ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Χρηστός Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε αρχικά (1954-55) το δικηγορικό επάγγελμα. Το 1955 έγινε ειρηνοδίκης, το 1956 πάρεδρος, το 1959 πρωτόδικης και το 1956-57 μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία.

Το 1963, ο Σαρτζετάκης έγινε πανελλήνια γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη, που έγινε και θέμα της γνωστής ταινίας του Γαβρά «Ζ», η οποία γυρίστηκε με βάση το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Το 1968, ο Σαρτζετάκης απολύθηκε από τη δικτατορία και επανήλθε στο δικαστικό σώμα το 1974, με το βαθμό του εφέτη. Το 1981 έγινε πρόεδρος Εφετών και το 1982 αρεοπαγίτης.
Το 1985, με αιφνιδιαστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχθείς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στο αξίωμα αυτό έμεινε ώς το 1990, οπότε ξαναέγινε Πρόεδρος ο Καραμανλής.
ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Ο Σαρτζετάκης είναι ένα πρόσωπο που αμφισβητήθηκε πολύ και έγινε αντικείμενο πολλών αψιμαχιών μεταξύ Δεξιάς, Αριστερός και Κέντρου. Η Αριστερά επαίνεσε το θάρρος που έδειξε ως ανακριτής, μαζί με τον εισαγγελέα Παύλο Δελαπόρτα, τότε που αντιστάθηκε στις πιέσεις και απειλές του «παρακράτους» και παρέπεμψε σε δίκη πολλούς αξιωματικούς της Χωροφυλακής οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, είχαν σχεδιάσει το φόνο του βουλευτή της Αριστερός, Λαμπράκη. Στη δίκη όμως αυτή, που έγινε στη Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου 1966, όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής αθωώθηκαν, και καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές οι Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, που ήταν άμεσα αναμιγμένοι στο φόνο. Οταν, με τη συγκατάθεση της Αριστερός, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τον Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρχισε μια σειρά εκλογικών δοκιμασιών, και τελικά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να εκλεγεί από τη Βουλή με την ψήφο του Ιωάννη Αλευρά (που, ως Πρόεδρος της Βουλής, δεν είχε το δικαίωμα να ψηφίσει) και με τα πολυσυζητηθέντα έγχρωμα ψηφοδέλτια, που καταργούσαν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Το αξίωμα του Προέδρου είχε πλέον απογυμνωθεί, έπειτα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, από τις ουσιαστικές αρμοδιότητες που είχε επί Καραμανλή.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σαρτζετάκης έγινε στόχος όχι μόνο της λεγάμενης Δεξιάς, αλλά και της Αριστεράς και του Κέντρου. Ο Τάσος Βουρνάς λ.χ. έγραψε στα «Νέα» της 24.2.1989, ένα άρθρο με τίτλο «Μια νότα βυζαντινισμού», στο οποίο κατηγορούσε τον Σαρτζετάκη για μεγαλομανία...
«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΥΠΟΛΑΤΡΕΙΑ»
Το άρθρο αυτό έλεγε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Πρώτο μέλημα του Σαρτζετάκη υπήρξε το να μετακομίσει από τη μικροαστική του κατοικία στο προεδρικό μέγαρο, πράγμα άηθες για τους προκατόχους του.
Προσέλαβε ως άμεσο υπηρεσιακό του συμπαραστάτη τον τέως εισαγγελέα Παπακαρυά, άνθρωπο του οποίου η υπογραφή φιγουράρει σε χιλιάδες αποφάσεις εκτοπίσεως πολιτών λόγω φρονημάτων, και δημιούργησε γύρω του ένα γραφειοκρατικό κύκλωμα βυζαντινίζον ως προς τη λειτουργία και την έκφραση, όπου κυριαρχούσε μια ιδιότυπη τυπολατρία, εκφερόμενη με ανελλήνιστα κείμενα που θύμιζαν το Ιερόν Παλάτιον της Κωνσταντινουπόλεως και στα οποία οι τίτλοι προηγούνταν της ουσίας και βάραιναν περισσότερο από την απαιτούμενη σαφήνεια των κειμένων.
»Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κατηγορήθηκε από όλες τις πολιτικές πτέρυγες και τον Τύπο ότι από τη θέση του ανωτάτου άρχοντα της Πολιτείας, εξέπεμπε συνέχεια συνθήματα παλαιολιθικού πολιτικού ύφους, με τον άκρατο ενίοτε σωβινισμό του που προσδιορίζεται από βυζαντινές ιστορικές αντιλήψεις για μια κοινωνία που βρίσκεται κάμποσους αιώνες μπροστά από τότε.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο βυζαντινό ιδεολογικό έκδοχο είναι φυσικό να εκτρέφεται ένα είδος δογματικής θρησκευτικής τυπολατρίας, συνακολουθούμενη από κοινωνικό συντηρητισμό, γλωσσική οπισθοδρομικότητα, στόμφο και κάποιο δυσκόλως τιθασευόμενο συντηρητισμό».
«ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ Κ ΚΕΦΑΛΑΙΟ...»
Το άρθρο κατέληξε ως εξής: «Ο Σαρτζετάκης θέλησε να δημιουργήσει βυζαντινό αυλικό περίγυρο, όπου το τερτίπι της αυτοκρατορικής αλληλογραφίας, το γνωστό ερυθρόγραφο “ο λόγος της βασιλείας μου” που συνήθως χάραζε στα χρυσόβουλλα ο ίδιος ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς το αντικατέστησε με το Κύριος, το “Κ” κεφαλαίο...».
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κατηγορήθηκε και για τη «δωρεάν διαμονή» του σε πολυτελή ξενοδοχεία (λ.χ. το «Γκραντ Οτέλ» της Ρόδου, «Ελευθεροτυπία» της 23.12.89), καθώς και για τη βίλα αξίας 200 εκατομμυρίων δρχ. που έχτισε στην Πεντέλη («Ελεύθερος Τύπος» της 9.2.1990). Δημιουργήθηκε επίσης σκάνδαλο με τις αποσκευές (με τηλεοράσεις, μηχανήματα κλιματισμού, στερεοφωνικά, έπιπλα και άλλα είδη) που έφεραν από την Αυστραλία ο Πρόεδρος και η ακολουθία του στο επίσημο ταξίδι του σ’ αυτή τη χώρα, τον Ιανουάριο του 1989.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: «ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ...»
Η αντίδραση κατά του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και ο Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας του «Ζ», δήλωσε ότι ως Πρόεδρος, ο Σαρτζετάκης τον απογοήτευσε. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» της 15.1.1990, ο Βασιλικός είπε τα εξής, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο Σαρτζετάκης είναι συνεπής προς την εικόνα του ήρωά του:
«Είναι συνεπής ως προς το ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα από πιέσεις, από συμφέροντα, από δυνάμεις. Οπως τότε. Αλλά η ζωή δεν είναι Δικαιοσύνη, γιατί ο δικαστικός μπορεί να λέει “αθώος” ή “ένοχος” - αλλά η ζωή είναι και “αθώος” και “ένοχος”. Η ουσία, λοιπόν, ταυ ανθρώπου ανταποκρίνεται ίσως στην εικόνα του που δημιούργησε το βιβλίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να γίνει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Νομίζω, δηλαδή, ότι σαν δικαστικός έκανε το καθήκον του αλλά σαν Πρόεδρος μού είναι αφάνταστα πληκτικός.
»Την Πρωτοχρονιά που τον άκουσα, τον ένιωσα σαν επαρχιακό δάσκαλο... Δεν φταίει βέβαια ο ίδιος. Φταίει εκείνος που τον πρότεινε για Πρόεδρο. Το πρόβλημα δηλαδή είναι του Κουτσόγιωργα, αν είναι αλήθεια ότι εκείνος είχε την ιδέα.
»Εγώ, πάντως, δεν τον γνώρισα ποτέ, μόνο μια φορά συναντηθήκαμε το 1976 ή ‘77 στο βιβλιοπωλείο του Φιλιππότη. Αν τον ήξερα παλιά σαν άνθρωπο, θα με είχε τόσο απογοητεύσει που δεν θα μπορούσα να δημιουργήσω τον χαρακτήρα. Γι’ αυτό λένε ότι η τέχνη είναι πιο σπουδαία από την πραγματικότητα... Και θα ανακουφιστώ πολύ αν φύγει από Πρόεδρος γιατί πολλοί μου έχουν φορτώσει το πρόβλημα Σαρτζετάκη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ 1945-1995 ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΘΗΝΑ 1995


from ανεμουριον https://ift.tt/2W5wnjG
via IFTTT
Από το Blogger.