχανία ή άλλους παράγοντες . Μ' αυτό βιοποριζόμαστε τόσα χρόνια και μ' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πιο καλό, πιο βιολογικό, πιο παραγωγικό. Δυστυχώς είναι «Μονοκαλλιέργεια» η μεταλλεία, δηλαδή άπαξ και ξεκινήσει σε μια περιοχή εξόρυξη χρυσού, χαλκού ή αργύρου για παράδειγμα, σταδιακά θα ζητήσουν κι άλλες περιοχές τις οποίες θα στερήσουν από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και όλες τις άλλες χρήσεις.»
Φώτο: Ανέστης Στρατιάδης, Σούλα Δραγουμάνη, Γιώργος Λουτατίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2p4uCXt
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.